Τρίτη, 3 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού μια ώρα πίσω

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού μια ώρα πίσω
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Διανύουμε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αλλαγή ώρας, ώστε να επιστρέψουμε στην χειμερινή ώρα, εγκαταλείποντας την θερινή.

Αν και πολλά έχουν ακουστεί για την αλλαγή ώρας, αυτή συνεχίζεται κανονικά κάθε εξάμηνο, με αποτέλεσμα τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου 2024 να μπει ξανά στην ζωή μας η χειμερινή ώρα. Έτσι, όταν η ώρα πάει 4 π.μ. , οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, για να δείξουν 3 π.μ..

Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και κρατάει τους υπόλοιπους 5 μήνες.

Στην χώρα μας, η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν μπει μία ώρα μπροστά.

Οι χώρες που εφαρμόζουν ακόμη αυτό το σύστημα αποτελούν μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες έχουν μία και μόνο ώρα όλη την χρονιά.

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις