Τρίτη, 3 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Κίνα και Λιβύη ρίχνουν τις τιμές άνω του 3% – Σε χαμηλό 10μήνου το brent

Πετρέλαιο: Κίνα και Λιβύη ρίχνουν τις τιμές άνω του 3% – Σε χαμηλό 10μήνου το brent

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν περισσότερο από 3% την Τρίτη (03.09.2024), αφού το Bloomberg μετέδωσε ότι επίκειται συμφωνία για την επίλυση της διαμάχης που έχει σταματήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές της Λιβύης, ωθώντας τις τιμές στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές περίπου του έτους.

Η είδηση της πιθανής επιστροφής περισσότερης προσφοράς Πετρελαίου στην αγορά ήρθε καθώς οι τιμές είχαν ήδη υποχωρήσει λόγω της πεποίθησης ότι η ζήτηση υποβαθμίζεται λόγω της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent σημειώνουν πτώση 3,08 δολάρια ή 4% στα 74,44 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού, για τα οποία δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα λόγω της αργίας της Ημέρας Εργασίας στις ΗΠΑ, σημειώνουν πτώση 2,55 δολάρια ή 3,5% στα 71,00 δολάρια – το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταουνόβο, δήλωσε ότι το sell-off συνδέεται με το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι ο Λίβυος κεντρικός τραπεζίτης που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης δήλωσε ότι υπάρχουν «ισχυρές» ενδείξεις ότι οι εμπλεκόμενες πολιτικές παρατάξεις πλησιάζουν σε συμφωνία.

Οι εξαγωγές λιβυκού πετρελαίου σε μεγάλα λιμάνια σταμάτησαν τη Δευτέρα και η παραγωγή περιορίστηκε σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσαν έξι πηγές στο Reuters, συνεχίζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και των πετρελαϊκών εσόδων.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης κήρυξε ανωτέρα βία στο πετρελαϊκό πεδίο El Feel από τις 2 Σεπτεμβρίου.
Η συνολική παραγωγή είχε πέσει σε λίγο περισσότερα από 591.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) στις 28 Αυγούστου από σχεδόν 959.000 bpd στις 26 Αυγούστου, δήλωσε η NOC. Η παραγωγή ήταν περίπου 1,28 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στις 20 Ιουλίου, δήλωσε η εταιρεία.

Τα νέα για τη Λιβύη επέτειναν μια προηγούμενη πτώση των τιμών που συνδέθηκε με τα αδύναμα κινεζικά οικονομικά στοιχεία.
«Ο ασθενέστερος του αναμενόμενου κινεζικός δείκτης PMI μεταποίησης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πιθανότατα επέτεινε τις ανησυχίες σχετικά με τις επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας», δήλωσε ο Χαράλαμπος Πισσούρος, ανώτερος επενδυτικός αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας XM.

Τη Δευτέρα η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες τον Ιούλιο και ότι οι τιμές των νέων κατοικιών αυξήθηκαν τον Αύγουστο με τον ασθενέστερο ρυθμό τους φέτος.

Κάποια ποσότητα προσφοράς πρόκειται να επιστρέψει στην αγορά, καθώς οκτώ μέλη του OPEC+ έχουν προγραμματίσει να αυξήσουν την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο. Το σχέδιο είναι πιθανό να προχωρήσει ανεξάρτητα από τις ανησυχίες για τη ζήτηση, σύμφωνα με πηγές του κλάδου στο Reuters.

«Μένει να δούμε πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν οι τιμές πριν αντιδράσει ο OPEC+, καθώς τα περισσότερα μέλη της συμμαχίας πετρελαιοπαραγωγών κρατών χρειάζονται τιμές πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα για να πλησιάσουν την εξισορρόπηση των προϋπολογισμών», δήλωσε η αναλύτρια της Panmure Liberum Άσλει Κέλτι.

Οι διαταραχές στις ροές εφοδιασμού από τη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που δέχθηκαν δύο πετρελαιοφόρα τη Δευτέρα στην Ερυθρά Θάλασσα στα ανοικτά της Υεμένης δεν ήταν αρκετές για να τονώσουν τις τιμές. Τα δεξαμενόπλοια δεν υπέστησαν σημαντικές ζημιές.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις