Τρίτη, 3 Σεπτ.
28oC Αθήνα

ΕΝΦΙΑ: Για ποια ακίνητα προβλέπει απαλλαγή το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

ΕΝΦΙΑ: Για ποια ακίνητα προβλέπει απαλλαγή το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ κατά περίπτωση προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Σε ειδικές διατάξεις του νομοσχεδίου, το ΥΠΟΙΚ αποφασίζει να απαλλάξει από το οικονομικό «βαρίδι» του ΕΝΦΙΑ και πληγέντες από φυσικές καταστροφές αλλά και άλλες περιπτώσεις.

Έτσι, σύμφωνα με το τι προβλέπει το οικονομικό επιτελείο, από τον ΕΝΦΙΑ θα απαλλαγούν όσα ακίνητα βρίσκονται στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel μεταξύ 4 και 11 Σεπτεμβρίου 2023 και προβλέπονται στην περσινή KYA 17143, αλλά και περιοχές του Δήμου Φαρκαδόνας, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανωτέρω απόφαση.

Επιπλέον, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ισχύει και για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση παράτασης της προαναφερόμενης ειδικής κατάστασης.

Η απαλλαγή για τα ακίνητα σε αυτές τις περιοχές θα ισχύσει για όλο το 2024.

Σε μια πρόσθετη διάταξη, που δεν αφορά τους πληγέντες από τις πλημμύρες, προβλέπεται η πρόσθεση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος περίπτωσης απαλλαγής από το τεκμαρτό εισόδημα από ακίνητη περιουσία όταν προκύπτει από την δωρεάν παραχώρηση ακινήτων κρατών της ΕΕ, πρεσβειών ή προξενείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία χορηγούν τίτλους ή πιστοποιητικά ξένης γλώσσας που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα, για την εκπλήρωση του μορφωτικού και πολιτιστικού τους σκοπού και για το οποίο δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για τον παραχωρούντα.

Έτσι, και σε αυτή την περίπτωση, τα προαναφερόμενα ακίνητα απαλλάσσονται και από τον ΕΝΦΙΑ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις