Τρίτη, 3 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Στην Σύνοδο Κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο ο Ερντογάν – Επιβεβαίωσε ο Τσελίκ το αίτημα για ένταξη της Τουρκίας

Ερντογάν στον Πούτιν

Επιβεβαίωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP την πληροφορία ότι η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ομάδα χωρών BRICS, ωστόσο επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, «αποκρύπτοντας» ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής των χωρών αυτών.

Αυτό που «έκρυψε» όμως ο Τσελίκ, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, ανακοινώνοντας – σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης – ότι ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS από τις 22 έως 24 Οκτωβρίου στο Καζάν του Ταταρστάν.

Ο Τσελίκ είχε περιοριστεί να δηλώσει σήμερα 3.9.2024 πως δεν υπάρχει ακόμη κάποια «συγκεκριμένη εξέλιξη».

«Ούτως ή άλλως, ο αξιότιμος πρόεδρός μας το έχει δηλώσει ήδη σε διάφορες περιστάσεις. Το γνωρίζετε αυτό. Δηλαδή, το αίτημά μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη σχετικά με αυτό. Εάν υπάρξει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη, δηλαδή μια αξιολόγηση των BRICS σχετικά με την ένταξη στους BRICS, ή κάποια απόφαση των BRICS κ.λπ. θα τη μοιραστούμε μαζί σας σε αυτό το πλαίσιο. Αλλά ο πρόεδρός μας έχει δηλώσει ανοιχτά ότι η Τουρκία θέλει να συμμετέχει σε όλες αυτές τις σημαντικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των BRICS», είπε ο Τσελίκ.

Την πληροφορία περί αιτήματος για ένταξη της Τουρκίας στους BRICS είχε αποκαλύψει χθες το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, με επιχείρημα ότι ο Ερντογάν είναι απογοητευμένος για την πολυετή έλλειψη προόδου στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγές που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν πως ο Ερντογάν πιστεύει ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται μακριά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, φρόντισαν δε να σημειώσουν ότι «παράλληλα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ». Επεσήμαναν ωστόσο πως υπάρχουν τριβές με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκίας εξακολουθεί να διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, παρά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

Οι BRICS είναι διεθνής πολιτικός και οικονομικός οργανισμός των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών. Με τη σημερινή του σύνθεση συμμετέχουν στον οργανισμό δέκα χώρες: η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις