Τετάρτη, 4 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Τι σημαίνει ο κωδικός «delivery» της κυβέρνησης, γιατί φοβήθηκε την βόμβα Πολάκη ο Κασσελάκης, τι θα κάνουν οι «87», γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες τραπεζες, οι συνεχιζόμενες διαρροές για το καλώδιο με Κύπρο, πως βούλιαξε το πρώτο ΣΔΙΤ για δίκτυα άρδευσης και γιατί οι ξενοδόχοι σιγοντάρουν την κυβέρνηση για το Airbnb

Τι σημαίνει ο κωδικός «delivery» της κυβέρνησης, γιατί φοβήθηκε την βόμβα Πολάκη ο Κασσελάκης, τι θα κάνουν οι «87», γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες τραπεζες, οι συνεχιζόμενες διαρροές για το καλώδιο με Κύπρο, πως βούλιαξε το πρώτο ΣΔΙΤ για δίκτυα άρδευσης και γιατί οι ξενοδόχοι σιγοντάρουν την κυβέρνηση για το Airbnb

«Delivery»

Σε αλλαγή στρατηγικής προχωράει η κυβέρνηση μετά την εικόνα που έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ότι δεν βρήκε τον βηματισμό της μετά τις ευρωεκλογές. Δεν χρειάζονται δημοσκοπήσεις για να καταλάβει κάποιος την δυσαρέσκεια που υπάρχει. Η κυβέρνηση δεν έδειξε ότι πήρε το μήνυμα.  «Αυτό που περιμένει από εμάς ο κόσμος είναι από  το «εξαγγέλλουμε», «δρομολογούμε», «σχεδιάζουμε» κλπ να περάσουμε στο delivery», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsit αρμόδια κυβερνητική πηγή. «Πρέπει να αρχίσουμε να παραδίδουμε έργα» τόνισε. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το μετρό Θεσσαλονίκης. Μετά τους μουσαμάδες του Αλέξη Τσίπρα, παραδίνεται η πρώτη γραμμή τέλη Νοεμβρίου. «Οι Θεσσαλονικείς θα δουν το μετρό να μπαίνει στην καθημερινότητα τους και να διευκολύνει τις μετακινήσεις τους», τόνισε. «Είναι σημαντικό να δείχνουμε ότι κάνουμε πράξεις αυτά που υποσχόμαστε, είναι σημαντικό να τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα», τόνισε. Το σωστό delivery όμως προυποθέτει και καλούς ντελιβεράδες.

«Υπουργός των επενδύσεων!»

Πολλές συζητήσεις μεταξύ υπουργών και βουλευτών της ΝΔ γίνονται για τον «εξαφανισμένο» υπουργό που έχει στην αρμοδιότητα του την πάταξη της ακρίβειας. Είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Ένα κριτήριο για την τοποθέτηση του στο συγκεκριμένο υπουργείο ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της καυτής πατάτας. Αλλά αποφεύγει την έκθεση. Συνάδελφοι του σχολιάζουν ότι «ο Τάκης δηλώνει ότι είναι υπουργός των επενδύσεων», δηλαδή προβάλλει το άλλο κομμάτι των αρμοδιοτήτων του… Η ακρίβεια είναι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης. Με πινγκ πονγκ δεν αντιμετωπίζεται. Η μάχη θέλει στρατηγούς και όχι επικοινωνιολόγους που δεν ασκούν και την τέχνη.

«Παύλο καλωσόρισες στο σπίτι σου»

Όταν ο τότε πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής κάλεσε τον Γιώργο Σουφλιά να γυρίσει πίσω στη ΝΔ (τον είχε διαγράψει) και εκείνος εμφανίστηκε στο συνέδριο, φώναξε από τα μικρόφωνα «Γιώργο καλωσόρισες στο σπίτι σου». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον Παύλο Πολάκη από την ΚΟ, για λόγους συμπεριφοράς (για τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε σε συνεργάτρια του Άδωνι Γεωργιάδη) και 40 μέρες μετά τον επανέφερε στο «σπίτι του», στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο σφακιανός πολιτικός συνέχιζε τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο του ίδιου του Κασσελάκη και άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του. Δεν θα γυρίσει ο Πολάκης πριν την Κεντρική Επιτροπή υποστήριζαν συνεργάτες του προέδρου αλλά γύρισε.

«Αντίπαλος»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πολάκης παρά την επιστροφή του στην ΚΟ θα είναι σκληρός στην ΚΕ. Μπορεί  να προκαλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε κάλπες υπενθυμίζοντας τη δήλωση που έκανε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» προειδοποιώντας ότι και ο ίδιος θα κατεβεί υποψήφιος να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστροφή του στην ΚΟ όμως το πιο πιθανό είναι να αφορά έναν τακτικισμό με στόχο την  απενεργοποίηση της βόμβας (της μομφής). Αν δεν καταθέσει τελικά  πρόταση μομφής, η ουσία είναι πως ότι και να πει θα παραπέμπει σε πόλεμο με άσφαιρα.

Δάχτυλος Παππά

Πολλά στελέχη βλέπουν δάχτυλο Παππά πίσω από την επανένταξη Πολάκη στην ΚΟ. Ήταν σε επικοινωνία με τον σφακιανό πολιτικό που φαινόταν να είναι ανένδοτος. Η κρίση στις σχέσεις Πολάκη – Κασσελάκη, συνεχίζεται. Οι δυο άνδρες δεν έχουν δώσει τα χέρια. Αν ο Πολάκης στην ΚΕ δεν καταθέσει πρόταση μομφής θα είναι μια νίκη – ανάσα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν τελικά ακολουθεί τα βήματα του Τσίπρα παρά την αποτσιπροποίηση που επιδιώκει.

Τριανδρία

Όπως ο πρώην πρωθυπουργός δεν τόλμησε να διαγράψει τον Πολάκη γιατί τον φοβόταν έτσι πράττει και ο Κασσελάκης. Τον φοβάται παρά το γεγονός ότι τον έχει προσβάλει και προσωπικά όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το νόμο για τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών και δήλωνε ότι πάει στα ορεινά των Χανίων και του αναφέρουν συνέχεια αυτό το θέμα. Ο Κασσελάκης είναι αντιμέτωπος με έναν κίνδυνο ακόμη. Την τριανδρία. Έχει δυαρχία  με τον Νίκο Παππά που ήδη «καθαρίζει»
πλειοψηφίες για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όχι με ανιδιοτέλεια και ρισκάρει τώρα και την τριανδρία με έναν απρόβλεπτο Πολάκη.

Μπλόκο

Το κόμμα θέλει να το κρατήσει πάσει θυσία και να το φέρει μετά στα μέτρα του. Θα είναι ο τελευταίος που θα κλείσω την πόρτα. «Η θητεία είναι τριετής» τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό TRT. Πληροφορίες του newsIT από το στενό περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να πάει σε κάλπες εάν δεν κατατεθεί πρόταση μομφής. Αν κατατεθεί ακόμη και αν συγκεντρώσει 100- 120 ψήφους και πάλι δεν θα υποχωρήσει. «Έχω την εντολή της βάσης να προχωρήσω στις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε. «Δεν πρόκειται να πω κλείνω από το σκοπό που είναι να φτιάξουμε ένα υπερσύγχρονο κόμμα που να δίνει την φωνή στα μέλη του». Θα δώσει για διαβούλευση στην ΚΕ και το νέο όνομα που πρότεινε για τον ΣΥΡΙΖΑ, «Συνασπισμός της Σύγχρονης Αριστεράς».  Εδώ να δείτε τα όργανα πως θα αντιδράσουν…

Οι «89»

Οι «89» παρακολουθούν τις εξελίξεις σοκαρισμένοι. Οι πληροφορίες του NEWSIT αναφέρουν ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν την αντίδραση τους στην ΚΕ με ότι νέο επεισόδιο προστεθεί στο θρίλερ. Ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης που έβγαλε κραυγή αγωνίας για το σπιράλ θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ όπως το αποκάλεσε και ζήτησε κάλπες λύτρωσης και εκτόνωσης αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι και εκείνος υποψήφιος, βρίσκεται στο εξωτερικό και παρακολουθεί τα γεγονότα από μακριά. Δεν σκοπεύει να καταθέσει πρόταση μορφής. Οι συνδικαλιστές που συμμετέχουν στην ΚΕ έστειλαν επιστολή στον Στέφανο Κασσελάκη να αναβάλει την συνεδρίαση διότι δεν θα μπορέσουν να παρεβρεθούν, θα βρίσκονται στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την οποία θα επισκέπτεται ο πρωθυπουργός και θα  διαδηλώσουν κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Η Attica Bank και οι αλλαγές στις τράπεζες

Ανεξάρτητα από τη λύση που επελέγη για την Attica Bank και το σχεδιο που εγκρίθηκε με στόχο τον πέμπτο τραπεζικό πόλο, η ανάγκη για περισσότερες τράπεζες είναι κατά την άποψη της στήλης δεδομένη. Το λέμε αυτό γιατι καποιοι υποστηρίζουν ότι το νέο σχήμα θα διαθέτει μικρό μερίδιο σε σχέση με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και κατά συνέπεια δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στο τρέχον σκηνικό. Δεν είναι έτσι, ομως. Είναι σημαντικό για τους Έλληνες αποταμιευτές και επιχειρηματίες να γνωρίζουν πως υπάρχουν πολλές προτάσεις είτε για να αποταμιεύσουν, είτε για να λάβουν χρηματοδότηση. Υπάρχει ήδη το παράδειγμα της Optima του ομίλου Βαρδινογιάννη που μπορεί να έχει μεν μικρό μερίδιο αλλά χτυπάει τον αφρό του επιχειρείν με προϊόντα αρκετά ελκυστικά έναντι των ισχυρών τραπεζικών ομίλων. Κατα την άποψή μας η διεύρυνση των επιλογών για ιδιώτες κι επιχειρήσεις είναι σημαντικό βήμα με πολλαπλά οφέλη.

Οι εξελιξεις για τη διασύνδεση με Κύπρο και η έλλειψη ηλεκτρικών διασυνδέσεων που κοστίζει

Η στήλη έχει καταγράψει διεξοδικά τις εξελίξεις γύρω σπο την υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, έχοντας μεν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ανάγκης να υλοποιηθεί το εργο, φωτίζοντας όμως παράλληλα τους χειρισμούς που οδήγησαν το έργο κοντά στο ναυάγιο. Συνεχίζουμε να είμαστε εγκρατείς αναμένοντας την οριστική επίλυση όλων των ανοικτών θεμάτων, καθώς κάθε μέρα υπάρχουν διάφορες διαρροές που αναδεικνύουν το μπρα ντε φερ που συνεχίζεται αν μέσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οφείλουμε ομως να τονίσουμε ότι είμαστε γενικά υπέρ και άλλων διεθνών διασυνδέσεων γιατί η χώρα μας πληρώνει σήμερα ακριβά την απουσία τους. Το είπε και χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης: «Είμαστε οι ακριανοί του συστήματος, δεν έχουμε διασυνδέσεις» με αποτέλεσμα μια τοπική κρίση δυσλειτουργίας να οδηγεί σε εκτίναξη των τιμών στη χονδρική αγορά. Ο υπουργός είπε πως η Ανατολική με τη Δυτική Ευρώπη δεν είναι επαρκώς διασυνδεδεμένη και αυτό προκαλεί διάφορες παρενέργειες. Φρόντισε να ρίξει και μια μπηχτή στην Κύπρο αφού είπε πως επειδή δεν είναι διασυνδεδεμένη έχει διπλάσιες τιμές σε σχέση με την Ελλάδα στο ρεύμα. Ο Σκυλακάκης ήταν από αυτούς που υποστήριζαν τη σκληρή στάση έναντι της Λευκωσίας για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου που εξελίχθηκε σε πολύμηνο σήριαλ διαρροών και δηλώσεων.

Βούλιαξε το πρώτο ΣΔΙΤ για δίκτυα άρδευσης

Είναι πράγματι εντυπωσιακό γεγονός και δείχνει τουλάχιστον προχειρότητα από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου η μηδενική συμμετοχή στο χθεσινό διαγωνισμό για το έργο ΣΔΙΤ για την αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Υποτίθεται πως οι αρμόδιοι βρίσκονταν σε ανταγωνιστικό διάλογο με τους υποψηφίους επί μήνες προκειμένου να διαμορφώσουν μια σύμβαση παραχώρησης (ΣΔΙΤ) που θα κάλυπτε και τις δύο πλευρές ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον. Πως κατάφεραν έπειτα από τόσους μήνες ανταγωνιστικού διαλόγου να μην εμφανιστεί κανένας; Γιατί ουδείς κατέθεσε χθες δεσμευτική οικονομική προσφορά για το έργο που καλύπτει την άρδευση εκτάσεων 19 χωριών και οικισμών στο νομό Καρδίτσας με δίκτυα 685 χιλιομέτρων και έκταση 115.000 στρεμμάτων. Ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει οι Θαλής (όμιλος Motor Oil) – ΑΒΑΞ- Γκολιόπουλος, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και METKA – Μεσόγειος.

Οι ξενοδόχοι σιγοντάρουν την κυβέρνηση για το Airbnb

Η στήλη ασχολήθηκε προχθές με τον πανικό που είχε επικρατήσει στον ξενοδοχειακό κλάδο από φήμες περί επιβολής έκτακτης εισφοράς στα κέρδη που διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση. Αφού είχαν φτάσει οι ξενοδόχοι μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και ενημερώθηκαν πως θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση! Χθες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο (ΞΕΕ) ξεσπάθωσε κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων με βάση μελέτη της Grant Thornton κυρίως επειδή το μερίδιο του Airbnb και των άλλων εταιρειών του κλάδου επί των διανυκτερεύσεων καλπάζει! Μέσα στην πενταετία (2019-2023) οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100%, όταν οι κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων κινήθηκαν ανοδικά μόλις κατά 3,5%. Η μελέτη στέκεται και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, από τον αυξημένο όγκο απορριμμάτων μέχρι τα παλαιά ακίνητα μειωμένης ενεργειακής απόδοσης που έχουν ενταχθεί στις πλατφόρμες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Κασσελάκης ξορκίζει τις κάλπες, μετρούν ψήφους τα στρατόπεδα, όλο το παρασκήνιο για τον Δένδια, άγχος για το πόσοι θα ψηφίσουν  για αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ, oι γερμανικές εκλογές και οι αγορές, το family office του Τζίγκερ, πως αυξάνεται ο αριθμός των τραπεζών στο Χ.Α., η έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα και τα μπλεγμένα καλώδια Η ηχηρή σιωπή Τσίπρα, ρυθμιστής ο Πολάκης; Ποιος Κασσελίστας «εξαφανίστηκε», στο τραπέζι η μείωση του  ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, η νέα στρατηγική που χρειάζεται η ΔΕΘ και η  Motor Oil με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ Η απάντηση Κασσελάκη μέσω …Ζήκου, για τις κάλπες, κρας τεστ η ΚΕ για Πολάκη, καφές και σταφύλια στο τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν, η Nova και η Apax Partners, οι κινήσεις της ΔΕΗ στα telecoms, η ιδιωτική τοποθέτηση της Trade Estates, η μείωση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης και η επένδυση της Intracom Telecom «Ο Βούδας της Ραφήνας και ο Κομφούκιος του Σουνίου», ποιος είναι ο …κλωνοποιημένος στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο Μητσοτάκης βλέπει το 2027, το δύσκολο εξάμηνο για τις εξαγωγές, το στοίχημα της Αττικής Οδού, τα διόδια και η διαχείριση κυκλοφορίας, η περιφερειακή υπανάπτυξη και η ηχηρή αποχώρηση από την PSP
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις