Το σπίτι για τον καθένα από εμάς είναι το καταφύγιό του, το μέρος, δηλαδή, που νιώθει ασφάλεια και χαλαρώνει από τις καθημερινές του υποχρεώσεις.
Ωστόσο, η ηρεμία που μας παρέχει το σπίτι μπορεί να διαταραχθεί σε περίπτωση αναπάντεχων ατυχημάτων. Φυσικά, αναφερόμαστε στο ενδεχόμενο να προκληθεί πυρκαγιά στο σπίτι.
Επομένως, δεν κινδυνεύουμε μόνο από εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα, τους εμπρησμούς, αλλά και από ενδογενείς.
Μάλιστα, στις ΗΠΑ, οι πυρκαγιές στο σπίτι ξεσπάνε κάθε 93 δευτερόλεπτα, και πολύ συχνά καταλήγουν σε τραγωδίες. Μόνο το 2021, το 75% όλων των θανάτων από φωτιές προήλθε από πυρκαγιές στο σπίτι. Αρκετές από τις φωτιές ξεσπάνε από αντικείμενα που βλέπουμε καθημερινά, αλλά συχνά αγνοούμε.
Η κουζίνα
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βάλει μια κατσαρόλα με νερό στο μάτι της κουζίνας και, αντί να περιμένουμε να βράσει, περιπλανιόμαστε μέσα στα δωμάτια. Όπως είναι κατανοητό, το μαγείρεμα είναι η κύρια αιτία που ξεσπάει πυρκαγιά μέσα στο σπίτι. Επίσης, καταλαμβάνει την δεύτερη θέση αναφορικά με τους θανάτους από πυρκαγιές στο σπίτι, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται το κάπνισμα.
Τι μπορείτε να κάνετε: Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό όταν μαγειρεύετε να παραμένετε δίπλα από το τηγάνι ή την κατσαρόλα, ούτως ώστε να έχετε τα μάτια σας, δεκατέσσερα. Η φωτιά από την κουζίνα μπορεί να επεκταθεί γρήγορα σ’ όλο το σπίτι, σε περίπτωση που βρει στο πέρασμα της πετσέτες, κουρτίνες, ξύλινες κουτάλες.
Ψησταριές
Τόσο οι ψησταριές υγραερίου όσο και εκείνες με κάρβουνο μπορεί να προκαλέσουν φωτιά στο σπίτι σε περίπτωση που ψήνουμε σε κοντινή απόσταση από ξύλινους φράχτες ή εν γένει πλαστικά αντικείμενα. Εκτός από τον γενικευμένο κίνδυνο πυρκαγιάς στο σπίτι, ελλοχεύει ο κίνδυνος για εγκαύματα και άλλους τραυματισμούς.
Τι μπορείτε να κάνετε: Οι ψησταριές θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά από υπόστεγα, γκαράζ ή άλλα κτίρια. Ο συγκεκριμένος κανόνας ισχύει επίσης αν ζείτε σε διαμέρισμα και έχετε μπαλκόνι. Και μην παραβλέπετε την πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς, κατά την διάρκεια του καθαρισμού της ψησταριάς σας. Σε περίπτωση που επισπεύσουμε τη διαδικασία και δεν αφήσουμε πρώτα τη σχάρα να «κρυώσει», τότε, αυξάνεται πάλι ο κίνδυνος.
Ηλεκτρικά πατίνια
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στους δρόμους δεκάδες ηλεκτρικά πατίνια. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ιδιοκτήτης, είναι ότι περιέχουν μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες ενοχοποιούνται για καταστροφικές πυρκαγιές.
Τι μπορείτε να κάνετε: Μπορεί ο χρόνος φόρτισης τους να διαρκεί περίπου 4,5 ώρες, ωστόσο, θα πρέπει να επιβλέπετε την διαδικασία. Αποσυνδέστε τα, μόλις ολοκληρωθεί η φόρτισή τους και φροντίστε να μην φορτίζετε τις μπαταρίες, ενώ δεν είστε σπίτι ή ενώ κοιμάστε.
Πολύμπριζα ή μπαλαντέζες
Τα πολύμπριζα – μπαλαντέζες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Και αυτό διότι μπορεί να βρίσκονται σε λειτουργία διάφορες συσκευές, όπως για παράδειγμα, υπολογιστές ή λάμπες γραφείου. Επίσης, οι μπαλαντέζες προορίζονται για προσωρινή χρήση.
Τι μπορείτε να κάνετε: Όταν αγοράζετε πολύμπριζα – μπαλαντέζες, να ελέγχετε πάντα την ετικέτα για τα watt. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τις μπαλαντέζες ως μόνιμη καλωδίωση και μην τις τοποθετείτε κάτω από μοκέτες, ενώ, στην συνέχεια, περπατάτε από πάνω, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος, μέσω της φθοράς τους, να προκληθεί ηλεκτροπληξία. Το ίδιο ισχύει και για τις μπαλαντέζες σε εξωτερικούς χώρους, αφού δεν πρέπει να διέρχονται από πάνω τους οχήματα.
Παλιές οικιακές συσκευές
Οι οικιακές συσκευές είναι ακριβές. Είναι δύσκολο να ξοδέψετε χρήματα για να αποκτήσετε εκείνες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όταν μέχρις στιγμής λειτουργούν άψογα. Ωστόσο, οι παλιές συσκευές μπορεί να έχουν ξεπερασμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και με την πάροδο του χρόνου, τα καλώδια και οι μονώσεις να έχουν φθαρεί.
Τι μπορείτε να κάνετε: Ελέγχετε τακτικά την καλωδίωση των συσκευών, ιδιαίτερα στα παλαιότερα μοντέλα. Εάν το καλώδιο φαίνεται φθαρμένο, αντικαταστήστε το ή αντικαταστήστε ολόκληρη τη συσκευή. Φροντίστε, επίσης, να αποσυνδέετε τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Όχι μόνο θα μειώσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς, αλλά θα εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα.
Θερμάστρες και σόμπες
Μπορεί προς το παρόν η θερμοκρασία να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, σε λίγο διάστημα θα βάλουμε σε λειτουργία τις θερμάστρες και τις σόμπες για να ζεσταθούμε από το κρύο. Επειδή πρόκειται για συσκευές που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, θα πρέπει να μην τις τοποθετούμε σε κοντινή απόσταση από κουρτίνες, σεντόνια και κουβέρτες, αλλά να μην τις καλύπτουμε με αντικείμενα.
Τι μπορείτε να κάνετε: Προκειμένου να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να ξεσπάσει πυρκαγιά μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τριών μέτρων από οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να αρπάξει εύκολα φωτιά. Επίσης, η ιδανική επιλογή είναι να τις βάζετε κατευθείαν στην μπρίζα του τοίχου, και όχι σε πολύμπριζα – μπαλαντέζες.