Πέμπτη, 5 Σεπτ.
31oC Αθήνα

Εποχική τριχόπτωση: Όσα πρέπει να ξέρετε και πώς να την καταπολεμήσετε

Εποχική τριχόπτωση: Όσα πρέπει να ξέρετε και πώς να την καταπολεμήσετε

Η εποχική τριχόπτωση κορυφώνεται κυρίως σε δύο εποχές του χρόνου, το φθινόπωρο και την άνοιξη, γεγονός που αποδίδεται στην αλλαγή της θερμοκρασίας.

Η εποχική τριχόπτωση είναι η παροδική απώλεια μαλλιών σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου.

Το καλοκαίρι τα μαλλιά τείνουν να ταλαιπωρούνται περισσότερο, λόγω της ακτινοβολίας UV, του αλατιού στην θάλασσα, και των προϊόντων styling. Έτσι με την αλλαγή της θερμοκρασίας (ιδιαίτερα κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο) τα μαλλιά πέφτουν πιο εύκολα. 

Κατά μέσο όρο, χάνονται καθημερινά περίπου 80 έως 100 τρίχες. Ωστόσο, κατά την περίοδο της εποχικής τριχόπτωσης, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, αφού οι τρίχες επηρεάζονται από τον ήλιο, καθώς επίσης και τις μεταβολές της θερμοκρασίας στο περιβάλλον.

Η εποχική τριχόπτωση μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως 2 μήνες. Συνεπώς, είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα και είναι αναμενόμενο, οπότε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. 

Ο κύκλος ζωής των τριχών χωρίζεται σε τρεις φάσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Φάσης ανάπτυξης (Αναγενής) : Σ’ αυτό το στάδιο τα κύτταρα της ρίζας αναπτύσσονται ενεργά. Η διαδικασία διαρκεί από 2 έως 6 χρόνια.
  • Φάση μετάβασης (καταγενής) : Σ’ αυτή τη φάση οι τρίχες σταματούν προσωρινά να αναπτύσσονται. Αυτή η περίοδος διαρκεί έως και 3 εβδομάδες
  • Φάση ανάπαυσης (τελογενής) : Στην τελευταία φάση, οι τρίχες παραμένουν στον θύλακα για διάστημα 3 μηνών και μπαίνουν σε μια περίοδο ηρεμίας. Μετά το πέρας των τριών μηνών, οι τρίχες πέφτουν (τριχόπτωση), όταν λουζόμαστε ή χτενιζόμαστε, ενώ ξεκινάνε να αναπτύσσονται νέες.

Μετά την ολοκλήρωση των τριών φάσεων, η διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή. 

Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Κομβικό ρόλο για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών παίζει η ισορροπημένη διατροφή. Η κερατίνη είναι πρωτεϊνη που αποτελεί δομικό συστατικό των τριχών και των μαλλιών. Συνεπώς, είναι σημαντικό να εντάξετε στις διατροφικές σας συνήθειες τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως : κόκκινο κρέας, πουλερικά, γαλακτομικά προϊόντα, αλλά και τροφές που περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες (π.χ. όσπρια) 

Εκτός από την πρωτεΐνη, είναι σημαντικό να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς που περιέχουν βιοτίνη, βιταμίνη D, C, Β12, σίδηρο, ψευδάργυρο καθώς επίσης και φολικό οξύ. Παράλληλα, είναι σημαντικό να μην επιβαρύνετε τα μαλλιά σας με προϊόντα styling, αλλά και να μην ασκείτε μεγάλη δύναμη στο τριχωτό της κεφαλής σας με την πετσέτα, κατά το στέγνωμα. 

Σε περίπτωση, πάντως, που παρατηρήσετε απότομη και ασυνήθιστη τριχόπτωση, είναι αναγκαίο να απευθυνθείτε στο δερματολόγο, καθώς μπορεί να υποβόσκει κάποια σοβαρή πάθηση.  Συνεπώς, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε την αιτία. Οι επιπλέον παράγοντες που προκαλούν μεγάλη αραίωση των μαλλιών είναι το συναισθηματικό στρες, η διατροφή, η μεγάλη απώλεια βάρους, ο υποθυρεοειδισμός, καθώς και η κληρονομικότητα. 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις