Τετάρτη, 4 Σεπτ.
31oC Αθήνα

Γαλλία: «Ο πατέρας μου άφησε 72 άνδρες να βιάσουν τη μητέρα μου, έμαθα ότι ήμουν το δεύτερο θύμα του» αποκαλύπτει η κόρη του Dominique Pelicot

Γαλλία: «Ο πατέρας μου άφησε 72 άνδρες να βιάσουν τη μητέρα μου, έμαθα ότι ήμουν το δεύτερο θύμα του» αποκαλύπτει η κόρη του Dominique Pelicot

Στο Ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν στη νότια Γαλλία, ξεκίνησε την Δευτέρα (03.09.2024) η δίκη 51 ανδρών που κατηγορούνται για τον βιασμό της ίδιας γυναίκας ενώ παράλληλα, δικάζεται και ο 70χρονος σύζυγός της Dominique Pelicot, που επί μία δεκαετία την νάρκωνε για να την βιάζει εκείνος αλλά και δεκάδες άγνωστοι άνδρες.

Η Caroline Darian – της οποίας ο πατέρας Dominique Pelicot δικάζεται στη Γαλλία γιατί κρατούσε ναρκωμένη τη γυναίκα του και μητέρα της Gisele επί δεκαετίες προσκαλώντας άγνωστους άντρες να την βιάζουν, έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Et j’ai cessé de t’appeler papa» για το πώς οι αποκαλύψεις σχετικά με την αρρωστημένη δράση του πατέρα της κατέστρεψαν τη ζωή της.

Ο οικογενειακός «θάλαμος της φρίκης» όπως τον αποκαλεί η Caroline Darian, αποκαλύφθηκε ξαφνικά, πριν τέσσερα χρόνια, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020. Η Γαλλία βίωνε την κρίση της πανδημίας και η Νταριάν είχε μόλις πάρει τον 6χρονο γιο από το σχολείο φορώντας υποχρεωτική μάσκα.

Το τηλεφώνημα που τα άλλαξε όλα 

Ο πατέρας της, Dominique Pélicot έστειλε στον εγγονό του ένα καθησυχαστικό μήνυμα στο διαδίκτυο: «Καημένο μου αγόρι. Να είσαι γενναίος. Με αγάπη, ο παππούς». Λίγες μόλις ώρες αργότερα, χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν η μητέρα της Darian, Gisele: «Ο πατέρας σου θα πάει φυλακή».

Και κάπως έτσι, αυτό που η κοπέλα αποκαλούσε μέχρι τότε βαρετό αλλά επιτυχημένο κόσμο της – «σύζυγος, γιος, σπίτι, δουλειά που αγαπούσα» – ανατράπηκε. Ο πατέρας της κατηγορήθηκε ότι νάρκωνε τη μητέρα της και σύζυγό του επί 50 χρόνια – τη γυναίκα που είχε γνωρίσει και αγαπήσει όταν ήταν και οι δύο 18 ετών – και ότι καλούσε δεκάδες άνδρες να τη βιάσουν για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Ξαφνικά, η οικογένεια Pelicot βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τρομακτικής υπόθεσης που, πλέον έχει φτάσει στο δικαστήριο και έχει «παγώσει» τη Γαλλία και ολόκληρο τον κόσμο. Όπως έγραφε αργότερα η Νταριάν: «Δεν ξέρεις την αξία του βαρετού μέχρι να το χάσεις», όπως η ίδια έμαθε με τον «οικογενειακό κατακλυσμό» που ακολούθησε.

Οι λεπτομέρειες εκείνου του τηλεφωνήματος του 2020 που άλλαξε τα πάντα ήταν, όπως εξηγεί η Darian στα απομνημονεύματά της «And I Stopped Calling You Daddy» σχεδόν πολύ ζοφερές για να τις δεχτεί κανείς.

Το βιβλίο αλλάζει κάποια ονόματα [ο Dominique γίνεται Louis για παράδειγμα] αλλά εξηγεί πώς εκτυλίχθηκε η υπόθεση, πώς η μητέρα της – στην πραγματική ζωή η Gisèle Pélicot – της τηλεφώνησε εκείνη την ημέρα του 2020 από το σπίτι της στη μικρή πόλη Mazan, 20 μίλια βορειοανατολικά της Αβινιόν, στη νότια Γαλλία, για να αποκαλύψει ότι ο σύζυγός της, 67 ετών τότε, είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να βιντεοσκοπεί τις φούστες τριών γυναικών σε ένα σούπερ μάρκετ και να φυλακίζεται για 48 ώρες. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία είχε κατασχέσει το τηλέφωνο, τη βιντεοκάμερα και τον υπολογιστή του.

Εκεί βρήκαν εικόνες που φέρεται να έδειχναν την Gisele, επίσης 67 ετών τότε, να κοιμάται, ναρκωμένη και να βιάζεται. Αφού έψαξε περίπου 20.000 ψηφιακές εικόνες, η αστυνομία μέτρησε 92 βιασμούς που διαπράχθηκαν από 72 άνδρες, εκ των οποίων οι 51 ταυτοποιήθηκαν.
«Αγάπη μου, είναι αλήθεια», είχε πει η Gisele στην έκπληκτη από τις αποκαλύψεις κόρη της.

«Έπρεπε να δω μερικές από τις φωτογραφίες στο αστυνομικό τμήμα. Νόμιζα ότι η καρδιά μου θα σταματούσε να χτυπά».

Μέχρι τότε, καμία από τις δύο γυναίκες δεν είχε την παραμικρή ιδέα. Αποδείχθηκε ότι ο Dominique είχε χορηγήσει ναρκωτικά βιασμού στη γυναίκα του. Και από ό,τι φαίνεται δεν ήταν το μόνο θύμα.

Χθες, Τρίτη (03.09.2024) η Caroline Darian κατέρρευσε καθώς στη δίκη ακούστηκε ότι άκουσε ότι ανάμεσα στο πλήθος φωτογραφιών του πατέρα της υπήρχαν φωτογραφίες της κόρης του ως ενήλικης γυναίκας με τα εσώρουχά της, τις οποίες είχε συγκρίνει με παρόμοιες εικόνες της συζύγου του και τις είχε μοιραστεί με άλλους.

Όταν η Caroline τηλεφώνησε στα δύο αδέλφια της, έμειναν εξίσου έκπληκτα. Αλλά τότε ο ένας θυμήθηκε το τελευταίο δείπνο που είχε περάσει με τους γονείς του στις καλοκαιρινές διακοπές του 2018. «Μόλις λίγα λεπτά αφότου κάθισε η μαμά ταλαντευόταν στην καρέκλα της σαν να ήταν μεθυσμένη», αναφέρεται ότι είπε. «Ξαφνικά όλο της το σώμα είχε χάσει όλη του από ενέργεια».

«Συμβαίνει. Είναι καλύτερα να την πάω στο κρεβάτι», είχε πει τότε ο πατέρας του. Αλλά η Darian προσθέτει: «Στην πραγματικότητα το κοκτέιλ των ναρκωτικών, που είχε ρίξει στο ποτήρι με το ροζέ κρασί, είχε αρχίσει να επιδρά».

Αμέσως μόλις ενημερώθηκαν για τις πράξεις του πατέρα τους πριν από τέσσερα χρόνια, τα τρία αδέλφια έσπευσαν προς το νότο για να βοηθήσουν τη μητέρα τους. Στην Αβινιόν, συναντήθηκαν με την ομάδα της αστυνομίας που ηγείται της έρευνας. Οι αξιωματικοί εξήγησαν ότι ο πατέρας τους όχι απλώς είχε επιστρέψει, αλλά στρατολόγησε δεκάδες άνδρες σε διαδικτυακά φόρουμ για να βιάσουν τη μητέρα τους «χωρίς οικονομικό όφελος».

«Η απόλυτη διαστροφή», γράφει η Caroline. «Ο πατέρας, που είχε πάντα οικονομικά προβλήματα, δεν επωφελήθηκε από τη μαμά. Το έκανε καθαρά για την ευχαρίστησή του». Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα – στο γκαράζ, στα παπούτσια του, σε μια αθλητική κάλτσα. Είχε δείξει καμία μεταμέλεια μετά την ομολογία του; «Όχι. Ο πατέρας σου απλώς με ευχαρίστησε που τον απάλλαξα από ένα βάρος», απάντησε ο αστυνομικός.

Οι φωτογραφίες αποκάλυψαν την έκταση της φρίκης. Ο πατέρας της Caroline είχε προφανώς διπλή ζωή, κατανάλωνε Viagra, έκανε τεστ HIV και γράφει ότι μερικές φορές απαγόρευε σε όσους καλούσε να βιάσουν τη γυναίκα του να φορούν προφυλακτικό. Σε μια φωτογραφία η μητέρα της Caroline εμφανίζεται γυμνή, μπρούμυτα, με έναν άνδρα πίσω της. «Οι άλλες φωτογραφίες είναι όλες παρόμοιες – μόνο που έχουν διαφορετικούς άνδρες», αφηγείται. Καθώς η Caroline και τα αδέλφια της έφυγαν από το αστυνομικό τμήμα, απευθύνθηκε στον υπεύθυνο αστυνομικό. «Πες στον πατέρα μου ότι δεν θα τον συγχωρήσω ποτέ και ότι κατέστρεψε τη ζωή μας».

«Έμαθα ότι ήμουν το δεύτερο θύμα του»

Αλλά υπήρχε και συνέχεια. Λίγο μετά την αποχώρησή της από το αστυνομικό τμήμα, την κάλεσαν πίσω. Η αστυνομία έπρεπε να ελέγξει μαζί της δύο φωτογραφίες. Απεικόνιζαν μια νεαρή γυναίκα, που κοιμόταν με το αριστερό της πλευρό, φορώντας μπεζ εσώρουχα, στο κρεβάτι. Μόνο όταν οι αστυνομικοί υπέδειξαν ένα σημάδι που είχε εκ γενετής, η Caroline μπόρεσε να αναγνωρίσει τον εαυτό της.

Η κόρη και ο γιος του Dominique Pelicot στη δίκη που έχει σοκάρει τη Γαλλία

«Συνήθως κοιμάμαι ελαφρά. Οπότε και εμένα με είχαν ναρκώσει». Αποδείχθηκε ότι η δεύτερη φωτογραφία είχε τραβηχτεί στο ίδιο της το σπίτι. «Ήμουν το δεύτερο θύμα του». 

Eκείνο το βράδυ του Νοεμβρίου του 2020, τα τρία αδέλφια έπρεπε να επιστρέψουν στο πατρικό τους σπίτι με τη μητέρα τους.

«Το να επιστρέφω στο σπίτι, με τη μυρωδιά του, ήταν αφόρητο». Στο γραφείο του πατέρα της ήταν ορατός ο κενός χώρος όπου είχε υπήρχε ο κατασχεμένος πλέον υπολογιστής του.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η μητέρα της είχε πάει να ζήσει με έναν από τους αδελφούς της και η Caroline, που υπέστη νευρικό κλονισμό και χρειάστηκε για λίγο ψυχιατρική περίθαλψη.

Σύμφωνα με το βιβλίο της, η τελευταία φορά που η μητέρα της είχε πέσει θύμα βιασμού ήταν μόλις δύο εβδομάδες πριν, στις 22 Οκτωβρίου. Επιστρέφοντας στο σπίτι, γνωρίζοντας ότι οι λεπτομέρειες της υπόθεσης είχαν ήδη διαρρεύσει, αναγκάστηκε να προσπαθήσει να εξηγήσει την άθλια κατάσταση στον μικρότερο γιο της όσο καλύτερα μπορούσε.

Η οικογένεια άρχισε να διαλύεται. Ένα θύμα χωρίς συνείδηση, χωρίς καμία ανάμνηση της κακοποίησης, η μητέρα της Caroline, αφηγείται το βιβλίο, βρέθηκε ενστικτωδώς να συμπάσχει με τον σύζυγό της. «Δεν είναι ευτυχισμένος εκεί που βρίσκεται, ξέρετε. Υποφέρει», είπε στην έκπληκτη κόρη της. Αυτό άφησε την Caroline σε απόγνωση: «Εξαιτίας του πατέρα μου, τώρα χάνω και τη μητέρα μου…».

Από τη φυλακή, λέει η Caroline, ο πατέρας της κατάφερε να στείλει ένα γράμμα στη μητέρα της. «Ξέρω ότι βρίσκομαι εδώ εξαιτίας αυτού που έκανα στον έρωτα της ζωής μου, στην οικογένειά μου, στους φίλους μου», έγραφε. Η Caroline το περιγράφει ως το γράμμα ενός ανθρώπου χειριστικού. «Δεν εκπλήσσομαι. Προσπαθεί να μας διχάσει».

Καθώς ο δικηγόρος της οικογένειας άρχισε να λαμβάνει αποδεικτικά στοιχεία τους μήνες που ακολούθησαν, άρχισαν να αποκαλύπτονται φερόμενες λεπτομέρειες για το πώς ο πατέρας της καυχιόταν στο διαδίκτυο για τη δύναμη των ναρκωτικών.

«Την προηγούμενη φορά δεν έκανα αρκετά – αυτή τη φορά, κανένα πρόβλημα, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Η προσέγγισή του ήταν, σύμφωνα με την κόρη του, πάντα η ίδια: πρώτα προσέγγιζε πιθανούς χρήστες σε ένα chatroom, στη συνέχεια τους ρωτούσε αν, όπως και εκείνος ακολουθούσαν τη «μέθοδος του βιασμού» πριν αναρτήσει φωτογραφίες της συζύγου του σε ένα ιδιωτικό φόρουμ που ονομαζόταν «χωρίς εκείνη να το ξέρει».

«Την έντυνε σαν φτηνή πόρνη»

«Την έντυνε σαν φτηνή πόρνη», σημείωσε η τρομαγμένη κόρη του. Δεν χρειάστηκε να πάει μακριά για να βρει πρόθυμους συμμετέχοντες. Οι περισσότεροι από αυτούς που απάντησαν έμεναν κοντά. Είχε σχεδιάσει ακόμη και χάρτη για το πώς να φτάσουν στο σπίτι, τον φωτογράφιζε και τον έστελνε σε όσους είχε επιλέξει, καθοδηγώντας τους, μέσω μηνημάτων.

Για να μην υποψιαστούν οι γείτονες, τα αυτοκίνητα έπρεπε να σταθμεύουν σε ένα κοντινό γυμναστήριο. Είχε σχεδιάσει κάθε πιθανή λεπτομέρεια Κανείς δεν μπορούσε να φορέσει άρωμα ή να μυρίζει καπνό, ώστε να μην αφήσει κανένα ίχνος της παρουσίας του. Τα κινητά έπρεπε να μείνουν στα αυτοκίνητα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χτυπήσουν και να ξυπνήσουν το θύμα.

Έπρεπε μάλιστα να πλένουν τα χέρια τους σε ζεστό νερό για να μην σοκάρουν τη γυναίκα του που κοιμόταν με τα κρύα τους δάχτυλα. Αφού γδύνονταν στην κουζίνα, οι συνεργοί του δέχονταν συμβουλές να έχουν τα ρούχα τους κοντά σε περίπτωση που έπρεπε να φύγουν βιαστικά.

Οι κατηγορούμενοι στη δίκη ήταν ηλικίας από 21 έως 68 ετών την εποχή των φερόμενων βιασμών. Μεταξύ αυτών είναι ένας πυροσβέστης, ένας οδηγός φορτηγού, ένας δημοτικός σύμβουλος, ένας υπάλληλος τραπέζης, ένας δεσμοφύλακας, ένας νοσηλευτής και ένας δημοσιογράφος. Όταν ρωτήθηκε αν τον έλκυε σεξουαλικά η κόρη του, απάντησε όχι. «Δεν είναι ο τύπος μου. Είναι πολύ νεότερη από ό,τι έχω συνηθίσει».

Και τόνισε ότι «ποτέ δεν άγγιξα την κόρη μου».

Καθώς περνούσαν οι μήνες και πλησίαζε η τρέχουσα δίκη, η Caroline προσπάθησε να εκλογικεύσει τι είχε συμβεί στην οικογένειά της και πώς το αντιμετώπιζε κάθε μέλος. «Η μητέρα μου είναι αισιόδοξη, αστεία και δυναμική», σημειώνει. Και δυνατή. «Ακόμη και τη μέρα που έμαθε ότι ένας από τους βιαστές της είχε HIV, δεν κατέρρευσε». Ένα επόμενο τεστ HIV αποδείχθηκε αρνητικό.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 δημιούργησε μια ομάδα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών σε βιασμό και σεξουαλική βία.

Έκτοτε αγωνίστηκε να ξεφύγει από τη σκιά του πατέρα της. «Καθώς πλησιάζουμε στην ημερομηνία της δίκης, όταν μπορώ να κοιμηθώ, τον ονειρεύομαι», γράφει.

«Μάταια προσπάθησα να καταλάβω την αληθινή ταυτότητα του ανθρώπου που με μεγάλωσε.

Ο πατέρας μου είναι εγκληματίας και πρέπει να μάθω να ζω με αυτή την πραγματικότητα, να αποδεχτώ να με διχάζουν οι ανάγκες της δικαιοσύνης, της αλήθειας και της αγάπης που ένιωθα κάποτε για εκείνον. Φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω ποτέ να τον μισήσω».

Κατά τη διάρκεια της δίκης η κοπέλα κατέρρευσε στο δικαστήριο, βγήκε από την δικαστική αίθουσα αλλά επέστρεψε 20 λεπτά αργότερα…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις