Κυριακή, 8 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Σακχαρώδης διαβήτης: Τρεις χρήσιμες συμβουλές για να επιβραδύνετε την γήρανση του εγκεφάλου που προκαλεί η πάθηση

Σακχαρώδης διαβήτης: Τρεις χρήσιμες συμβουλές για να επιβραδύνετε την γήρανση του εγκεφάλου που προκαλεί η πάθηση

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ο προδιαβήτης μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου και τη μακροπρόθεσμη γνωστική λειτουργία του.

Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί επίσης, μια σειρά επιπλοκών, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία, καθώς και υπέρταση.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Diabetes Care», τόσο η νόσος όσο και η μεταβολική διαταραχή σχετίζονται με την επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα πάνω από 31.000 συμμετεχόντων, ηλικίας 40 έως 70 ετών, από τη βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να υπολογίσουν την βιολογική ηλικία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων σε σχέση με τη χρονολογική ηλικία τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με προδιαβήτη είχαν κατά μισό χρόνο (Ο,5 έτη) πιο «γερασμένο» εγκέφαλο σε σχέση με την χρονολογική τους ηλικία. Παράλληλα, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είχαν κατά μέσο όρο 2,3 χρόνια πιο «γερασμένο» εγκέφαλο σε σύγκριση με την ηλικία τους.

Για τα άτομα που δεν είχαν ρυθμίσει το σάκχαρο τους, η απόκλιση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, ξεπερνώντας τα τέσσερα χρόνια από το αναμενόμενο.

Επιπλέον, η μελέτη καταδεικνύει ότι το χάσμα μεταξύ της ηλικίας του εγκεφάλου των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και της χρονολογικής ηλικίας τους τείνει να διευρύνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την μελέτη, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες  που μπορούν να μετριάσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της νόσου στη γήρανση του εγκεφάλου.

Για παράδειγμα, τα άτομα που ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα τακτικής σωματικής δραστηριότητας, απέφευγαν το κάπνισμα και κατανάλωναν αλκοόλ με μέτρο, είχαν μειωμένη γήρανση του εγκεφάλου σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακολουθούσαν τις παραπάνω υγιεινές συνήθειες.

«Όταν η ηλικία του εγκέφαλου είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την χρονολογική ηλικία ενός ατόμου, τότε, αυτό υποδηλώνει απόκλιση από την φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για άνοια», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Abigail Dove, διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Νευροβιολογίας του Ινστιτούτου Karolinska.

Πώς να επιβραδύνετε τη γήρανση του εγκεφάλου που σχετίζεται με το διαβήτη

«Το θετικό στοιχείο είναι ότι οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη μπορεί να είναι σε θέση να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου τους, μέσω της υγιεινού τρόπου ζωής» πρόσθεσε η Dove. Επομένως, μπορείτε να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα:

Τακτική σωματική δραστηριότητα: Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί την υγεία του εγκεφάλου ενισχύοντας τη ροή του αίματος, ενώ προάγει τη νευρογένεση. Γι’ αυτό το λόγο, μπορείτε να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας σε μέτρια ένταση την εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ, ποδηλασία ή κολύμπι.

Κόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα έχει επιβλαβείς επιπτώσεις τόσο στην καρδιαγγειακή όσο και στην υγεία του εγκεφάλου.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τη γνωστική λειτουργία και να συμβάλλει στη γήρανση του εγκεφάλου.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις