Τετάρτη, 4 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Politico: Τα φαβορί για τα χαρτοφυλάκια «κλειδιά» της Κομισιόν – Πιο κοντά στο Συνοχής ο Απ. Τζιτζικώστας

Politico: Τα φαβορί για τα χαρτοφυλάκια «κλειδιά» της Κομισιόν – Πιο κοντά στο Συνοχής ο Απ. Τζιτζικώστας
Reuters

Η κατανομή των χαρτοφυλακίων στην επόμενη Κομισιόν βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης μεταξύ των χωρών-μελών με την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να καλείται να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις για τα χαρτοφυλάκια των νέων επιτρόπων τις επόμενες μέρες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόκειται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ποιοι από τους 26 υποψήφιους μελλοντικούς επιτρόπους θα πάρουν ποια θέση στη δεύτερη θητεία της.

Πρόκειται για ένα περίπλοκο παζλ, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το Politico, καθώς η Φον ντερ Λάιεν να ισορροπήσει ανάμεσα σε παράγοντες όπως το φύλο, η πολιτική εκπροσώπηση και η γεωγραφία, ενώ οι εθνικοί ηγέτες και οι υποψήφιοι που έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν μια ισχυρή θέση. Οι συνομιλίες γίνονται κυρίως κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και δημόσια, με στόχο να ασκήσουν πίεση στην πρόεδρο και την ομάδα της.

Η διαδικασία, αν και πολύπλοκη, είναι καθοριστική για τον καθορισμό της πολιτικής κατεύθυνσης της ΕΕ τα επόμενα χρόνια.

Οι κύριες προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την άμυνα και τη διεύρυνση της ΕΕ. Τα χαρτοφυλάκια που αφορούν τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ, όπως ο προϋπολογισμός και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είναι ιδιαίτερα επιθυμητά από τις πρωτεύουσες των χωρών-μελών.

Στους βασικούς διεκδικητές βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα ευελπιστεί να λάβει εκείνο της Συνοχής, γράφει το Politico σε δημοσίευμα.

Οικονομία

Ονόματα που διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο: Raffaele Fitto, Magnus Brunner, Tomaž Vesel, Piotr Serafin, Michael McGrath, Jozef Síkela, Maria Luís Albuquerque, Wopke Hoekstra

Το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας είναι από τα πιο περιζήτητα, καθώς περιλαμβάνει θέματα προϋπολογισμού και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η Ιταλία, μέσω της Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, προωθεί τον Raffaele Fitto, μέλος του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Magnus Brunner, είναι επίσης μεταξύ των διεκδικητών, όπως και ο Ιρλανδός Michael McGrath και η πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Maria Luís Albuquerque.

Ο Πολωνός Piotr Serafin,, που υπήρξε στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τουσκ, διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού, ενώ ο Tomaž Vesel από τη Σλοβενία επιδιώκει ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο, ειδικά σε θέματα διαχείρισης προϋπολογισμού και δημόσιων συμβάσεων.

Ο Wopke Hoekstra, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, με φήμη για τη σκληρή δημοσιονομική του στάση, επιθυμεί επίσης να αναλάβει ρόλο σχετικό με την οικονομία, ενώ είναι γνωστός για τη σκληρή στάση του κατά των χωρών που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες δαπανών της ΕΕ.

Άμυνα

Ονόματα που διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο: Valdis Dombrovskis, Thierry Breton

 Ο Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της απερχόμενης Επιτροπής, είναι υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο Άμυνας, ενώ ο Γάλλος, Thierry Breton, που είχε αρμοδιότητα για την αμυντική βιομηχανία, επιθυμεί μια προαγωγή.

Γεωργία

Ονόματα που διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο: Christophe Hansen, Wopke Hoekstra, Costas Kadis

Ο Λουξεμβουργιανός Christophe Hansen, που προέρχεται από αγροτική οικογένεια και έχει εμπειρία στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο.

Ο Ολλανδός Wopke Hoekstra , παρά το γεγονός ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου, παραμένει διεκδικητής. Ο Κύπριος πρώην υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ενδιαφέρεται επίσης για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, ενώ προωθείται και για το νέο χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου.

Εμπόριο

Ονόματα που διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο: Wopke Hoekstra, Jessika Roswall, Michael McGrath

Το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου είναι λιγότερο περιζήτητο από άλλες φορές, καθώς η Φον ντερ Λάιεν έχει υποβαθμίσει την εμπορική πολιτική σε σχέση με τις οικονομικές προτεραιότητες.

Ο Wopke Hoekstra θεωρείται το φαβορί για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, ενώ η Σουηδία προωθεί τη Jessika Roswall, η οποία είχε υπηρετήσει ως επίτροπος εμπορίου την περίοδο 2014-2019.

Ο Michael McGrath από την Ιρλανδία είναι επίσης υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο, αλλά η επιλογή ενός ακόμη Ιρλανδού επιτρόπου μετά το σκάνδαλο «Golfgate» μπορεί να θεωρηθεί δύσκολη.

Τεχνολογία

Ονόματα που διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο: Henna Virkkunen, Maria Luís Albuquerque

Η Φινλανδή Henna Virkkunen φαίνεται η καταλληλότερη υποψήφια για το χαρτοφυλάκιο τεχνολογίας ή καινοτομίας, καθώς έχει σημαντική εμπειρία σε θέματα ψηφιακής πολιτικής και έρευνας. 

Η Πορτογαλίδα Maria Luís Albuquerque έχει επίσης συνδεθεί με το χαρτοφυλάκιο τεχνολογίας, δεδομένου ότι η χώρα της έχει ιστορικό ανάληψης αυτού του τομέα.

Ενέργεια και Κλίμα

Ονόματα που διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο: Jozef Síkela, Julian Popov, Dan Jørgensen, Teresa Ribera

Το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας και του κλίματος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στα επόμενα χρόνια, ειδικά μετά την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Jozef Síkela, είναι από τους επικρατέστερους υποψήφιους, καθώς η Τσεχία έπαιξε κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ.

Ο Julian Popov από τη Βουλγαρία, που είχε διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος, είναι επίσης υποψήφιος, αλλά το γεγονός ότι η χώρα του έχει ήδη προτείνει δύο υποψηφίους (έναν άνδρα και μία γυναίκα) μειώνει τις πιθανότητες του.

Η Δανία προωθεί τον Dan Jørgensen, ενώ η Ισπανίδα Teresa Ribera θεωρείται ισχυρή επιλογή, παρά το γεγονός ότι είναι σκεπτικίστρια απέναντι στην πυρηνική ενέργεια.

Διεύρυνση

Ονόματα που διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο: Valdis Dombrovskis, Olivér Várhelyi

Ο Λετονός Valdis Dombrovskis είναι ένας από τους υποψήφιους, ενώ η Ουγγαρία θέλει να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο, προωθώντας τον Olivér Várhelyi, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η στάση της Βουδαπέστης για τη διεύρυνση.

Συνοχή

Ονόματα που διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο: Roxana Mînzatu, Apostolos Tzitzikostas, Ekaterina Zaharieva

Το χαρτοφυλάκιο της Συνοχής, αν και δεν είναι από τα πιο λαμπερά, παραμένει από τα πιο σημαντικά, καθώς ελέγχει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο Έλληνας Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο, καθώς έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ.

Η Βουλγάρα Ekaterina Zaharieva, πρώην υπουργός Εξωτερικών, διεκδικεί επίσης το χαρτοφυλάκιο, ενώ η Ρουμάνα Roxana Mînzatu, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Ταμείων, θεωρείται κατάλληλη για τη θέση αυτή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις