Τετάρτη, 4 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Γαλλία: Οι βιαστές της Gisele Pelicot – «Chris ο πυροσβέστης», ο «Quentin», ο «Gaston» και ο «David ο Μαύρος»

Γαλλία: Οι βιαστές της Gisele Pelicot – «Chris ο πυροσβέστης», ο «Quentin», ο «Gaston» και ο «David ο Μαύρος»
Reuters

Με την κατάθεση του Jérémie Bosse Platière, πρώην επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας στην Αβινιόν, συνεχίστηκε σήμερα (04.09.2024) για τρίτη μέρα η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης που έχει σοκάρει όχι μόνο τη Γαλλία αλλά όλο τον πλανήτη κι έγινε γνωστή ως «βιασμοί της Μαζάν» στον γαλλικό Τύπο. 

Ανάλυση τηλεφωνικών λογαριασμών, λογισμικό αναγνώρισης προσώπου: ο πρώην επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας της πόλης, Jérémie Bosse Platière ανέλυσε λεπτομερώς τη μακρά και δύσκολη δουλειά που έκαναν οι ανακριτές για να βρουν τους δράστες της Gisèle, η οποία είχε κακοποιηθεί από δεκάδες αγνώστους τους οποίους είχε στρατολογήσει ο σύζυγός της μέσω διαδικτύου.

Έδωσε επίσης ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πώς πραγματοποιήθηκαν οι βιασμοί.

Αφού κατέγραψαν περίπου 200 βιασμούς του θύματος από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2020, οι περισσότεροι από τους οποίους έγιναν από τον ίδιο τον σύζυγό της, οι ανακριτές συνέταξαν τελικά έναν κατάλογο με 72 άτομα που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, εξήγησε στο ποινικό δικαστήριο ο πρώην επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας της πόλης και νυν διευθυντής της γαλλικής αστυνομίας της Hautes-Alpes στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Μέχρι τώρα, έχουν ταυτοποιηθεί επίσημα 50 άνδρες, εκτός από τον σύζυγο (51 συνολικά).

Αυτοί οι άνδρες ηλικίας από 26 μέχρι 74 ετών διώκονται για βιασμό και θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 έτη.

H Gisele Pelicot στο δικαστήριο – Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι, προέρχονται από διάφορα κοινωνικά στρώματα, είναι παντρεμένοι – και οικογενειάρχες – διαζευγμένοι ή ελεύθεροι.

Άλλοι φοροούσαν κοστούμια κι άλλοι σκουλαρίκια ή είχαν τατουάζ. Ως προς την επαγγελματική ιδιότητά τους, ανάμεσά τους υπήρχε δημοσιογράφος, διευθυντικό στέλεχος επιχείρησης, πυροσβέστης κα.

Χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο 

Το έργο της δικαστικής αστυνομίας διευκολύνθηκε σημαντικά από τις χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξε ο σύζυγος, τα οποία καταγράφηκαν σε σκληρό δίσκο και στη συνέχεια ταξινομήθηκαν σχολαστικά σε έναν φάκελο «κακοποίησης». Με έναν υποφάκελο για κάθε άνδρα που ερχόταν να βιάσει τη σύζυγό του, αναφέρουν γαλλικά μέσα.

«Στόχος είναι να εντοπιστούν ο «Chris ο πυροσβέστης», ο «Quentin», ο «Gaston» ή ο «David ο Μαύρος».

Παράλληλα, η αστυνομία χρησιμοποιεί τα πολυάριθμα ίχνη που άφησαν οι διαδικτυακές συνομιλίες μεταξύ του Dominique Pelicot και των βιαστών της συζύγου του για να εντοπίσει την ταυτότητα αυτών των ανδρών «ένα έργο που θα διαρκέσει σχεδόν δύο χρόνια» όπως εξηγεί.

H Beatrice Zavarro, η δικηγόρος του Dominique Pelicot – Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Μια άλλη μέθοδος είναι η χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιεί η αστυνομία: «Αυτό θα μας δώσει ένα ποσοστό ομοιότητας. Θα μας επιτρέψει να αναγνωρίσουμε το ένα τρίτο των δραστών», εξηγεί ο Jérémie Bosse Platière.

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το πώς έγιναν οι βιασμοί

Ο Jérémie Bosse Platière έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων μεταξύ του Dominique P. και των άλλων εμπλεκομένων ανδρών στο Skype ή στο φόρουμ Coco.

Όπως ανέφερε το BFMTV, οι άνδρες έλαβαν οδηγίες να ψιθυρίζουν στο θύμα, να γδύνονται στην κουζίνα, να είναι καθαροί, να μην φορούν άρωμα, να ζεσταίνουν τα χέρια τους πριν την αγγίξουν, ώστε να μπορούν να την κακοποιήσουν ενώ εκείνη κοιμόταν ναρκωμένη.

Η κόρη του Dominique Pelicot – Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Ένας προς έναν, ο Jérémie Bosse Platière αφηγήθηκε τους 92 βιασμούς για τους οποίους κατηγορούνται οι άνδρες, με κάθε λεπτομέρεια.

Ο γαλλικός Τύπος χαρακτηρίζει την κατάθεσή του συγκλονιστική για όλη την αίθουσα του δικαστηρίου της Αβινιόν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις