Τετάρτη, 4 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Σουηδία: Παραιτείται ο υπουργός Εξωτερικών – Ποιος είναι ο Τομπίας Μπίλστρομ

Σουηδία: Παραιτείται ο υπουργός Εξωτερικών – Ποιος είναι ο Τομπίας Μπίλστρομ
REUTERS

Με μία μακροσκελή ανάρτηση στα social media, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δηλώσει την παραίτησή του την επόμενη εβδομάδα.

Ο 50χρονος πολιτικός δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική, αλλά δεν έχει αποφασίσει με τι ασχοληθεί στη συνέχεια. Ο Τομπίας Μπίλστρομ ήταν ενταγμένος στο συντηρητικό Κόμμα Μετριοπαθών και υπηρέτησε υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας από τον Οκτώβριο του 2022.

Η ανακοίνωσή του:

«Με ένα μείγμα λύπης και υπερηφάνειας ενημέρωσα σήμερα τον πρωθυπουργό ότι θα αποχωρήσω από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών με την έναρξη εργασίας της Βουλής την επόμενη εβδομάδα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο «X» o Μπίλστρομ.

Και πρόσθεσε: «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση αλλά κάτι που σκέφτηκα και επεξεργαζόμουν εδώ και αρκετό καιρό. Είχα πολλούς διαφορετικούς ρόλους στην πολιτική τα τελευταία 25 χρόνια, εκ των οποίων τα 10 χρόνια ως υπουργός, πρώτα ως υπουργός Μετανάστευσης στην κυβέρνηση συνασπισμού και τώρα ως υπουργός Εξωτερικών. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, υπήρξα επίσης αρχηγός ομάδας στο Riksdag και αναπληρωτής πρόεδρος.

Παράλληλα, θέλω να πω ότι είμαι χαρούμενος και πολύ περήφανος για όλα όσα πετύχαμε αυτά τα δύο χρόνια. Πρώτα το προφανές? Μετά από μια μακρά και μερικές φορές προκλητική διαδικασία, η Σουηδία είναι επιτέλους στο ΝΑΤΟ. Τώρα έχουμε αφήσει πάνω από 200 χρόνια αδέσμευτης και δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη σκληρή δουλειά που κατέβαλαν η κυβέρνηση καθώς και οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών και αλλού στο κυβερνητικό γραφείο. Η σημασία για την ασφάλεια της Σουηδίας και των φίλων μας από τη Σκανδιναβία-Βαλτική δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί».

Στη συνέχεια ο Μπίλστρομ ανέφερε: Βρισκόμαστε στη σοβαρότερη κατάσταση της πολιτικής ασφάλειας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτή η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει μια ιστορική αναδιάρθρωση της σουηδικής πολιτικής ασφάλειας. Ανήκουμε πλέον στον πυρήνα των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία και έχουν επίσης προωθήσει μια μακροπρόθεσμη πολιτική για την αντιμετώπιση της ρωσικής επέκτασης ισχύος.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι επίσης σοβαρή και η Σουηδία αγωνίζεται, μαζί με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, για να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Μακροπρόθεσμα, μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη λογική.

Επομένως, δεν λείπουν τα καθήκοντα για τον διάδοχό μου, στον οποίο εύχομαι καλή τύχη».

Καταλήγοντας έγραψε: «Από τη δική μου πλευρά, πλέον θα φύγω εντελώς από την πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι αφήνω και εγώ τη θέση μου στο Riksdag. Το τι θα κάνω στη συνέχεια είναι ακόμα ανοιχτό. Αλλά είμαι μόλις 50 ετών και ανυπομονώ να συνεισφέρω και να εργαστώ σκληρά σε άλλα πλαίσια όπου η δέσμευσή μου έρχεται από μόνη της.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε να είμαι αρχηγός ομάδας και μέλος της ηγεσίας του κόμματος για 5 χρόνια και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών για 2 χρόνια».

Ποιος είναι ο Τομπίας Μπίλστρομ

Ο Tobias Lennart Billström γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου το 1973 και είναι Σουηδός πολιτικός του Κόμματος των Μετριοπαθών. Διετέλεσε Υπουργός Μετανάστευσης και Πολιτικής Ασύλου από το 2006 έως το 2014 και για λίγο ως Υπουργός Απασχόλησης το 2010 στο υπουργικό συμβούλιο του Fredrik Reinfeldt. Παράλληλα υηρέτησε ως Πρώτος Αντιπρόεδρος του Riksdag από το 2014 έως το 2017.

Έχει μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία και την Ιστροία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Lund. Έγινε μέλος του Riksdag στις σουηδικές εκλογές του 2002 και στη συνέχεια έγινε αναπληρωτής στην Επιτροπή Παιδείας, στην Επιτροπή Απασχόλησης και στην Πολιτιστική Επιτροπή. Το 2003 έγινε μέλος της Επιτροπής Παιδείας όπου ανέλαβε ειδική ευθύνη για θέματα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα.

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του:

Σε μια συνέντευξη σχετικά με λαθρομετανάστες που κρύβονται στη Σουηδία στις 18 Μαρτίου 2013, ο Billström είχε δηλώσει ότι: «Μερικές φορές έχουμε την εντύπωση ότι το άτομο που είναι κρυμμένο ζει με μια ωραία ξανθιά Σουηδή στα πενήντα ή τα εξήντα της που θέλει να βοηθήσει. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια Η συντριπτική πλειοψηφία των κρυμμένων λαθρομεταναστών ζει με συμπατριώτες τους που δεν είναι ξανθοί και γαλανομάτες».

Η δήλωση επικρίθηκε αυστηρά από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και από τα άλλα κυβερνητικά κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού της Συμμαχίας . Ο ηγέτης του Συνδέσμου Νέων των Μοντέρων , του Συνδέσμου Νέων του Κόμματος των Μοντέρων , Έρικ Μπενγκτζμπόε επέκρινε επίσης τη δήλωση και κάλεσε τον Μπίλστρομ να ζητήσει συγγνώμη και να σκεφτεί τι είπε.

Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν την παραίτηση του Billström από τη θέση του υπουργού Μετανάστευσης και Πολιτικής Ασύλου. Ο δεξιός αρχηγός του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών Jimmie Åkesson χαιρέτισε τη δήλωση του Billström και είπε «ότι ήταν στο σωστό δρόμο».

Νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Billström ζήτησε επίσημα συγγνώμη για τη δήλωσή του και είπε ότι τα λόγια του βγήκαν με λάθος τρόπο και ότι αυτά που είπε δεν ήταν αυτό που πραγματικά εννοούσε. Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Fredrik Reinfeldt χαιρέτισε τη συγγνώμη του Billström.

Σε απάντηση στις επιθέσεις στη Γάζα από το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 , ο Billström είπε ότι η απάντηση του Ισραήλ ήταν ανάλογη. Αυτό δέχτηκε έντονη κριτική, από την ActionAid και την Amnesty. Μια επίσημη καταγγελία κατατέθηκε από το αριστερό κόμμα της Σουηδίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις