Τετάρτη, 4 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Οι τρεις άξονες των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Οι τρεις άξονες των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Στους τρεις άξονες οικονομικών παρεμβάσεων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ 2024 το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε σήμερα (4.9.2024) ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκπομπή Live News και το Νίκο Ευαγγελάτο.

O Κωστής Χατζηδάκης τόνισε τα πεδία τα οποία αναμένεται να αφορούν τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και τα οποία θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, είναι η κλιματική κρίση, το στεγαστικό, και το δημογραφικό, τηρώντας πάντοτε την απαιτούμενη δημοσιονομική σοβαρότητα «έτσι ώστε να μην ξαναβρεθούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός εξήγησε πως τα περιθώρια του ορίου αύξησης δαπανών τα οποία προτείνει η Κομισιόν είναι 3 δισ. ευρώ, αν και η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να διευρυνθεί αυτό το όριο.

Από αυτά το 1 δισ. ευρώ θα πάει σε αύξηση τακτικών δαπανών του κράτους, και κυρίως σε αύξηση δαπανών σε υγεία και παιδεία, 1 δισ. ευρώ θα πάει σε συντάξεις (τα 400 εκατ. ευρώ σε αύξηση των εν ενεργεία συντάξεων και 600 εκατ. ευρώ σε νέες συντάξεις) και 850 εκατ. ευρώ θα πάνε στις αμυντικές μας δαπάνες λόγω παραλαβής των φρεγατών, Belharra.

Το μικρό δημοσιονομικό περιθώριο που περισσεύει θα πάει σε παρεμβάσεις υπέρ των εργαζομένων και του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, καθώς και στους ελευθέρους επαγγελματίες.

Έμφαση θα δοθεί από την κυβέρνηση και στα μέτρα για το δημογραφικό, τα οποία ο υπουργός τα χαρακτήρισε ως «μέτρα συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», ενώ δέσμη μέτρων ετοιμάζεται και για το στεγαστικό πρόβλημα καθώς έχει καταστεί πρόβλημα για τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους να βρουν κατοικία.

Στα πλάνα του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξουν μειώσεις φόρων, όπως για παράδειγμα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, όπου όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός θα υπάρξουν σημειακές παρεμβάσεις, όπως είναι η κατάργηση του  τέλους επιτηδεύματος. 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις