Τετάρτη, 4 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Fitch: Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

Fitch: Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

Στην αναβάθμιση των αξιολογήσεών του για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες προχώρησε σήμερα (4.9.2024) ο οίκος Fitch Ratings, δίνοντας μάλιστα σε όλες θετικές προοπτικές (outlook).

Ειδικότερα, η Fitch Ratings αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στο ΒΒ+ από ΒΒ προηγουμένως, με θετικές προοπτικές και για τις δύο ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε ΒΒ από ΒΒ- προηγουμένως, δίνοντας και για αυτές επίσης θετικές προοπτικές. 

Ο οίκος επισημαίνει ότι η αναβάθμιση των αξιολογήσεων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών αντανακλά κυρίως τη βελτιωμένη αξιολόγηση του ελληνικού λειτουργικού περιβάλλοντος (ΟΕ) από τη Fitch σε “bb+”. Προσθέτει, δε εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο ανάπτυξης της ευρωζώνης, ενώ προσθέτει ότι το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα πρέπει να υποστηρίξει την ικανότητα των τραπεζών να αξιοποιούν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ο οίκος Fitch επισημαίνει ότι η ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη της χώρας άνω του 2% το 2024 και το 2025 θα δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω των αυξήσεων των πραγματικών μισθών, της μείωσης της ανεργίας και των σταθερών επενδύσεων. Αυτό θα υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών, την απόδοση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων τους, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας τους και τη δημιουργία κεφαλαίου.

Η Fitch σημειώνει ότι η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης τις συνεχείς βελτιώσεις στα πιστωτικά προφίλ των Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης του αποθέματος προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (που περιλαμβάνουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και τα καθαρά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία) και την υγιή κερδοφορία με αποτέλεσμα τη συσσώρευση κεφαλαίου.

Τέλος, ο οίκος επισημαίνει ότι οι θετικές προοπτικές για όλες τις συστημικές τράπεζες αντανακλούν την προσδοκία της Fitch ότι η αξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω, εάν συνεχιστούν οι θετικές μακροοικονομικές τάσεις και οδηγήσουν σε ικανοποιητικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις