Πέμπτη, 5 Σεπτ.
32oC Αθήνα

ΑΑΔΕ: Ώρα μηδέν για ελέγχους για IRIS, POS και «έξυπνες» ταμειακές μηχανές

ΑΑΔΕ: Ώρα μηδέν για ελέγχους για IRIS, POS και «έξυπνες» ταμειακές μηχανές

Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με το ertnews, βγαίνουν τις επόμενες ημέρες στην αγορά για να διαπιστώσουν εάν εφαρμόζεται η φορολογική νομοθεσία, με έμφαση στις επιχειρήσεις που είχαν υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών με POS, την επέκταση των τερματικών μηχανημάτων στους τελευταίους 35 κλάδους, τις νέες τύπου ταμειακές μηχανές στον χώρο της εστίασης αλλά και την ενεργοποίηση του νέου συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS.

Για τις επιχειρήσεις που δεν ολοκλήρωσαν την διασύνδεση ταμειακών και POS ή δουλεύουν με πειρατικά λογισμικά εκδίδοντας αποδείξεις μαϊμού που δεν εμφανίζονται στο myDATA αποκρύπτοντας με αυτό το τέχνασμα τον πραγματικό τζίρο από την εφορία (ΑΑΔΕ), δεν θα υπάρξει πλέον καμιά ανοχή και θα αρχίσει η επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.

Στην ΑΑΔΕ έχουν ήδη καταγράψει ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων όπου η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε σχέση με τις άλλες συναφείς δραστηριότητες ήταν αρκετά περιορισμένη με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπόνοιες για εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Υπό αυτό το πρίσμα θα αξιοποιηθούν στοιχεία από το σύστημα e-send της Ανεξάρτητης Αρχής για να διαπιστωθεί εάν εκδίδουν και αποστέλλουν κανονικά τις αποδείξεις αλλά και στοιχεία πωλήσεων με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις λαϊκές αγορές και τα ταξί καθώς από τον Ιούλιο υπάρχει η υποχρέωση για πληρωμή με κάρτα ανεξάρτητα εάν οι επαγγελματίες που αντιστέκονται και δεν εφαρμόζουν τους νέους κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας είναι ακόμη πολλοί.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν και όσοι δεν διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό ή δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Όσοι δεν προχώρησαν στην ενεργοποίηση, αντιμετωπίζουν πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ με «καμπάνα» 1.000 ευρώ κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν δηλώσει τον επαγγελματικό τους λογαριασμό.

Έξυπνες ταμειακές

Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις επιχειρήσεις της εστίασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν συμμορφωθεί όλες αντικαθιστώντας τις παλαιούς τύπου ταμειακές μηχανές με νέους έξυπνους μηχανισμούς, που βάζουν φρένο στη φοροδιαφυγή, καθώς δεν μπορούν να παραποιηθούν.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε αυτές που το τρέχον έτος (χρήση 2023) εμφάνισαν αρνητικό μικτό κέρδος ή είχαν μεγάλες διακυμάνσεις στο μικτό κέρδος στην πάροδο των ετών, συνεχόμενες ζημίες αλλά και περίεργες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα επιστρατευθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης.

Οι πάροχοι

Βαριά πρόστιμα έως 100.000 ευρώ, αναστολή ΑΦΜ και λουκέτα έως 2 χρόνια θα επιβάλλονται στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων σύμφωνα με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η δυνατότητα που έχει η ΑΑΔΕ να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ, σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας ή σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, προκειμένου να περιλάβει και την περίπτωση παραβίασης ή επέμβασης στη λειτουργία των Παρόχων  Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις θα επιβάλλονται πρόστιμα:

  • 15.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις μη τήρησης από τον Πάροχο των μέτρων δέουσας επιμέλειας
  • 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. από λογισμικό εφαρμογών για το οποίο έχει κατατεθεί έγγραφη δεσμευτική διαβεβαίωση της κατέχουσας την άδεια καταλληλότητας Φ.Η.Μ. οντότητας προς την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Φ.Η.Μ.
  • Από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, σε περίπτωση μη διαβίβασης στοιχείων στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις