Πέμπτη, 5 Σεπτ.
34oC Αθήνα

Μόναχο: Πυροβολισμοί έξω από το προξενείο του Ισραήλ

Μόναχο: Πυροβολισμοί έξω από το προξενείο του Ισραήλ

Συναγερμός σήμανε στο Μόναχο μετά την επίθεση από άνδρα έξω από το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό που βρίσκεται δίπλα στο Γενικό Προξενείο του Ισραήλ, σε μια περιοχή με έντονη αστυνομική παρουσία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 09:00 (τοπική ώρα) ένας άνδρας με μακρύκανο όπλο έφθασε μπροστά στο Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό και πυροβόλησε τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο φυλάκιο μπροστά από το κτίριο. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά και τραυμάτισαν θανάσιμα τον δράστη, ενώ πολύ γρήγορα βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, καθώς στο γειτνιάζον κτίριο στεγάζεται το Γενικό Προξενείο του Ισραήλ, το οποίο επίσης φυλάσσεται. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, στην ανταλλαγή πυρών συμμετείχαν αρχικά πέντε αστυνομικοί, ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες για την ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη.

Η αστυνομία εκτιμά ότι ο άνδρας έδρασε μόνος και δεν αναζητά τυχόν συνεργούς. Η επιχείρησή της ωστόσο συνεχίζεται, με την συνδρομή και ελικοπτέρου.

Το περιστατικό συμπίπτει με την σημερινή επέτειο της επίθεσης Παλαιστινίων εναντίον ισραηλινών αθλητών στο ολυμπιακό χωριό κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972 και στο κτίριο του ισραηλινού προξενείου βρίσκονταν πολύ λίγοι εργαζόμενοι. Από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ έγινε γνωστό ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Δείτε το βίντεο που ακούγονται οι πυροβολισμοί

 

Ολόκληρη η περιοχή έχει αποκλειστεί

Τι έγινε το 1972

Έχει καταγραφεί στην ιστορία ως μια από τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές ενέργειες κατά την διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων.

Ήταν 5 Σεπτεμβρίου 1972 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου βρίσκονταν στην ενδέκατη ημέρα τους. Οκτώ ένοπλοι μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εισέβαλαν στο Ολυμπιακό Χωριό.

Κατευθύνθηκαν στο κτίριο της ισραηλινής αποστολής κι αφού σκότωσαν ένα προπονητή κι ένα αρσιβαρίστα, πήραν 9 ομήρους, ενώ οι υπόλοιποι αθλητές και συνοδοί κατάφεραν να διαφύγουν. Για να απελευθερώσουν τους ομήρους, οι τρομοκράτες ζήτησαν από τις κυβερνήσεις της τότε Δυτικής Γερμανίας και του Ισραήλ την απελευθέρωση 234 Παλαιστινίων που κρατούνταν από τους Ισραηλινούς, την αποφυλάκιση των Γερμανών τρομοκρατών Αντρέας Μπάαντερ και Ούλρικε Μάινχοφ, καθώς και την ασφαλή διαφυγή των ιδίων από τη Δυτική Γερμανία.

Τα αιτήματά τους δεν έγιναν δεκτά, τόσο από τον γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ, όσο και από την ισραηλινή πρωθυπουργό Γκόλντα Μέιρ. Οι Γερμανοί, πάντως, προσφέρθηκαν να δώσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στους απαγωγείς, για να απελευθερώσουν τους ομήρους ή να τους αντικαταστήσουν με γερμανούς πολίτες. Οι παλαιστίνιοι τρομοκράτες αρνήθηκαν την προσφορά κι επέμειναν στους όρους τους.

Η κατάληξη ήταν τραγική. Οι γερμανικές αρχές έδρασαν μόνες τους παρά το γεγονός ότι οι ισραηλινοί προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. 

Προσπάθησαν να εγκλωβίσουν τους τρομοκράτες σ’ ένα κοντινό αεροδρόμιο, πείθοντάς τους ότι θα τους αφήσουν να διαφύγουν.  Αργά το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου, Γερμανοί ελεύθεροι σκοπευτές που βρίσκονταν παντού στο αεροδρόμιο άνοιξαν πυρ και τότε οι τρομοκράτες σκότωσαν και τους 9 ομήρους.

Από την ανταλλαγή πυροβολισμών, έπεσαν νεκροί πέντε από τους οκτώ άραβες τρομοκράτες (οι τρεις συνελήφθησαν) κι ένας γερμανός αστυνομικός. Συνολικά, η τρομοκρατική ενέργεια του Μονάχου κόστισε 17 ανθρώπινες ζωές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις