Πέμπτη, 5 Σεπτ.
34oC Αθήνα

Ηλεκτρικό ρεύμα: 1 στις 10 μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς

Ηλεκτρικό ρεύμα: 1 στις 10 μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με το οικονομικό κλίμα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας από ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας.

Δύο χρόνια μετά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, προκύπτει ότι στο α’ εξάμηνο του 2024 οι επιχειρήσεις αυτές συνέχισαν να μαστίζονται από το ενεργειακό κόστος.

Ενδεικτικό είναι ότι το 7,7% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας, ενώ το 10,3% δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Στη μελέτη ξεχωρίζει επίσης το γεγονός ότι μεσοσταθμικά, το κόστος λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης κατά 37,4%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρατηρείται επιδείνωση σχεδόν για έξι στις δέκα επιχειρήσεις (55,9%) έναντι λίγο περισσότερων από μία στις δέκα επιχειρήσεις (13,3%) που δήλωσε αύξηση ρευστότητας. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στο σύνολο των εξαμήνων μετά την υγειονομική κρίση, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου που χαρακτηρίστηκε από την ενεργειακή κρίση. 

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις