Σάββατο, 14 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Κρύο ντουζ: Τα θετικά και τα αρνητικά για τον οργανισμό μας

Κρύο ντουζ: Τα θετικά και τα αρνητικά για τον οργανισμό μας

Όσο ο καιρός παραμένει ακόμα ηλιόλουστος και η θερμοκρασία βρίσκεται στα ύψη, αρκετοί επιλέγουν να κάνουν κρύο ντουζ, για να δροσιστούν και να ανακουφιστούν από την έντονη εφίδρωση.

Το κρύο ντουζ παρέχει ορισμένα οφέλη για την επιδερμίδα μας, ωστόσο, μπορεί να έχει και πιθανά μειονεκτήματα.  Σ’ αυτό το κείμενο πρόκειται να βρείτε και απαντήσεις σε μερικές συνηθισμένες απορίες που υπάρχουν σχετικά με το κρύο νερό.

Τα οφέλη του κρύου ντουζ για την επιδερμίδα

Συσφίγγει τους πόρους: Το ντουζ με κρύο νερό συσφίγγει τους πόρους. Όταν εκτίθεται η επιδερμίδα σας σε κρύο νερό, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, προκαλώντας σύσφιξη. Αυτή η σύσφιξη μπορεί να δώσει στο πρόσωπό σας μια πιο λεία και εκλεπτυσμένη εμφάνιση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και δεν θα μειώσουν σημαντικά το μέγεθος των πόρων μακροπρόθεσμα.

Καταπραΰνει τις φλεγμονές: Εάν έχετε φλεγμονώδες ή ερεθισμένο δέρμα, το κρύο νερό μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά στη μείωση της ερυθρότητας και στην ανακούφιση κάθε ερεθισμού. Λειτουργεί ως φυσικό αγγειοσυσταλτικό, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή με τάση ακμής. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι το κρύο νερό μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση για όλους. Για μερικά άτομα μπορεί το ζεστό νερό να λειτουργεί καταπραϋντικά για το φλεγμονώδες δέρμα.

Μειώνει το πρήξιμο: Ξυπνάτε με πρησμένα μάτια; Το κρύο νερό μπορεί να αποτελεί την λύση στο πρόβλημα σας. Πλένοντας το πρόσωπό σας με κρύο νερό το πρωί μπορεί να μειώσετε το πρήξιμο και τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Η χαμηλή θερμοκρασία συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας το πρήξιμο, με αποτέλεσμα να νιώθετε πιο ανανεωμένοι. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε κρύες κομπρέσες ή παγωμένα κουτάλια στα μάτια σας για καλύτερο αποτέλεσμα.

Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος: Το κρύο νερό μπορεί να προωθήσει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα. Όταν εκτίθεται η επιδερμίδα σας σε κρύο νερό, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και έπειτα διαστέλλονται, όταν ζεσταθείτε ξανά. Αυτή η διαδικασία διεγείρει τη ροή του αίματος και παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα του δέρματος, δίνοντάς σας μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος είναι σχετικά σύντομη και ενδέχεται να μην επηρεάσει σημαντικά την υγεία του δέρματος σας.

Αυξάνει τη σφριγηλότητα του δέρματος: Το τακτικό πλύσιμο του προσώπου σας με κρύο νερό συμβάλλει στη βελτίωση της σφριγηλότητας του δέρματος. Η χαμηλή θερμοκρασία διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που αποτελεί σημαντικό δομικό στοιχείο του δέρματος. Έτσι, η επιδερμίδα σας μπορεί να φαίνεται πιο τονωμένη και ανορθωμένη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η επίδραση του κρύου νερού στην παραγωγή κολλαγόνου είναι πιθανώς ελάχιστη σε σύγκριση με άλλους παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η ηλικία και η συνολική ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας.

Τα πιθανά μειονεκτήματα

Μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό: Για ορισμένους τύπους δέρματος, το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό. Η δροσερή θερμοκρασία αφαιρεί από το δέρμα τα φυσικά του έλαια, οδηγώντας σε αφυδάτωση. Εάν, επομένως, έχετε ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, είναι καλύτερο να αποφεύγετε το κρύο νερό, αντίθετα,προτιμήστε το χλιαρό. Το χλιαρό νερό αποτρέπει την υπερβολική ξηρότητα και βοηθά στην διατήρηση των σωστών επιπέδων υγρασίας.

Μπορεί να προκαλέσει «αναψοκοκκίνισμα»: Το κρύο νερό μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα προσωρινό «αναψοκοκκίνισμα» του προσώπου, που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και αυξημένη ευαισθησία. Κάτι που αποδίδεται στην μειωμένη ροή αίματος από την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Εάν έχετε ροδόχρους ακμή, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να ρίχνετε κρύο νερό στο πρόσωπο σας, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αντίθετα, επιλέξτε προϊόντα περιποίησης προσώπου που είναι ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητο δέρμα.

Απαντήσεις σε συνηθισμένες απορίες: Εύλογα, λοιπόν, τίθεται το εξής ερώτημα: πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας με ζεστό ή κρύο νερό; Το πλύσιμο με ζεστό νερό μπορεί να βλάψει το δέρμα σας αφαιρώντας τα φυσικά του έλαια και προκαλώντας ξηρότητα, οδηγώντας σε δερματικά προβλήματα. Για να αποφύγετε τους ερεθισμούς, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό όταν πλένετε και ξεπλένετε το πρόσωπό σας. 

Για να ελαχιστοποιήσετε την ερυθρότητα και τον ερεθισμό του δέρματος κατά τον καθαρισμό, χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα καθαριστικά προσώπου ανάλογα με τον τύπο του δέρματος σας, ενώ, στην συνέχεια, βάλτε μια θρεπτική και ενυδατική κρέμα.

Εξάλλου, η επιδερμίδα του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική. Προκειμένου να μάθετε τι είναι καλύτερο για τον τύπο του δέρματος σας, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο, ώστε να επιλέξετε τα κατάλληλα προϊόντα που ταιριάζουν στις προσωπικές σας ανάγκες.

Πρέπει να πλένω το πρόσωπό μου με κρύο νερό πριν κοιμηθώ;

Για να εξασφαλίσετε έναν ποιοτικό και καλό βραδινό ύπνο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να πλένετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό, πριν κοιμηθείτε. Και αυτό διότι, το κρύο νερό μπορεί να σας κρατήσει ξάγρυπνο ή να διαταράξει τον ύπνο σας. Εάν, βέβαια, έχετε συνηθίσει να πλένεστε με κρύο νερό για τον καθαρισμό σας, περιμένετε πρώτα μερικά λεπτά, προκειμένου να αφήσετε την επιδερμίδα σας να επανέλθει στην κανονική της θερμοκρασία πριν πάτε για ύπνο.

Μπορώ να πλένω το πρόσωπό μου με κρύο νερό κάθε μέρα;

H απάντηση είναι «ναι». Το κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στη σύσφιξη των πόρων και στη μείωση της φλεγμονής, παρέχοντας μια αίσθηση αναζωογόνησης. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν το ζεστό νερό για τον καθαρισμό τους.

Μπορεί το κρύο νερό να καθαρίσει την επιδερμίδα;

Μπορεί το κρύο νερό να μην καθαρίζει άμεσα την επιδερμίδα, αλλά μπορεί να βοηθήσει με συγκεκριμένους τρόπους. Το κρύο νερό μπορεί να συσπάσει τα αιμοφόρα αγγεία, να μειώσει την ερυθρότητα και να ελαχιστοποιήσει το πρήξιμο, κάνοντας την επιδερμίδα σας να φαίνεται πιο καθαρή και ανανεωμένη.

Είναι το κρύο νερό κατάλληλο για λιπαρό πρόσωπο;

Το κρύο νερό μπορεί να είναι ευεργετικό για το λιπαρό δέρμα. Βοηθά στη συρρίκνωση των πόρων και στη μείωση της παραγωγής υπερβολικού σμήγματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λιπαρότητα του δέρματος. Το κρύο νερό μπορεί επίσης να καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα.

Το κρύο νερό κάνει νεότερη την επιδερμίδα;

Μπορεί το κρύο νερό να προσφέρει προσωρινά οφέλη, όπως σύσφιξη του δέρματος και μείωση του πρηξίματος, ωστόσο, δεν μπορεί να αναστρέψει ή να σταματήσει τη διαδικασία γήρανσης. Η γήρανση του δέρματος είναι μια σύνθετη διαδικασία που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η γενετική, ο τρόπος ζωής και η έκθεση στον ήλιο.

Μπορώ να εφαρμόσω πάγο απευθείας στο πρόσωπό μου;

Είναι γενικά ασφαλές να απλώνετε πάγο απευθείας στο πρόσωπό σας, αλλά θα πρέπει να το κάνετε με προσοχή. Επιλέξτε καλύτερα να βάλετε πρώτα τον πάγο σε ένα καθαρό πανί, ώστε να αποφύγετε την άμεση επαφή με το δέρμα, αφού μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ή να βλάψει τους ευαίσθητους ιστούς του προσώπου. Η εφαρμογή πάγου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος, της ερυθρότητας και της φλεγμονής, ειδικά σε περιπτώσεις ακμής. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να αποφύγετε την υπερβολική και  παρατεταμένη χρήση.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις