Πέμπτη, 5 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Εβάν Φουρνιέ στην παρουσίασή του από τον Ολυμπιακό: «Οι οπαδοί ξεπέρασαν ήδη τις προσδοκίες μου στο δεκαπλάσιο»

Εβάν Φουρνιέ στην παρουσίασή του από τον Ολυμπιακό: «Οι οπαδοί ξεπέρασαν ήδη τις προσδοκίες μου στο δεκαπλάσιο»
ΦΩΤΟ eurokinissi

Ο Εβάν Φουρνιέ είναι κι επίσημα παίκτης της ΚΑΕ Ολυμπιακός, με τους Πειραιώτες να παρουσιάσουν και επίσημα το νέο μεγάλο μετεγγραφικό απόκτηση της ομάδας τους.

Στην παρουσίασή του από την ΚΑΕ Ολυμπιακός, ο Εβάν Φουρνιέ είχε έτσι την ευκαιρία να μιλήσει για την απόφασή του να επιλέξει τους Πειραιώτες, αλλά και να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Το λόγο πήραν βέβαια αρχικά, οι ιδιοκτήτες της ομάδας μπάσκετ των “ερυθρόλευκων”, Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος, οι οποίοι και εξήγησαν τη μεγάλη μετεγγραφή της ομάδας τους.

Η παρουσίαση από τους Αγγελόπουλους

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Καλησπέρα, ευχαριστούμε που ήρθατε. Καλωσορίζουμε τον Φουρνιέ στην οικογένεια του Ολυμπιακού. Είμαστε περήφανοι για την άφιξη αυτού του παγκόσμιου αθλητή. Είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν έρθει στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Θα δώσει άλλη δυναμική στην ομάδα μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι. Η δήλωση που είχε κάνει στο Βελιγράδι δείχνει πολλά για τον Ολυμπιακό. Αυτό είναι η δύναμη του Ολυμπιακού. Αυτό χτίζουμε τόσα χρόνια και έφτασε η στιγμή. Καλώς ήρθες Εβάν».

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Από τις μεγαλύτερες μεταγραφές που έχουμε κάνει στον Ολυμπιακό. Παίκτης παγκόσμιας κλάσης. Έρχεται για να πετύχουμε τους στόχους μας, κατάκτηση της Euroleague και των εγχώριων τίτλων. Η ομάδα μας έχει συνέχεια. Όλα αυτά τα χρόνια χτίζει το όνομά της, την αξία της στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι διαπραγματεύσεις ήταν σύντομες, ο ίδιος ήταν ταπεινός και φάνηκε πως ήθελε να έρθει σε εμάς. Αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο στη προσέγγισή μας, ώστε να τελειώσει με το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Οι δηλώσεις του Φουρνιέ

«Γεια σας. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που είμαι εδώ. Υπέγραψα γρήγορα. Ευχαριστώ τους προέδρους που με έφεραν εδώ. Χθες ήταν μία από τις πιο τρελές στιγμές της ζωής μου. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ. Το πιο σημαντικό είναι ότι θέλω να δουλέψω, να προπονηθώ με τους συμπαίκτες μου και τον κόουτς Μπαρτζώκα. Είναι μεγάλη ευκαιρία αυτή και ανυπομονώ να βρεθώ στο γήπεδο».

Γιατί το tweet που είχε κάνει πριν μερικά χρόνια και έλεγε πως ήθελε να πάει στον Ολυμπιακό: «Δεν ήταν απλά μία ανάρτηση. Η πρώτη μου εμπειρία με τον Ολυμπιακό ήταν στο Φ4 στο Παρίσι, κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Ήμουν ανάμεσα στους οπαδούς του Ολυμπιακού και εντυπωσιάστηκα. Ο αγαπημένος μου παίκτης στην Ευρώπη ήταν ο Παπαλουκάς. Είναι κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω, αλλά πάντα η αγαπημένη μου ευρωπαϊκή ομάδα ήταν ο Ολυμπιακός».

Για το αν ισχύει πως είχε πρόταση από τους Μπακς και γιατί διάλεξε τον Ολυμπιακό: «Είχαμε επαφές με μερικές ομάδες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχα με τους Γουίζαρντς αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα για την καριέρα μου. Ήρθα γιατί θέλω να νιώσω δυνατά συναισθήματα, να παίξω σε μεγάλους αγώνες και να είμαι μέρος ενός καλού πρότζεκτ. Ήταν η κατάλληλη ευκαιρία και ήταν η καλύτερη επιλογή».

Για την προσέγγιση των προέδρων και τι ξέρει για το ελληνικό πρωτάθλημα: «Μόλις γνώρισα τον Παναγιώτη, αλλά από όσα έζησα με τον Γιώργο χθες. Να έρθει ένας ιδιοκτήτης και να με υποδεχθεί, ήταν αδιανόητα όσα έζησα χθες. Δεν είναι απλά δουλειά αλλά κάτι που βγαίνει από την καρδιά. Ήρθα για να ζήσω τέτοιες στιγμές. Δεν ξέρω πολλά για το πρωτάθλημα, είδα το βίντεο στη Θεσσαλονίκη που πετούσαν πετσέτες, ξέρω τον Παναθηναϊκό, εμάς, αλλά δεν ξέρω πολλά».

Για το αν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει στην Euroleague και αν θέλει χρόνο για να προσαρμοστεί: «Δεν υπάρχει χρόνος να προσαρμοστώ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Θέλω να προσαρμοστώ στην ομάδα. Το μπάσκετ της FIBA είναι ίδιο είτε με τις Εθνικές είτε με ομάδες. Θα ανακαλύψω την Euroleague, τις ομάδες, τα γήπεδα, τον τρόπο που λειτουργεί. Είμαι επαγγελματίας 12 χρόνια, δε θα έχω πρόβλημα. Το μπάσκετ είναι μπάσκετ, δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Για το αν έχει δει εικόνες από ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό: «Μόλις υπέγραψα στην ομάδα. Έκανα ερωτήσεις γιατί με ενδιέφερε το ευρωπαϊκό μπάσκετ και η Euroleague. Δεν ξέρω τι να περιμένω, γιατί και χθες περίμενα κάτι ήρεμο, αλλά οι οπαδοί ξεπέρασαν τις προσδοκίες ματς στο δεκαπλάσιο. Δεν ξέρω πως θα είναι τα ντέρμπι, ξέρω μόνο ότι πρέπει να τους κερδίσουμε (σ.σ. να τους χτυπήσουμε στον κ@λ@ είπε κατά λέξη στα αγγλικά)».

Για το σε ποια θέση θα παίζει: «Δεν μίλησα με τον κόουτς για μπάσκετ ακόμα. Ο Φαλ μου είπε μόνο ότι θα είμαι “3”. Το μπάσκετ είναι μπάσκετ όμως, μπορώ να παίξω σε πολλές θέσεις, θα κάνω ό,τι μου ζητήσει η ομάδα. Πάντα έπαιζα στο “2”, αλλά θα κάνω ό,τι χρειαστεί η ομάδα».

Για τα συναισθήματά του από την υποδοχή των οπαδών: «Είμαι εσωστρεφής άνθρωπος, ήμουν ντροπαλός. Δεν ήξερα τι να περιμένω. Όταν είδα τους οπαδούς με τα ερυθρόλευκα εντυπωσιάστηκα. Ένιωσα άνετα όταν τους πλησίασα, σαν να είμαι σπίτι μου. Η αγάπη που πήραμε χθες ήταν τρομερή εμπειρία και ποτέ δε θα τη ξεχάσω».

Για το τι ξέρει για τους συμπαίκτες του: «Ξέρω μόνο τους συμπαίκτες μου από τα παιχνίδια. Έπαιξα κόντρα στον Ντόρσεϊ στο ΝΒΑ. Ξέρω τον Τόμας γιατί παίζει στην Εθνική αλλά προσωπικά δε τους ξέρω. Ξέρω τον Κώστα γιατί παίζει πολλά χρόνια. Προσωπικά δε τους ξέρω και θα έχει μεγάλο ρόλο στην επιτυχία μας το να τους γνωρίσω. Όταν χτίζεις φιλίες αυτό περνάει και στο παρκέ. Θα είναι σημαντικό να τους μάθω».

Για το τι του είπε για την ομάδα ο Φαλ: «Δεν χρειάστηκε να με πείσει. Ξέρω τι θέλω, οι ερωτήσεις μου στον Φαλ είχαν να κάνουν με τις λεπτομέρειες. Ποιες ομάδες παίζουν, πως ταξιδεύουν, σε ποιες περιοχές είναι ωραία να ζεις. Ήξερε πως με ενδιέφερε, οπότε δεν χρειαζόταν να μου λέει να έρθω. Μισώ μόνο το ότι φοράει το “10”, και του είπα να μου το δώσει αλλά αρνήθηκε».

Για το αν ήταν κίνητρο να παίξει στην Euroleague και αν ήρθε για αυτό: «Ήρθα γιατί ήταν ευκαιρία, ήμουν ελεύθερος. Όταν έκανα το tweet είχα συμβόλαιο με τους Νικς και δεν υπήρχε η ευκαιρία. Ήταν απλά ευκαιρία να έρθω».

Για την αντίδραση του Βούτσεβιτς (σ.σ. έκανε tweet για την υποδοχή του Φουρνιέ) και το αυριανό φιλικό για τον Πρίντεζη: «Μιλάμε καθημερινά με τον Βούτσεβιτς. Είναι οπαδός του Ερυθρού Αστέρα και με ρωτάει πολλές ερωτήσεις. Αγαπάει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μου λέει ότι αν δεν μπει στα Play-offs θα έρθει να με δει εδώ. Ο Πρίντεζης είχε πολλά καλά χρόνια και σημαίνει πολλά για τον Ολυμπιακό. Θα είναι τρομερά αύριο. Μετά τα χθεσινά δε ξέρω τι να περιμένω. Οι οπαδοί θέλουν να τα πάμε καλά, θα μας δώσουν ό,τι έχουν. Ως παίκτης προσπαθείς να μη σκέφτεσαι μπροστά αλλά στο τώρα. Θα δούμε πως θα είναι αύριο. Ανυπομονώ για αύριο αλλά ας το πάμε μέρα μέρα».

Για το αν πιστεύει ότι είναι το ιδανικό συμπλήρωμα στο σύνολο του Μπαρτζώκα για να πάει τον Ολυμπιακό στην κορυφή: «Νομίζω ένα από τα καλά μου είναι ότι μπορώ να προσαρμοστώ σε πολλά στιλ παιχνιδιού. Ο Μπαρτζώκας είναι από τους καλύτερους προπονητές. Ο Ολυμπιακός παίζει από τα καλύτερα ομαδικά μπάσκετ, κίνηση της μπάλας, κινήσεις παικτών αλλά οι παίκτες έχουν ελευθερία. Δεν ήθελα ένα αυστηρό σύστημα αλλά ούτε ομάδα που να παίζει σαν ομάδα του ΝΒΑ. Στον Ολυμπιακός με κέρδισε ο κόσμος, η ιστορία αλλά και η ομάδα. Αν δεις την ομάδα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πάντα ομαδικά, δεν πανηγυρίζουν έξαλλα και αυτό πιστεύω μου ταιριάζει».

Για το αν αρέσει το σκάκι στον Φουρνιέ: «Δεν μου αρέσει, δεν παίζω».

Για το αν θα τον βοηθήσει η ικανότητά του να σκοράρει με πολλούς τρόπους: «Όταν λέμε είναι δυσκολότερο να σκοράρουμε στην Ευρώπη, έχει να κάνει με το στιλ, τους κανόνες, τις άμυνες, το μικρότερο γήπεδο. Στο ΝΒΑ υπάρχουν καλύτεροι αθλητές αλλά αν περάσεις τον παίκτη σου, θα σκοράρεις. Στην Ευρώπη υπάρχουν μετά 2-3 παίκτες. Επιθετικά το μόνο που δεν μπορώ να κάνω είναι να ποστάρω, αλλά τα υπόλοιπα τα δουλεύω σκληρά όλη μου τη ζωή. Θα παίξω όπως ξέρω αλλά θα προσαρμοστώ σε αυτό που χρειάζεται η ομάδα. Θα βοηθήσω όπως ξέρω».

Για το πρώτο πράγματα που του είπε ο Φαλ όταν υπέγραψε και αν έχει επαφές με τον Λεσόρ: «Ήταν χαρούμενος ο Φαλ, του είπα 2-3 μέρες πριν συμφωνήσουμε οριστικά, του είπα ότι θα παίζουμε μαζί. Οπότε δε του έκανε έκπληξη, αλλά όταν του έστειλε ότι έγινε, μου είπε να πάμε να κερδίσουμε την Euroleague. Σχετικά με τον Λεσόρ, πριν λίγους μήνες υπήρχαν φήμες για εμένα και ο Λεσόρ στις προπονήσεις μου έλεγε ότι μόλις πήγα στον Παναθηναϊκό, περνάμε καλά, κερδίζουμε, μην έρθεις, μείνε στο ΝΒΑ. Έχω τρομερή σχέση με τον Λεσόρ, ήμασταν συγκάτοικοι, του είπα ότι έρχομαι και είναι όλα καλά».

Για το αν φανταζόταν την υποδοχή που είχε: «Όχι, δεν είχα καμία ιδέα. Ήξερα πως θα ήταν ενθουσιασμένοι αλλά όχι»

Με τον Φουρνιέ ο Ολυμπιακός έκλεισε ένα από τα κορυφαία ρόστερ όλων των εποχών.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις