Παρασκευή, 6 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουν δίκιο αυτοί που διαμαρτύρονται για τη μεγάλη αναμονή στα εφημερεύοντα

Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουν δίκιο αυτοί που διαμαρτύρονται για τη μεγάλη αναμονή στα εφημερεύοντα
ΦΩΤΟ αρχείου ((ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στο Live News ήταν καλεσμένος ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), η οποία βρίσκονται στο επίκεντρο έντονης κριτικής.

Αρχικά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ερωτήθηκε από τον Νίκο Ευαγγελάτο για το τι θα περιλαμβάνει «καλάθι» του πρωθυπουργού σε σχέση με την Υγεία στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι η Υγεία τον ενδιαφέρει πάρα πολύ. Πριν από λίγο λεπτά στείλαμε με τον κ. Χατζηδάκη στο Εθνικό Τυπογραφείο την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δίνει πολύ σοβαρά κίνητρα σε γιατρούς να εργαστούν σε περιφερειακά νοσοκομεία, ώστε να μην βγαίνουν άγονοι οι διαγωνισμοί των προσλήψεων».

Κι επεξήγησε: «Συγκεκριμένα οι γιατροί στις άγονες περιοχές θα παίρνουν επιπλέον 300 ευρώ/μήνα από τον μισθό που έχουν και για 18 ειδικότητες που λείπουν θα παίρνουν άλλα συν 300 ευρώ».

Σε περαιτέρω κινήσεις που αφορούν την στελέχωση του ΕΣΥ στις παραμεθόριες περιοχές ανέφερε ο υπουργός:

«Την επόμενη εβδομάδα θα δω και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, αλλά και την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ, θέλω να δω όλους τους φορείς, γιατί θέλω να μου πουν τα θεσμικά κίνητρα που πιστεύουν ότι πρέπει να θεσπίσω για να κάνω την θέση σε μία παραμεθόριο περιοχή περισσότερο ελκυστική. Αφού κάνουμε και τα θεσμικά και τα οικονομικά κίνητρα, μετά θα γίνουν μαζικές προσκλήσεις. Όσες κενές οργανικές θέσεις έχουμε και μας πονάνε θα τις προκηρύξουμε όλες μαζί ταυτόχρονα».

Για τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία

Δεδομένου ότι ο τομέας της Υγείας είναι το ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες περισσότερο κατόπιν της ακρίβειας και με τον κόσμο να υπογραμμίζει την ταλαιπωρία που βιώνουν οι ασθενείς στις ουρές αναμονής, όταν παρουσιαστεί η ανάγκη για να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία περιέγραψε ενδεικτικά ο υπουργός τι ενέργειες έχουν γίνει αυτή την εβδομάδα:

«Δευτέρα εγκαινιάσαμε με τον πρωθυπουργό τα Κέντρα Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας και στο Μουζάκι. Μετά πήγα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας και εγκαινίασα την πρώτη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων (6 κλίνες) στην Λάρισα. Την Τρίτη εγκαινίασα στον Ευαγγελισμό την νέα Αιμοτολογική Κλινική, την Τετάρτη εγκαινίασα του δύο νέου ορόφους στο Μεταξά και την Πέμπτη εγκαινίασα στην Βόρεια Ελλάδα στο Ιπποκράτειο την καλύτερη μονάδα για το μελάνωμα και μετά στο ΑΧΕΠΑ το νέο μεγάλο μηχάνημα στεφανιογραφίας».

Αναφερόμενος σε αρθρογραφία του in.gr και για το νοσοκομείο των Ιωαννίνων ο υπουργός παρέθεσε κάποια στοιχεία: «Το νοσοκομείο Ιωαννίνων έχει μεταξύ 2019 – 2024 περισσότερο προσωπικό κατά 17%, ιατρικό προσωπικό περισσότερο κατά 14% και περίπου 20% νοσηλευτικό προσωπικό. Έχει αύξηση τα περιστατικά που περιθάλπει κατά 25%».

Συμπληρώνοντας την τοποθέτησή του ο υπουργός σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ ανέφερε: «To ερώτημα είναι αν σήμερα το ΕΣΥ έχει σημειώσει πρόοδο σε σχέση με 5 χρόνια; Η απάντηση είναι ό,τι είναι πολύ καλύτερο».

   

Για τις πολύωρες αναμονές στις εφημερίες

Πιο αναλυτικά για τις ώρες αναμονής των ασθενών ειδικά κατά την διάρκεια των εφημεριών στα νοσοκομεία είπε ο κ. Γεωργιάδης:

«Όσοι διαμαρτύρονται για την μεγάλη αναμονή στα εφημερεύοντα έχουν δίκιο και ζητώ συγγνώμη. Δουλεύω εντατικά πάνω σε αυτό το θέμα. Είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε σύντομα ένα συνολικό σχέδιο για να μειωθούν οι ώρες αναμονής».

 

Ο υπουργός Υγείας μάλιστα, τόνισε «είναι προσωπικό στοίχημα αυτής της υπουργικής μου θητείας να έχουν μειωθεί οι χρόνοι αναμονής στην εφημερία».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις