Παρασκευή, 6 Σεπτ.
28oC Αθήνα

«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω», το τραγούδι του Στέφανου, έχει αγωνία μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ πάει τρίτο κόμμα, θα ξαναείναι υποψήφιος ο Τσίπρας; Oι αλλαγές στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το όνειρο του μισθού των 2.500 ευρώ, η αναγκαστική επέκταση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Gigabit Voucher και η ΔΕΗ

«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω», το τραγούδι του Στέφανου, έχει αγωνία μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ πάει τρίτο κόμμα, θα ξαναείναι υποψήφιος ο Τσίπρας; Oι αλλαγές στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το όνειρο του μισθού των 2.500 ευρώ, η αναγκαστική επέκταση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Gigabit Voucher και η ΔΕΗ

Games of thrones στην Κουμουνδούρου

Ο Στέφανος Κασελάκης δεν φαίνεται να έχει αγωνία ότι θα χάσει αν του καταθέσουν πρόταση μομφής. Δίνοντας βάση και στις διαβεβαιώσεις που παίρνει από τον Νίκο Παππά θεωρεί ότι έχει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή και προεξοφλεί ότι θα βγει νικητής. Τα μέλη του οργάνου φτάνουν τα 295. Μια πρόταση μομφής για να περάσει χρειάζεται τουλάχιστον 149-150 ψήφους. Οι «87» μαζί με τους Πολακικούς και τους δυσαρεστημένους ανεξάρτητους που δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα στρατόπεδο, πιθανόν να πλησιάζουν ή να ξεπερνούν τους 130 αλλά την απαιτούμενη πλειοψηφία είναι δύσκολο να την πιάσουν, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Κασσελίστας.

Η βάση

Το ισχυρό χαρτί του όμως ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί ότι είναι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ όπου έχει ακόμη μεγαλύτερη υπεροχή. Θα βγει νικητής, έστω κι αν μειωθεί το κοινό το οποίο θα προσέλθει στις κάλπες με αποτέλεσμα  ίδιος να επανεκλεγεί με αρκετές χιλιάδες λιγότερες ψήφους σε σχέση με την προηγούμενη φορά (έλαβε 70.815 ψήφους από τις 133.261 του β γύρου). Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται διατεθειμένος να φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύει ότι ελέγχει το κόμμα. «Δεν πάω πουθενά εδώ θα μείνω» φαίνεται ότι είναι το αγαπημένο του τραγούδι, (Βασίλης Καρράς). Αν και στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ.

Γ’ Εθνική

Η μεγάλη αγωνία του είναι μήπως υπάρξουν αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν κερδίσει εκείνος. Και βασικά μήπως φύγουν βουλευτές. Η εισήγηση του για ξήλωμα του προέδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου (τον αντικατέστησε με τον Νίκο Παππά) και άλλων βουλευτών από κοινοβουλευτικές θέσεις και η αντικατάστασή τους από Κασσελίστας, πέρασε οριακά με μια ψήφο διαφορά και χωρίς να έχουν ψηφίσει ο Αλέξης Τσίπρας και η Πόπη Τσαπανίδου που δεν είχε ορκιστεί ακόμη.

Τρίτο κόμμα!

Από τους 35 βουλευτές που έχει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, τον χωρίζουν μόνον πέντε από την τρίτη θέση καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει 31. Δηλαδή ο Κασσελάκης μπορεί να κερδίσει είτε την πρόταση μομφής είτε μία εσωκομματική κούρσα για την εκλογή προέδρου, αλλά από αρχηγός του κόμματος  της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να βρεθεί αρχηγός του τρίτου κόμματος διότι θα του φύγουν βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χάσει την κρατική χρηματοδότηση η οποία θα συνεχίσει να είναι γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο διότι αυτή διανέμεται με βάση το  ποσοστό των κομμάτων στις τελευταίες εθνικές εκλογές (17,83% το 2023). Θα χάσει, όμως, γραφεία, επιστημονικό προσωπικό, άνδρες της ασφάλειας και υποβαθμίζεται το κοινοβουλευτικό έργο. Και βέβαια το κόμμα συνεχίζει να έχει τα χρέη του παλιού ΣΥΡΙΖΑ τα οποία αφορούν κυρίως την λειτουργία των κομματικών ΜΜΕ (ΑΥΓΗ, Κόκκινο) που στοιχίζουν γύρω στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και αποδυναμωμένο θα πάει στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Δεσμευτείτε!

Γι αυτό και ο Στέφανος Κασσελάκης. κάλεσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν στο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα υπάρξει – δηλαδή ακόμη κι αν εκείνος είναι ο νικητής. Ο μόνος που δεσμεύτηκε ξεκάθαρα ότι θα το κάνει στην Π.Γ ήταν ο Παύλος Πολάκης παρά το γεγονός ότι άφησε ανοιχτό να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του προέδρου. Η Όλγα Γεροβασίλη φέρεται να απάντησε «είπα σήμερα ότι δεν είμαι αναχωρήτρια όπως επίσης και ότι δεν μου αρέσουν οι διασπάσεις» τόνισε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ερμήνευσε την θέση της ως ένα κατηγορηματικό όχι. «Άρα μόνον ο Παύλος δεσμεύτηκε» σχολίασε  και αποχώρησε από την αίθουσα. Σε άλλο σημείο παρατήρησε ότι «τα κανάλια δεν είναι όργανα» αφήνοντας αιχμές για όσους κάνουν κριτική με συνεντεύξεις τους στις τηλεοράσεις.

Το δίλημμα

Το μεγάλο δίλημμα των «86» που συνεδριάζουν σήμερα το βράδυ για να αποφασίσουν την στρατηγική τους στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο, είναι τι θα πράξουν εάν συνεχίσει να είναι πρόεδρος ο Κασσελάκης, αναβαπτισμένος ή μη. Δεν φαίνεται να συνδέει τίποτα τις δύο μεγάλες τάσεις, την προεδρική και την τσιπρική. Οι διαδικασίες που σπρώχνουν το τενεκεδάκι παρακάτω απλώς ροκανίζουν τον χρόνο μέχρι την τελική αναμέτρηση η οποία θα έρθει οπωσδήποτε, αργά η γρήγορα.

Με το βλέμμα στο συνέδριο

Εάν ο Κασσελάκης περάσει από τις συμπληγάδες της ΚΕ το Σαββατοκύριακο και οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου, όπου έχει την πλειοψηφία, θα είναι πλέον ο νικητής. Θα έχει μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του κόμμα, έστω κι αν θα έχει συρρικνωθεί και ίσως να έχει  βρεθεί στην τρίτη θέση με τυχόν αποχωρήσεις που θα ακολουθήσουν. Θα περάσει τις καταστατικές αλλαγές που θέλει και για τα όργανα που τα ξηλώνει όλα. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του στην έναρξη της Π.Γ.  «Να αφήσουμε έξω τα κινητά μας» πρότεινε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου. «Δεν χρειάζεται Ράνια» παρενέβη ο Στέφανος Κασσελάκης. «Έτσι κι αλλοιώς είναι η τελευταία συνεδρίαση της Π.Γ με αυτήν την σύνθεση» συνέχισε. «Ο καθένας όπως πάντα θα δώσει τις ειδήσεις από την δική του οπτική».  Εμέσως κατήγγειλε την Π.Γ και για το γεγονός ότι έκανε κωλοτούμπα καθώς πριν από ενάμισι μήνα είχε αποφασίσει καταστατικό συνέδριο, αποδεχόμενη την εισήγηση Κασσελάκη. Η επισήμανση του έδειξε  ότι πρέπει να καταργηθεί το συγκεκριμένο όργανο, όπως σχολίαζαν πολιτικοί του φίλοι.

Το όνομα

Σάλο προκάλεσε και η πρόταση του να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ σε Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς, όταν σε τουλάχιστον 5-6 συνεντεύξεις του δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να το κάνει. Ούτε η αλλαγή του ονόματος ήταν στις θέσεις με τις  οποίες ζήτησε την ψήφο των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία. Θα το βάλει σε συζήτηση εφόσον δεν θα έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες του newsIT αναφέρουν ότι δεν κινείται στη λογική αυτό είναι το όνομα και τελείωσε. Τον ίδιο θα τον ενδιέφερε να υπάρχει οπωσδήποτε η αναφορά σε μια «Σύγχρονη αριστερά». Επίσης θέλει να δώσει μεγάλη δύναμη στη βάση. Να αποφασίζει από τις υποψηφιότητες μέχρι θέματα στρατηγικής (συνεργασίες κλπ) με ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα. O Oκτώβριος δεν είναι μακριά. Εάν φτάσει στο συνέδριο όλα αυτά θα επανέλθουν στο τραπέζι.

Εκτός ο Τσίπρας

Η φράση της Όλγας Γεροβασίλη «αν κάνουμε εκλογές και κερδίσει ο Κασσελάκης, δεν ξέρω αν θα έχουμε θέση στο κόμμα» είναι το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί όλους τους διαφωνούντες ή αμφισβητίες του  προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του, ήδη έχει απαντήσει σε αυτό το δίλημμα. Στις επόμενες εκλογές εάν πρόεδρος παραμείνει ο Κασσελάκης δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναείναι υποψήφιος.  Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η καταγγελία για τα «μαύρα» χρήματα που δεν είχε πει ούτε καν η ΝΔ.

Η παραμονή Κ. Ξιφαρά και οι αλλαγές στο ΔΣ της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Εξαιρετικά θετική ανταπόκριση είχε από την αγορά ενέργειας η παραμονή του Κων/νου Ξιφαρά στο τιμόνι της ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς διατηρεί τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο Κ. Ξιφαράς έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου αφού κλήθηκε να διαχειριστεί πολλά και δύσκολα μέτωπα, από την έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τις σχέσεις με τη ρωσική Gazprom. Η τοποθέτηση του Νίκου Τσάφου, συμβούλου επί ενεργειακών θεμάτων του πρωθυπουργού στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας δείχνει πως ενισχύεται η παρέμβαση του Μ. Μαξίμου στον κρατικό ενεργειακό όμιλο. Συζητήσεις, όμως, προκαλεί η τοποθέτηση του Αντώνη Διαματάρη στη θέση του προέδρου. Όχι τόσο για το αν διαθέτει ή οχι ο άνθρωπος τα προσόντα και την εμπειρία. Κυρίως επειδή είναι ταυτόχρονα και στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΚΤΩΡ η οποία ως κατασκευαστική εταιρεία είναι εν δυνάμει εργολάβος και της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ίσως ο άνθρωπος να εχρι ήδη αποφασίσει να παραιτηθεί από το Δ.Σ. της ΑΚΤΩΡ για να μην υπάρχει ασυμβίβαστο και περίεργες σκέψεις στην αγορά και η στήλη να μην το γνωρίζει.

Το όνειρο του μέσου μισθού στα 2.500 ευρώ…

Χαρακτηριστική της ποιότητας με την οποία διεξάγεται η συζήτηση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι η υπόθεση του μέσου μισθού που η κυβέρνηση θέλει να τον πάει στα 1.500 ευρώ αλλά η αντιπολίτευση τον θέλει στα 2.500 ευρώ! Με αφορμή τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, οι υπουργοί ξεσπαθώνουν και υποστηρίζουν πως τον έχουν ήδη φτάσει στα 1.250 ευρώ με αποτέλεσμα να φαίνονται, κάπου στο βάθος, τα 1.500 ευρώ το μήνα μικτά. Κανένας δε λέει, βέβαια, πως ακόμα και μια παρέμβαση στις ασφαλιστικές εισφορές δεν αρκεί για να βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο του μέσου μισθού. Οι μισθοί αυξάνονται όταν δημιουργούνται ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας, όταν προχωρούν σοβαρές επενδύσεις σε εξαγωγικούς τομείς με σημαντική προστιθέμενη αξία. Και τέτοιες εξαγγελίες δεν θα γίνουν στη ΔΕΘ, δυστυχώς. Για να αποφύγουμε τη γκρίνια, οι πρωτοβουλίες για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις είναι απαραίτητες.

…και η μάχη της καθημερινότητας

Τώρα τι να γράψουμε για τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγελθούν στη ΔΕΘ για τη μάχη της καθημερινότητας; Καλοδεχούμενα. Η κυβέρνηση έχει κατανοήσει πως εκεί πρέπει να επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, είτε πρόκειται για την υγεία, είτε για άλλους τομείς. Όμως αρχίζει να γίνεται αντιληπτό και κάτι άλλο, όπως τουλάχιστον καταλαβαίνει όποιος διαβάσει πίσω από τις γραμμές του σχεδίου νόμου που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών. Πως αν δεν βάλει πλάτη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση η καθημερινότητα θα παραμείνει δύσκολη. Οι δημοτικές αρχές έχουν ρόλο σε τομείς που ξεκινούν από την κυκλοφορία και τη στάθμευση και φτάνουν μέχρι τη διαχείριση απορριμμάτων. Και τα τελευταία χρόνια, πρώτα κρυπτόμενες πίσω από την πολυετή κρίση και στη συνέχεια κρυπτόμενες πίσω από την πανδημία, έχουν σταματήσει να ασχολούνται ουσιαστικά με την καθημερινότητα. Εκτός βέβαια από τις αλλαγές στα πλακάκια των πεζοδρομίων…

Η (απαραίτητη) επέκταση του «Ελευθέριου Βενιζέλος»

Επειδή αρκετοί από εσάς θα βρεθείτε αυτές τις ημέρες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω της ΔΕΘ ή επειδή αρχίζει ο νέος γύρος επαγγελματικών ταξιδιών, θα διαπιστώσετε πως η ανάγκη επέκτασης του αεροδρομίου είναι επιτακτική. Η διοίκηση της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) έλεγε πρόσφατα στους αναλυτές πως τα έργα της πρώτης φάσης επέκτασης, από τις τρεις που σχεδιάζει μέχρι το 2046, θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Το πρώτο στάδιο είναι κόστους 761 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε στάδιο τελικού σχεδιασμού ώστε να ξεκινήσουν τα έργα ακόμα και προς τα τέλη του έτους με στόχο να ολοκληρωθούν το 2028. Με την πρώτη φάση επέκτασης η δυναμικότητα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα φτάσει τα 33 εκατ. επιβάτες. Στο δεύτερο στάδιο, με επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ η δυναμικότητα θα αυξηθεί στα 40 εκατομμύρια επιβάτες ενώ με το τρίτο στάδιο θα επιτευχθεί ο στόχος των 50 εκατομμυρίων επιβατών. Σε μια πρόσφατη έκθεση της Axia Research αναφέρονταν πως στο πρώτο στάδιο επέκτασης θα γίνουν εργασίες επέκτασης του κεντρικού τερματικού σταθμού του αεροδρομίου κατά 81.000 τετραγωνικά μέτρα με πρόσθετες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, πολυώροφο κτίριο στάθμευσης αυτοκινήτων, μέσα στον σημερινό χώρο στάθμευσης, και γύρω στα 8.500 πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα καταστημάτων.

Το Gigabit Voucher και η ΔΕΗ

Σχεδόν ταυτόχρονα με την είσοδο της ΔΕΗ στη λιανική πώληση ευρυζωνικών συνδέσεων οπτικών ινών θα ξεκινήσει, όπως φαίνεται, το νέο πρόγραμμα επιδότησης. Το Gigabit Voucher αναμένεται να περιλαμβάνεται στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και θα επιδοτεί τη σύνδεση ενός σπιτιού, για δύο χρόνια, με βάση την οπτική ίνα. Η ΔΕΗ, που αναπτύσσει δίκτυο οπτικών ινών πάνω στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ, έχει αποφασίσει να μην περιοριστεί στη πώληση υπηρεσιών χονδρικής προς άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Από το Νοέμβριο φαίνεται πως θα κινηθεί και στη λιανική προσφέροντας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικών ινών. Για να δούμε πως θα αντιδράσει ο ανταγωνισμός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόμμα «Κασσελάκης and friends», η ενόχληση των Κασσελίστας για τον Πολάκη, Σαμαράς και Καραμανλής δεν πάνε ΔΕΘ, η αναβάθμιση της ΔΕΘ, οι πρωτιές της ελληνικής βιομηχανίας, οι δυσάρεστες προβλέψεις Ρέτσου για τον τουρισμό και το σερνάμενο deal Φέσσα – Χαλικιά Τι σημαίνει ο κωδικός «delivery» της κυβέρνησης, γιατί φοβήθηκε την βόμβα Πολάκη ο Κασσελάκης, τι θα κάνουν οι «87», γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες τράπεζες, οι συνεχιζόμενες διαρροές για το καλώδιο με Κύπρο, πως βούλιαξε το πρώτο ΣΔΙΤ για δίκτυα άρδευσης και γιατί οι ξενοδόχοι σιγοντάρουν την κυβέρνηση για το Airbnb Ο Κασσελάκης ξορκίζει τις κάλπες, μετρούν ψήφους τα στρατόπεδα, όλο το παρασκήνιο για τον Δένδια, άγχος για το πόσοι θα ψηφίσουν  για αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ, oι γερμανικές εκλογές και οι αγορές, το family office του Τζίγκερ, πως αυξάνεται ο αριθμός των τραπεζών στο Χ.Α., η έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα και τα μπλεγμένα καλώδια Η ηχηρή σιωπή Τσίπρα, ρυθμιστής ο Πολάκης; Ποιος Κασσελίστας «εξαφανίστηκε», στο τραπέζι η μείωση του  ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, η νέα στρατηγική που χρειάζεται η ΔΕΘ και η  Motor Oil με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις