Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Το Υπουργείο Υγείας ξεκινά ελέγχους στα σχολεία: Στο «στόχαστρο» κυλικεία, τουαλέτες και τάξεις

Το Υπουργείο Υγείας ξεκινά ελέγχους στα σχολεία: Στο «στόχαστρο» κυλικεία, τουαλέτες και τάξεις
Eurokinissi

Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι που θα σημάνει την έναρξη των σχολείων, οι έλεγχοι του Υπουργείου Υγείας στα κυλικεία, τα προαύλια, τις τουαλέτες και τα σχολικά λεωφορεία γίνονται όλο και πιο εντατικοί. 

Το Υπουργείο Υγείας, ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους, 2024 – 2025, ζητά από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες να διασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για τους μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές στα σχολεία όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο του ζητά τη διενέργεια αυστηρών υγειονομικών ελέγχων στα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. αλλά και των ειδικών κατηγοριών, δηλαδή, σε ημερήσια και νυχτερινά σχολεία -δημόσια και ιδιωτικά- βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Την εγκύκλιο, που απευθύνεται προς όλους τους φορείς, υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Επικεντρώνεται κυρίως στα κυλικεία, τα προαύλια, τις διδακτικές αίθουσες, τις τουαλέτες και επεκτείνεται έως και τα σχολικά λεωφορεία. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχονται ακόμη και οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από σχολικά συγκροτήματα.

Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός απευθύνεται προς όλους τους φορείς, ζητώντας εντατικοποίηση των ελέγχων και τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής.

Ειδική μνεία γίνεται στους τρόπους περιορισμού των αναπνευστικών λοιμώξεων που ενδημούν κατά την χειμερινή περίοδο, μεταξύ των οποίων και η COVID-19, αλλά και στον έλεγχο των σχολικών γευμάτων στα κυλικεία.

Υπουργείο Υγείας: Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Έλεγχος υγιεινής σχολικού συγκροτήματος

Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι, αποχωρητήρια κ.λ.π) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή στα κάτωθι:

  • Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στη συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, τοποθέτηση αντλίας παροχής αλκοολούχου διαλύματος στα σημεία πλύσης των χεριών.
  • Μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης, αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας και την ορθή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
  • Επισταμένη καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων στις αίθουσες διδασκαλίας, στους χώρους σίτισης, στα αποχωρητήρια κ.λ.π.
  • Τακτικός και επαρκής αερισμός των χώρων και κυρίως των αιθουσών διδασκαλίας λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων.
  • Εξασφάλιση υγιεινής των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων.

Για την περίπτωση χρήσης επιβατηγών οχημάτων μεταφοράς μαθητών εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας με αριθμ. πρωτ. Δ1γ/ΓΠ/οικ.14210/28-2-2020 με ΑΔΑ: Ψ028465ΦΥΟ-ΦΒ8 «Μέσα Μαζικής Μεταφοράς-Τήρηση Κανόνων Υγιεινής».

Παράλληλα, εξακολουθεί να κρίνεται σκόπιμη, η συνεχής ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός. Συστήνεται, η ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών επί του θέματος σε εμφανή σημεία εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Οι διευθύνσεις των εκπαιδευτηρίων οφείλουν να μεριμνούν για τη διατήρηση όλων των χώρων καθαρών, τον ανεφοδιασμό των αποχωρητηρίων με χαρτί, σαπούνι, αντισηπτικό διάλυμα, την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, τον τακτικό και επαρκή αερισμό όλων των χώρων, την ορθή συντήρηση του κλιματισμού κλπ, ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.

Έλεγχος υγιεινής χώρων εστίασης

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές), στους αυτόματους πωλητές τροφίμων και ποτών και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων.

Αναφορικά με τα προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία (π.χ. ετοίμων γευμάτων, φρούτων, κ.α.) τα οποία πραγματοποιούνται από διάφορους φορείς υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή άλλων αρμόδιων Υπουργείων, αυτά πρέπει να ακολουθούν πιστά τα οριζόμενα στην ανωτέρω σχετική νομοθεσία.

Ο υπεύθυνος φορέας που υλοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα, ενημερώνει αμελητί την Υπηρεσία σχετικά με τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και τους προμηθευτές – παρασκευαστές των γευμάτων με τα πλήρη στοιχεία αυτών (επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση), ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν αρμοδίως οι οικείες Υγειονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να προβούν σε τακτικούς ή/και έκτακτους υγειονομικούς ελέγχους.

Τα αποτελέσματα των εν λόγω υγειονομικών ελέγχων οφείλουν να κοινοποιούνται στα συναρμόδια για το πρόγραμμα υπουργεία και στην υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Που έχουν εντοπιστεί προβλήματα στη σίτιση των μαθητών

Ειδικά ως προς την υλοποίηση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» επισημαίνεται ότι από τα αποτελέσματα των υγειονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη, έχουν διαπιστωθεί ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Για το λόγο αυτό πρέπει να δίδεται κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων στα εξής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης:

  • τήρηση των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων
  • διατήρηση των έτοιμων γευμάτων στις ενδεικνυόμενες θερμοκρασίες
  • χρόνος μεταφοράς και διατήρησης των έτοιμων γευμάτων
  • καταλληλότητα των περιεκτών τροφίμων
  • κανόνες σήμανσης τροφίμων (σχετικά με τις υποχρεωτικές πληροφορίες που πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα των τροφίμων)

Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να διεξάγονται τακτικοί υγειονομικοί έλεγχοι και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από σχολικά συγκροτήματα.

Οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία κυλικείων και χώρων εστίασης

Για την προστασία των μαθητών και των εργαζομένων στη σχολική μονάδα πρέπει να τηρούνται τα εξής:

  • Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.
  • Σε περίπτωση επιδημικών αναπνευστικών λοιμώξεων, η απασχόληση του προσωπικού των κυλικείων- καντίνες γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα των υγειονομικών διατάξεων και τις τυχόν γενικότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ όπως κάθε φορά ισχύουν για τα ΚΥΕ.

Το προσωπικό εκπαιδεύεται σχετικά με τη τήρηση των κανόνων υγιεινής, με ιδιαίτερη έμφαση στα εξής:

  • Τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός των χεριών του προσωπικού με σαπούνι και ζεστό νερό (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ).
  • Χρήση γαντιών μιας χρήσεως (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ)
  • Τακτικός & καλός αερισμός του χώρου.

Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα διατίθενται σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Ειδικά τα προϊόντα που διατίθενται από το κυλικείο μετά από επεξεργασία πρέπει να τοποθετούνται σε χάρτινη συσκευασία, κατάλληλη για τρόφιμα.

  • Για την αποφυγή μετάδοσης και διασποράς μεταδοτικών λοιμώξεων κυρίως του αναπνευστικού συστήνεται η λήψη μέτρων για την αποτροπή συνωστισμού κατά την διάρκεια του διαλείμματος σύμφωνα με τις εκάστοτε κάθε φορά οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Φιάλη αλκοολούχου διαλύματος με αντλία έγχυσης πρέπει να είναι τοποθετημένη σε εμφανή θέση προς χρήση των μαθητών και του προσωπικού, για την υγιεινή των χεριών.
  • Εικονογραφημένες οδηγίες για την σωστή χρήση του αντισηπτικού και των μέτρων ατομικής & αναπνευστικής υγιεινής, καλό είναι να αναρτώνται σε εμφανή θέση για ενημέρωση μαθητών και προσωπικού.

Στην περίπτωση που οι μαθητές φέρουν από τα σπίτια τους μαγειρεμένα γεύματα, αυτά πρέπει να τοποθετούνται, άμεσα σε ψυγείο, (ιδιαίτερα τα πιο ευπαθή) και να διατηρούνται σε θερμοκρασία ίση ή μικρότερη των 5°C μέχρι να καταναλωθούν.

Τα εν λόγω γεύματα πριν καταναλωθούν πρέπει να αναθερμαίνονται σε κατάλληλους φούρνους σε θερμοκρασία ανώτερη των 70°C και στη συνέχεια να καταναλώνονται άμεσα.

Εφιστάται η προσοχή στην ορθή τήρηση των κανόνων υγιεινής τόσο από το προσωπικό που εμπλέκεται στην προετοιμασία των γευμάτων, όσο και από τους μαθητές.

Στα αποτελέσματα των ανωτέρω ελέγχων, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία ελέγχου της τήρησης της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις