Παρασκευή, 6 Σεπτ.
33oC Αθήνα

Πτώση της παραγωγής στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Πτώση της παραγωγής στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Πτώση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας κατά τον μήνα Ιούλιο, αναδεικνύοντας τα βασικά προβλήματα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης μετά την απροσδόκητη συρρίκνωσή της το τελευταίο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με τον Ιούνιο, χειρότερα από ό,τι προέβλεπε αναλυτής σε έρευνα του Bloomberg. Η αυτοκινητοβιομηχανία ήταν ο κύριος μοχλός, αν και οι περισσότεροι τομείς μειώθηκαν, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ το γεγονός ότι η Volkswagen εξετάζει πρωτοφανές κλείσιμο εργοστασίων στην εγχώρια αγορά της επιτείνει την κατάσταση.

Την Πέμπτη (5.9.2024), το Ινστιτούτο Ifo μείωσε σημαντικά τις προβλέψεις του για το 2024 και το 2025. Αναμένει πλέον μηδενική ανάπτυξη το 2024 αντί για 0,4%, που ήταν προηγουμένως, και μόνο 0,9% το 2025, έναντι 1,5% προηγουμένως.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία προβλέπει συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,1% φέτος – μετά από συρρίκνωση 0,3% το 2023.

«Τα σημερινά στοιχεία είναι ένα “κρύο ντους” για όσους ελπίζουν σε μια γρήγορη ανάκαμψη», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών της ING. «Στην πραγματικότητα, υποδηλώνουν ότι ο πυθμένας της βιομηχανίας έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του. Έχουμε ήδη αδύναμους δείκτες κλίματος και ο κίνδυνος για ένα ακόμη τρίμηνο στασιμότητας ή ακόμη και συρρίκνωσης έχει σαφώς αυξηθεί».

Η Γερμανία δεν ήταν η μόνη χώρα που υπέφερε στην αρχή του τρίτου τριμήνου. Οι αριθμοί της γαλλικής βιομηχανικής παραγωγής που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή (6.9.2024) έδειξαν επίσης συρρίκνωση 0,5%, χειρότερη από το 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η απότομη μείωση της παραγωγής στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας είχε σημαντικό ρόλο και εδώ.

Τα στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αποκάλυψαν μια απροσδόκητη αύξηση των γερμανικών εργοστασιακών παραγγελιών τον Ιούλιο. Παρόλα αυτά, η πρόοδος οφειλόταν σε παραγγελίες μεγάλης κλίμακας, χωρίς τις οποίες ο δείκτης θα είχε υποχωρήσει.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για το εμπόριο έδειξαν αύξηση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών τον Ιούλιο, που αντιστοιχούσε στην κατεύθυνση που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ (Joachim Nagel) δήλωσε την Τρίτη (3.9.2024) ότι η συρρίκνωση την άνοιξη πρέπει να αποτελέσει «προειδοποίηση» και ότι «οι τρέχουσες εκθέσεις των επιχειρήσεων καθιστούν σαφές ότι ορισμένοι τομείς βρίσκονται υπό πίεση».

Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα είναι το «κλειδί» για την αναζωογόνηση της γερμανικής οικονομίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις πραγματικής ανάκαμψης – γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες ότι τα προβλήματά είναι περισσότερο διαρθρωτικά παρά προσωρινά.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις