Παρασκευή, 6 Σεπτ.
33oC Αθήνα

Γαλλία: Ανήσυχοι οι κάτοικοι του χωριού Μαζάν για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό

(AP Photo/Lewis Joly)
AP Photo/Lewis Joly

Ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό νάρκωνε επί εννέα χρόνια την σύζυγό του για να την βιάζει ενώ παρέδιδε το αναίσθητο κορμί της και σε άλλους 50 άγνωστους άνδρες για τον ίδιο σκοπό. Όλα αυτά συνέβαιναν στο Μαζάν, ένα μικρό φιλήσυχο και γραφικό χωριό στο νομό Vaucluse της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Από τη Δευτέρα (02.09.2024) που ξεκίνησε στο ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν στη Γαλλία η δίκη του 71χρονου Ντομινίκ Πελικό και των 50 συγκατηγορούμενων του για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό, ενώ εκείνη ήταν αναίσθητη και ναρκωμένη από τον σύζυγό της, το χωριό Μαζάν βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«Υπόθεση βιασμών του Μαζάν», «Δίκη βιασμών του Μαζάν», «Βιασμοί του Μαζάν» είναι μερικοί από τους τίτλους που συναντάει κανείς στα γαλλικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Συχνά αποκαλείται το «χωριό των βιαστών» κι αυτό ενοχλεί τους ντόπιους που φωνάζουν ότι «Δεν είμαστε όλοι βιαστές».

Από τη μία πλευρά υπάρχει η φρικτή περιγραφή των βιασμών της Ζιζέλ Πελικό επί μία δεκαετία περίπου, στο σπίτι που έμενε με τον άντρα της Ντομινίκ Πελικό στο Μαζάν.

Από την άλλη, υπάρχουν οι κάτοικοι αυτού του χωριού στο νομό Vaucluse στη νοτιοανατολική Γαλλία που ζουν στους ρυθμούς της «δίκης του βιασμού στο Mazan» και ο Τύπος.

Η πολύκροτη υπόθεση των βιασμών της 72χρονης Ζιζέλ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων, όχι μόνο από τη Γαλλία αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου.

Και αυτό το ενδιαφέρον δεν αναμένεται να κοπάσει σύντομα αφού η δίκη θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο και αναμένονται σοκαριστικές αποκαλύψεις. 

Καθώς ο κατηγορούμενος και ενορχηστρωτής των βιασμών, ο συνταξιούχος Ντομινίκ Πελικό ζούσε με την 72χρονη σύζυγό του, Ζιζέλ, σε βίλα στο μικρό χωριό, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στο Μαζάν. 

Η αρνητική δημοσιότητα που έχει λάβει το χωριό τις τελευταίες μέρες έχει αναστατώσει τους κατοίκους του Μαζάν και μία καχυποψία πλανάται συνεχώς πάνω από το χωριό.

«Ίσως είναι ο γείτονας μας, ο φίλος μας»

«Δεν είμαστε πολύ περήφανοι. Δεν είμαστε βιαστές. Δεν υπάρχουν μόνο βιαστές στο Μαζάν», δήλωσε στην κάμερα του BFMTV μια νεαρή κάτοικος του χωριού. Η φίλη της προσθέτει:

«Και μετά, με όλους αυτούς τους βιαστές αυτό δεν αφορά μόνο το Μαζάν. Υπήρχαν (βιαστές) σε αυτή την ιστορία, επίσης, από ολόκληρη τη Γαλλία». Η ίδια τόνισε: «Αυτό δεν πρέπει να καταστρέψει το χωριό Μαζάν».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του χωριού Louis Bonnet μίλησε για την καχυποψία που πλανάται πλέον πάνω από το χωριό.

«Αυτό που είναι το πιο ανησυχητικό για εμάς είναι πως γνωρίζουμε ότι δέκα ή είκοσι (βιαστές) δεν έχουν εντοπιστεί. Αυτό σημαίνει πως αυτούς τους ανθρώπους ίσως τους συναντάμε στο δρόμο χωρίς να το ξέρουμε. Ίσως είναι ο γείτονάς μας, ο φίλος μας, ο τεχνίτης που έρχεται στο σπίτι μας. Ίσως να είναι ο έμπορος που συναντάμε κάθε μέρα», δήλωσε ο δήμαρχος στο γαλλικό μέσο.

Από τους 83 άνδρες σε αυτή την υπόθεση, 53 ταυτοποιήθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση.

Από τη Δευτέρα (02.09.2024), 51 κατηγορούμενοι δικάζονται ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου του διαμερίσματος Vaucluse, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της Ζιζέλ Πελικό.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα έντονης καχυποψίας και αρνητικής προβολής για το Μαζάν τις τελευταίες μέρες, οι επιχειρηματίες του χωριού, που αποτελεί τουριστικό προορισμό, ανησυχούν. 

«Αυτή δεν είναι καλή δημοσιότητα. Εναπόκειται σε εμάς ως επιχειρηματίες να αποκαταστήσουμε την εικόνα μας, να είμαστε άψογοι όταν υποδεχόμαστε τους τουρίστες», δήλωσε στο BFMTV ο Εβάν Τουβινιόν, ιδιοκτήτης του εστιατορίου στο χωριό. 

Η συγκλονιστική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό

Την Πέμπτη (05.09.2024) κατέθεσε για πρώτη φορά στη δίκη η 72χρονη Ζιζέλ Πελικό. Η σύζυγος του Ντομινίκ Πελικό με τον οποίο υπήρξε παντρεμένη για 50 χρόνια και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά και επτά εγγόνια μίλησε για πρώτη φορά.

Ξεκίνησε την κατάθεσή της από την ημέρα που έμαθε για πρώτη φορά τα όσα της συνέβαιναν επί εννέα ολόκληρα χρόνια εν αγνοία της, μέσα στο σπίτι της. 

Η γυναίκα έπεσε από τα σύννεφα με όσα της είπαν οι αστυνομικοί στις 2 Νοεμβρίου του 2020.

Εκείνη την ημέρα το ζεύγος Πελικό είχε κληθεί στο αστυνομικό τμήμα του Καρπαντρά καθώς στις 19 Σεπτεμβρίου του 2020 ο Ντομινίκ Πελικό είχε συλληφθεί από άνδρα της ασφάλειας σούπερ μάρκετ της περιοχής Καρπαντρά να καταγράφει με το κινητό του κάτω από τις φούστες τριών γυναικών.

Η αστυνομία είχε ήδη ερευνήσει την κατοικία του ζευγαριού στο Μαζάν και βρήκε φωτογραφίες της Ζιζέλ Πελικό που την βίαζαν άγνωστοι άνδρες ενώ εκείνη ήταν αναίσθητη στο κρεβάτι. 

«Μου δείχνει μια φωτογραφία. Δεν έχω τα γυαλιά μου. Δεν αναγνωρίζω τη γυναίκα στο κρεβάτι. Μου λέει ‘κυρία Πελικό, κοιτάξτε προσεκτικά’. Δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω τον εαυτό μου, είμαι ντυμένη με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Στην τρίτη φωτογραφία, του λέω “σταμάτα, αυτές είναι σκηνές βιασμού. Κοιμάμαι και με βιάζουν. Ο βιασμός είναι κακός, είναι βάρβαρο”. Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να πάω στο σπίτι μου».

«Ο κόσμος μου καταρρέει. […] Όλα όσα έχτισα με τον Ντομινίκ Πελικό καταρρέουν. 3 παιδιά, 7 εγγόνια, ένα δεμένο ζευγάρι. Ακόμα και οι φίλοι μας έλεγαν ότι ήμασταν το ιδανικό ζευγάρι. Δεν μπορούσα να φανταστώ τι θα ανακαλύψω στη συνέχεια» ανέφερε στην κατάθεσή της στο δικαστήριο.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι τους κατασχέθηκε ο υπολογιστής του συζύγου της, στον οποίο βρέθηκαν πολλά βίντεο που είχε τραβήξει με την ίδια να είναι αναίσθητη και να βιάζεται από άνδρες.

Μετά από δύο χρόνια ερευνών της αστυνομίας αποκαλύφθηκε πως ο 71χρονος σήμερα Ντομινίκ Πελικό «στρατολογούσε» τους βιαστές της Ζιζέλ από πλατφόρμα γνωριμιών στο διαδίκτυο. Ο Πελικό νάρκωνε το θύμα με κοκτέιλ υπνωτικών και βιντεοσκοπούσε τους βιασμούς ενώ βίαζε και ο ίδιος την σύζυγό του. Οι βιασμοί της Ζιζέλ Πελικό ξεκίνησαν το 2011 και διήρκεσαν μέχρι το 2020.

«Ανακάλυψα ότι ο πατέρας μου με φωτογράφισε γυμνή χωρίς να το ξέρω»

Σοκαριστική και η κατάθεση της κόρης των Πελικό, που περιέγραψε σήμερα Παρασκευή (06.09.2024) τη μέρα που της τηλεφώνησε η μητέρα της, ταραγμένη για να της πει την φρικτή αλήθεια.

«Ο πατέρας σου με νάρκωνε για να με βιάζουν άγνωστοι. Μπόρεσα να δω φωτογραφίες, ήθελαν να μου δείξουν βίντεο, αλλά δεν άντεξα, ήταν πέρα από τις δυνάμεις μου».

Η 40χρονη αφηγήφθηκε στη συνέχεια τη στιγμή που ένας αστυνομικός την κάλεσε και της είπε ότι στο αρχείο του πατέρα της της βρέθηκαν «δύο φωτογραφίες» της.

Στις φωτογραφίες που της έδειξαν, υπήρχε «μια γυναίκα που φαινόταν να κοιμάται, ξαπλωμένη στο πλάι με το φως αναμμένο. Φαίνονται οι γλουτοί της», περιγράφει.

Στη δεύτερη φωτογραφία, η γυναίκα είναι στην ίδια θέση, φορώντας το ίδιο εσώρουχο με το ίδιο φόντο. Η Caroline Darian λέει ότι δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της, αλλά ο αστυνομικός επισημαίνει ένα καφέ σημάδι στο μάγουλό της, ακριβώς όπως το δικό της.

«Εκεί ανακάλυψα ότι είμαι εγώ και κατάλαβα ότι ο άνθρωπος που ήταν ο πατέρας μου, στον οποίο είχα απόλυτη εμπιστοσύνη, τον οποίο θεωρούσα ακέραιο, που σεβόταν την κόρη του, που ήταν περήφανος γι’ αυτήν, που πάντα την ενθάρρυνε, ανακάλυψα ότι στην πραγματικότητα ο πατέρας μου με είχε φωτογραφίσει χωρίς να το ξέρω, γυμνή».

Η γυναίκα υποστήριξε ότι σε αυτές τις φωτογραφίες δεν κοιμόταν, ήταν ναρκωμένη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις