Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Πως η αύξηση των εισαγωγών κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης και ανεβάζει το εμπορικό έλλειμμα

Πως η αύξηση των εισαγωγών κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης και ανεβάζει το εμπορικό έλλειμμα

Βαριά είναι η “σκιά” των εισαγωγών τόσο στο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας όσο και στο εμπορικό ισοζύγιο της.

Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε σήμερα (06.09.24) η ΕΛΣΤΑΤ σε σχέση με το ΑΕΠ κατά το β΄ τρίμηνο του 2024  και το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο του 2024 (μαζί και για το 7μηνο του 2024).

Μια προσεκτική ματιά στις συνιστώσες του ΑΕΠ αποκαλύπτει πως ήταν η σημαντική αύξηση των εισαγωγών (9,6%) ήταν εκείνη που διατήρησε χαμηλά το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β΄τρίμηνο του 2024 (2,3%).

Αντίθετα, τα άλλα μεγέθη, τα οποία επηρεάζουν θετικά (και όχι αρνητικά, όπως συμβαίνει με τις εισαγωγές), αυξήθηκαν κατά πολύ λιγότερο: Συγκεκριμένα,  κατά 3,9% αυξήθηκε ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (επενδύσεις), μόλις 0,9% αυξήθηκε η τελική καταναλωτική δαπάνη και κατά 2,1% οι εξαγωγές. 

Επίσης, βλέποντας κανείς τα στοιχεία που καθορίζουν το εμπορικό ισοζύγιο στο 7μηνο του 2024, προσέξει πως η διεύρυνσή του (κατά 9,6%) οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών (2,5%) και στη μείωση των εξαγωγών (-1,7%).

Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ, το εμπορικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας αυξήθηκε κατά 9,6% στο 7μηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, φτάνοντας στα 19,3 δισ. ευρώ έναντι των 17,6 δισ. ευρώ πέρσι. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αύξηση της εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό και αποτελεί παράγοντα παραπέρα αύξησης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που συνεχίζει να αποτελεί “αχίλλειο πτέρνα” της ελληνικής οικονομίας.

Τελευταίες ειδήσεις