Σάββατο, 14 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Οι 5 λίμνες στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφτείς μια φορά στη ζωή σου

Οι 5 λίμνες στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφτείς μια φορά στη ζωή σου

Η χώρα μας είναι γεμάτη με εκπληκτικά τοπία, αφού, όπου και αν στρέψετε το βλέμμα σας, θα εντοπίσετε κρυστάλλινες θάλασσες, μαγευτικές βουνοκορφές και λίμνες που εντυπωσιάζουν για την άγρια ομορφιά τους.

Εάν είστε, λοιπόν, λάτρεις της φύσης, σας αρέσει η πεζοπορία και θέλετε να κάνετε μια απόδραση από την φασαρία των μεγαλουπόλεων, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τις παρακάτω λίμνες για να θαυμάσετε από κοντά το μεγαλείο τους.

Λίμνη Βεγορίτιδα

Η Βεγορίτιδα βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, στα σύνορα των νομών Πέλλας, Φλώρινας και Κοζάνη. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη λίμνη σε έκταση της Ελλάδας (μετά την Τριχωνίδα και την Βόλβη), αφού έχει έκταση 54,31 τ.χλμ., και μια από τις βαθύτερες, δεδομένου ότι έχει μέγιστο βάθος 70 μ. Επιπλέον, βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μ. Περιβάλλεται από τα όρη Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν στα βόρεια και το Βέρμιο στα ανατολικά.

Οι απόκρημνες όχθες της αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για πλήθος άγριων πουλιών, όπως οι ασπροπάπηδες, οι αετογερακίνες, καθώς και για το παγκοσμίως απειλούμενο κιρκινέζι. Της έχουν αποδοθεί διάφορα ονόματα, με αποτέλεσμα να είναι γνωστή ως λίμνη Οστρόβου, Άρνισσας και Αγίου Παντελεήμονα. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορία μέσα στο καταπράσινο τοπίο.

Λίμνη Σκρα

Η Λίμνη Σκρα είναι μια καταγάλανη λίμνη που βρίσκεται στο χωριό Σκρα, στο νομό Κιλκίς, στις πλαγιές του όρους Πάικο. Η απόσταση με αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την λίμνη είναι 1,5 ώρα. Η λίμνη είναι γνωστή και ως η «Γαλάζια λίμνη της Ελλάδας», λόγω του χρώματος και της διαύγειας του νερού της.

Πρόκειται για έναν ιδανικό προορισμό, για όσους είναι λάτρεις της φύσης και θέλουν να περπατήσουν μέσα στην φύση. Η λίμνη δημιουργήθηκε από τη συσσώρευση του νερού που προέρχεται από τους καταρράκτες του ρέματος Κοτζά-Ντερέ, που είναι επίσης ένα από τα μεγάλα αξιοθέατα της περιοχής.

Η πλούσια βλάστηση στις βουνοκορφές, το ξύλινο γεφυράκι που θα χρειαστεί να διανύσετε για να φθάσετε στο σημείο, και ο ήχος από τους καταρράκτες συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό.

Λίμνη Ζηρού

Η λίμνη Ζηρού βρίσκεται στην Ήπειρο, περίπου 2 χιλιόμετρα δυτικά της επαρχιακής οδού Άρτας – Φιλιππιάδας – Ιωαννίνων απέναντι από την κοινότητα Παντάνασσας Άρτας. Το όνομα της λίμνης έχει σλαβική προέλευση (η λέξη λίμνη είναι «οζέρο»). Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι η λίμνη αποτελούσε σπήλαιο, αλλά η οροφή του κατέρρευσε πριν από χιλιάδες χρόνια.

Ο υδροφόρος ορίζοντας της λίμνης είναι ο ίδιος με αυτόν του ποταμού Λούρου, συνεπώς τα δύο υδάτινα συστήματα επικοινωνούν. Η γύρω περιοχή είναι κατάφυτη από βελανιδιές και πλατάνια, ενώ η λίμνη φιλοξενεί και κορμοράνους, πετρίτες καθώς και αλκυόνες. Η έκτασή της υπολογίζεται περίπου στα 900 επί 600 μέτρα και το μέγιστο βάθος της αγγίζει τα 70 μέτρα.

Η νότια όχθη «σβήνει» σταδιακά σε ρηχή αμμουδιά. Το 1999 η λίμνη Ζηρού εντάχθηκε στο πρόγραμμα Natura 2000. Κατά την επίσκεψη σας στην λίμνη, έχετε την δυνατότητα να κάνετε καγιάκ η SUP, απολαμβάνοντας το ειδυλλιακό τοπίο.

Δρακόλιμνες της Φλέγγας

Στην υποαλπική ζώνη του βουνού Μαυροβουνίου (μεταξύ Καλαμπάκας και Ιωαννίνων) και σε υψόμετρο 1.960 μ. και 1.940 μ. θα συναντήσετε δύο πανέμορφες φυσικές ορεινές λίμνες της Πίνδου, τις δίδυμες Δρακόλιμνες της Φλέγγας. Τον χειμώνα οι λίμνες καλύπτονται κάτω από στρώμα χιονιού, γι’ αυτό και η ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε το σημείο είναι η άνοιξη, όπου μπορείτε να θαυμάσετε την μοναδική θέα στην κοιλάδα της Βάλια Κάλντα.

Για να φτάσετε στη λίμνη Φλέγγα, πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητό σας, λίγο πιο πάνω από το καταφύγιο του Μαυροβουνίου, σε μια όμορφη κοιλάδα. Από εκεί υπάρχει μονοπάτι προς τις λίμνες, η ανάβαση του οποίου με διάλειμμα διαρκεί περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά.

Λίμνη Τσιβλού

Η Λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στον Δήμο Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας, σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου, στις πλαγιές του Χελμού. Δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη.

Η λίμνη έχει επιφάνεια περίπου 8,3 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα. Γύρω από την λίμνη μπορεί κανείς να κάνει πεζοπορία, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, και Ζαρούχλα.

Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός, το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση αποκαλείται και Μαυρολίμνη για το κακό που προξένησε.

Η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό αναψυχής και περιπάτου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις