Κυριακή, 8 Σεπτ.
27oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα της κρίσης για Κασσελάκη – Η πρόταση μομφής καθορίζει το μέλλον του

ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα της κρίσης για Κασσελάκη –   Η πρόταση μομφής καθορίζει το μέλλον του
Φωτογραφία Eurokinissi

Kρίνεται σήμερα (08.09.2024) το μέλλον του Στέφανου  Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα στελέχη της ΚΕ θα ψηφίσουν για τρεις ολόκληρες ώρες (10.00-13.00) για την πρόταση μομφής που κατέθεσαν χθες οι «87».

Να σημειώσουμε ότι τα στελέχη που διαφωνούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκη, είχαν χθες μία νίκη στα σημεία, καθώς πέρασε η πρόταση τους η ψηφοφορία να είναι μυστική και να στηθούν κάλπες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στους 212, οι 122 ψήφισαν να στηθούν κάλπες, 86 να μην στηθούν, ενώ υπήρξαν και 4 λευκά .

Το αποτέλεσμα αιφνιδίασε τους προεδρικούς, οι οποίοι ξεκίνησαν τις επαφές με στελέχη που θεωρητικά βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη. Ήττα υπέστη και ο Νίκος Παππάς, καθώς δυο στελέχη της ομάδας του ο Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο Νίκος Παναγιώτοπουλος επιχειρηματολόγησαν υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας.

Έκπληξη στην όλη διαδικασία αποτέλεσε και η τοποθέτηση του Γιάννη Μαντζουράνη υπέρ της μυστικής κάλπης, καθώς μέχρι πρότινος στήριζε τις θέσεις και τις απόψεις του Στέφανου Κασσελάκη.

Η εξέλιξη αυτή έχει προφανώς την σημασία της, καθώς δημιουργήθηκαν εντυπώσεις. Ότι δηλαδή ο πρόεδρος δεν ελέγχει πλέον το κορυφαίο όργανο του κόμματος, που είναι η ΚΕ.

Προφανώς όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να βρεθούν οι 148 που χρειάζονται για να περάσει η πρόταση μομφής, ωστόσο θεωρούν ότι το κλίμα άλλαξε και τίποτα δεν αποκλείεται.

Πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με την απόλυτα διχαστική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην ΚΕ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσε αναφερόμενος στους συντρόφους του λέγοντας «εμείς και εσείς» , ενώ τους προκάλεσε να καταθέσουν πρόταση μομφής.

«Στασίδι στα κανάλια»

Απευθυνόμενος στους συντρόφους του με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς μίλησε για βαρονίες και συνασπισμό φραξιών.

Τους κατηγόρησε ότι έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια της διαπλοκής, ενώ τους χαρακτήριζε νέους Τσακαλώτους και Κατρούγκαλους. Έφτασε μάλιστα να πει ότι «αν κάποιοι επιθυμούν να μου προσάψουν μία φωτογραφία, ένα μενού, μία λίστα γάμου που διέρρευσαν παρά τη θέλησή μου, ας αντιληφθούν ότι δεν τους χωρίζει τίποτα από την Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ».

Και κατέληξε: «Δεν μπορώ καν να ακουμπήσω την πλάτη μου (στην προεδρική καρέκλα) από τα μαχαίρια.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να πάρει πίσω τις αναφορές του για τον Αλέξη Τσίπρα και το μαύρο χρήμα λέγοντας: «Μίλησα για το τι γίνεται στο υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Και αν η Νέα Δημοκρατία θίγεται, να φανερώσει τη ρύθμιση χρέους της, τις πιστωτικές κάρτες που πληρώνουν τις διαφημίσεις της στο Facebook και φυσικά να φανερώσουν τη συμβουλευτική εταιρεία που πλήρωνε τον κ. Γκρίνμπερκ. Να παρουσιάσουν τα εμβάσματα. Ξεκάθαρα και με θάρρος».

Να θυμίσουμε ωστόσο ότι πριν από το καλοκαίρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αφήσει σαφέστατες αιχμές ενάντιον του πρώην πρωθυπουργού λέγοντας. «Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: ”πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα”. Λοιπόν – Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης».

Μιλώντας για τον δικό του ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει σαφή υπονοούμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα έφερνε μαύρα χρήματα.

Η μοναδική παραχώρηση που έκανε αφορά στο θέμα της ονομασίας, καθώς όπως επεσήμανε το θέμα αυτό καλό είναι να συζητηθεί στο συνέδριο.

Η ένταση για το lifestyle

Ένταση όμως υπήρξε μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη για τα θέματα που έχουν να κάνουν το lifestyle του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Επειδή ο Παύλος έκανε μία ανάρτηση που μιλούσε για lifestyle μασκαριλίκια, οφείλω να πω δυο λόγια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αγαπητέ Παύλο, ανεβάζεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με την οικογένειά σου, τα ψαρέματά σου, τη στολή σου συνεχώς. Και καλά κάνεις, είναι επιλογή σου. Πού αρχίζει όμως και πού τελειώνει το lifestyle;» και πρόσθεσε… «Εγώ, φίλε Παύλο, είμαι ο ίδιος και δεν ντρέπομαι να κυκλοφορήσω και κάτω από τα 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω από αυτά. Δεν επιλέγω κατά περίπτωση. Γιατί δεν είναι “προσωπική επιλογή” όπως έγραψες. Είναι η ζωή μου».

Απαντώντας ο Παύλος Πολάκης είπε ότι ουδέποτε ανέβασε τη σύζυγό του, Δώρα, στην εξέδρα μιας προεκλογικής του ομιλίας, όπως έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τάιλερ Μακμπέθ.

Η αναφορά αυτή έγινε, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης στις ευρωεκλογές είχε ζητήσει με μειλ να μην ανέβουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές στην εξέδρα, καθώς θα ανέβαινε ο σύζυγος του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις