Κόσμος

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ – Απάντησε το Τελ Αβίβ

Οι συγκρούσεις στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου συνεχίζονται. Το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες (08.09.2024)  ότι εκτόξευσε ομοβροντία ρουκετών εναντίον πόλης στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για ισραηλινό πλήγμα το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, στοίχισε τη ζωή σε τρεις εργαζόμενους της πολιτικής προστασίας.

«Σε ανταπόδοση στις επιθέσεις του εχθρού (…) και ιδιαίτερα την επίθεση» η οποία στοίχισε τη ζωή στους εργαζόμενους της πολιτικής προστασίας στο χωριό Φρουν χθες, μαχητές της Χεζμπολάχ «βομβάρδισαν (…) την Κιριάτ Σιμόνα στο Ισραήλ με ομοβροντία ρουκετών», τόνισε το κίνημα, που υποστηρίζεται από το Ιράν, σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Χθες Σάββατο (07.09.2024), το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε πως τρία μέλη υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σκοτώθηκαν και άλλα δύο τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση εναντίον ομάδας της πολιτικής προστασίας.

Αυτή η τελευταία συμμετείχε σε επιχείρηση «κατάσβεσης πυρκαγιών που προκλήθηκαν από πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο χωριό Φρουν», εξήγησε το υπουργείο, συμπληρώνοντας ότι από τους δυο τραυματίες ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Με χωριστή ανακοίνωσή της η λιβανική πολιτική προστασία επιβεβαίωσε τον θάνατο των τριών μελών της σε «ισραηλινό βομβαρδισμό που στοχοποίησε όχημα της πυροσβεστικής».

Το υπουργείο Υγείας καταδίκασε την «ισραηλινή επίθεση» η οποία στοχοποίησε «ομάδα επίσημου οργάνου του λιβανικού κράτους».

Ο νότιος Λίβανος και το βόρειο Ισραήλ έχουν μετατραπεί σε θέατρο πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, την 7η Οκτωβρίου, ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, σύμμαχο του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος.

Στην επικράτεια του Λιβάνου, οι εχθροπραξίες αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 614 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολά και άλλων κινημάτων, αλλά και τουλάχιστον 138 αμάχους, ανάμεσά τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην ισραηλινή πλευρά έχουν χάσει τη ζωή τους 24 στρατιωτικοί και 26 πολίτες, σύμφωνα με τον στρατό.

Με ανακοίνωση Τύπου την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ο Νατζίμπ Μικάτι, χαρακτήρισε τις χθεσινές ισραηλινές επιχειρήσεις «νέα επίθεση» και «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Το κίνημα Άμαλ («Ελπίδα»), που πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ ανέφερε πως δυο μέλη του είναι ανάμεσα στα θύματα, ότι σκοτώθηκαν «ενώ επιτελούσαν το ανθρωπιστικό τους καθήκον».

Κατά το λιβανικό υπουργείο Υγείας, επρόκειτο για τη «δεύτερη» επίθεση «εναντίον ομάδας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες».

Η απάντηση του Ισραήλ

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως πραγματοποίησε στη διάρκεια της νύκτας στο νότιο Λίβανο πλήγματα εναντίον στρατιωτικών κτιρίων του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ, το οποίο από την πλευρά του ανέλαβε την ευθύνη για μια ομοβροντία ρουκετών εναντίον πόλης στο βόρειο Ισραήλ.

«Στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικά κτίρια της Χεζμπολάχ στις περιφέρειες Αϊταρούν, Μαρούν αλ-Ρας και Γιαρούν, στο νότιο Λίβανο», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση, προσθέτοντας πως αναχαίτισε αριθμό ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρίν Λε Πεν: Το καλοκαίρι του 2026 θα ανακοινωθεί η απόφαση του εφετείου για την καταδίκη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς
Η απόφαση για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος από τη Μαρίν Λε Πεν αναμένεται πολλούς μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν εγκαταλείπει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του «Εθνικού Συναγερμού» την ημέρα της ετυμηγορίας της δίκης της
Forbes: Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 5,1 δισ. δολάρια – Πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ο Έλον Μασκ με 342 δισεκατομμύρια
Ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, έχοντας ξεπεράσει τον Γάλλο «τιτάνα» ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, στον Λευκό Οίκο στις 11 Μαρτίου 2025