Δευτέρα, 9 Σεπτ.
29oC Αθήνα

ΔΕΘ 2024: Μπαράζ αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα

ΔΕΘ 2024: Μπαράζ αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα

Μπαράζ αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα προβλέπει το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για το 2025, από το βήμα της ΔΕΘ το περασμένο Σαββατο (7.9.24).

Μάλιστα, ίσως θα είναι η πρώτη φορά το 2025, μετά το 2010, όπου θα συντελεστούν αυξήσεις οι οποίες θα αφορούν τόσες πολλές κατηγορίες των μισθωτών και των συνταξιούχων, σημειώνουν αναλυτές στο newsit.gr, προσέχοντας μία – μία τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυξήσεις στους μισθούς τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα, αλλά και στις κύριες συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αλλά και της ΔΥΠΑ.

Συνοπτικά, στον ιδιωτικό τομέα, ανακοίνωσε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2025, την ίδια ώρα που «ξεπαγωμένες» τριετίες (από την 1η Ιανουαρίου 2024) οδηγούν σταδιακά σε αυξήσεις έως 10%, 20% ή 30% σε κάθε εργαζόμενο ο οποίος συμπληρώνει προϋπηρεσία 3, 6 ή 9 ετών αντιστοίχως. Το ακριβές ύψος της αύξησης στον κατώτατο, η οποία θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις προϋπηρεσίες, θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση το Μάρτιο του 2024, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να τη βλέπουν κοντά στο 4% – 5%.

Επίσης, μέσω της μείωσης των εισφορών κατά 1% θα προκύψει μία έμμεση αύξηση 0,5% στις καθαρές αποδοχές όλων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο όσων αμείβονται με τον κατώτατο, καθώς η μισή από τη μία μονάδα της μείωσης αναμένεται να αφορά τις εισφορές των εργαζομένων.

Στο δημόσιο τομέα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση, σταδιακά, έως και 100 ευρώ/μήνα από την άνοιξη του 2025, με τον κ. Χατζηδάκη να διευκρινίζει χθες (8.9.24) πως αυτή θα προκύψει μέσω της αύξησης των εισαγωγικών μισθών, η οποία θα συμπαρασύρει προς τα πάνω όλα τα κλιμάκια.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο ακόμα στοχευμένες αυξήσεις για δύο ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων: Τους ενστόλους και τους γιατρούς. Για τους ενστόλους (ένοπλες δυνάμεις, λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική), ανακοίνωσε αύξηση 20% της αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας και για τους γιατρούς αυτοτελή φορολόγηση 22% στην αμοιβή των υπερωριών, κάτι που οδηγεί σε έμμεση αύξηση έως 130 ευρώ/μήνα στις αποδοχές τους.

Αναφορικά, με τις κύριες συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης, έκανε λόγο για αύξηση έως 2,5% για 2 εκατ. συνταξιούχους από τον Ιανουάριο του 2025, αλλά και για έκτακτο επίδομα έως 200 ευρώ (το οποίο θα καταβληθεί τα Χριστούγεννα του 2024) για συνταξιούχους με αποδοχές έως 1.600 ευρώ.

Σε σχέση με τα επιδόματα, πρώτα – πρώτα τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ τα οποία υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό, θα αυξηθούν τον Απρίλιο του 2024 κατά το ποσοστό αύξησης του τον ίδιο μήνα.

Ο κος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν αλλαγές στα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε την Κυριακή (8.9.24) έκανε λόγο για «στοχευμένες αυξήσεις» σε δικαιούχους των παραπάνω επιδομάτων.

Επίσης, τα Χριστούγεννα, ο κος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

  • Την καταβολή σε 767.000 δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού μιας επιπλέον δόσης του επιδόματος το Δεκέμβριο,
  • την καταβολή 200 ευρώ σε 220.000 δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ, ενώ το ίδιο ποσό θα δοθεί και σε 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες και
  • την καταβολή 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το Δεκέμβριο του 2024 σε 205.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις