Δευτέρα, 9 Σεπτ.
31oC Αθήνα

S&P Global: Ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου το 2025

S&P Global: Ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου το 2025

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών γνωστός ως ΟΠΕΚ+ του πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, το 2025, δήλωσε στέλεχος της S&P Global σε συνέδριο σήμερα (9.9.2024). 

Συγκεκριμένα, ο Jim Burkhard αντιπρόεδρος έρευνας της S&P Global Commodity Insights, στο συνέδριο πετρελαίου Ασίας – Ειρηνικού (APPEC) ανέφερε πως βλέπει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την προσφορά πετρελαίου το επόμενο έτος για πρώτη φορά από το 2022 και ακόμη και αν η ομάδα αποφασίσει να μην το πράξει, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής άνω των 5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στη Μέση Ανατολή, θα ασκήσει πίεση στις τιμές.

Συνολικά, οι τιμές του πετρελαίου δέχονται πιέσεις λόγω των ανησυχιών για την εξασθένηση της ζήτησης στις βασικές οικονομίες της Κίνας και των ΗΠΑ – παρά τις προηγούμενες προσδοκίες ότι η καλοκαιρινή ζήτηση θα είναι υποστηρικτική, υποχωρώντας από πάνω από 90 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα φέτος. 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) αναμένει ότι η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου φέτος θα φθάσει τα 770.000 βαρέλια ημερησίως (bpd), αυξάνοντας τη συνολική προσφορά στο ρεκόρ των 103 εκατομμυρίων bpd.

Η αύξηση αυτή αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί το επόμενο έτος και να φθάσει τα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γουιάνα και τη Βραζιλία να οδηγούν τα κέρδη.

Η χαμηλή ζήτηση στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ανησυχεί τις αγορές, δήλωσε στο συνέδριο ο Luckock, παγκόσμιος επικεφαλής του πετρελαίου της Trafigura, προσθέτοντας ότι ορισμένοι παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι το Πεκίνο μπορεί να έχει περισσότερα οικονομικά κίνητρα σε εφεδρεία, ανάλογα με το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο. 

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το τι κάνει η κινεζική κεντρική κυβέρνηση για να βοηθήσει την οικονομία αυτή τη στιγμή, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι αυτός ο μεγάλος τίτλος κρότου που μερικές φορές θέλει η αγορά», δήλωσε ο Luckock.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις