Δευτέρα, 9 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Επιταχύνεται η άνοδος των τιμών καταναλωτή στην Κίνα

Επιταχύνεται η άνοδος των τιμών καταναλωτή στην Κίνα

Η άνοδος των τιμών σε επίπεδο καταναλωτή στην Κίνα επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων η οποία σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκε κατά 0,6% τον περασμένο μήνα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, έναντι αύξησης 0,5% τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) τη Δευτέρα (9.9.2024). Ωστόσο, η αύξηση αυτή ήταν χαμηλότερη από την πρόβλεψη των οικονομολόγων του Reuters για 0,7%.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού, από τις «φονικές» πλημμύρες μέχρι την «καυτή» ζέστη, έχουν ανεβάσει τις τιμές των γεωργικών προϊόντων και έχουν συμβάλει στην επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Τον Αύγουστο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2,8% σε ετήσια βάση. Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 0,3% τον Αύγουστο, έναντι 0,4% τον Ιούλιο.

Ταυτόχρονα, ο αποπληθωρισμός στις τιμές παραγωγού επιδεινώθηκε, καθώς η κυβέρνηση του Πεκίνου συνεχίζει να προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) μειώθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Η πτώση αυτή ήταν χειρότερη από την πτώση 0,8% τον Ιούλιο και χαμηλότερη από την προβλεπόμενη πτώση 1,4%.

Λόγω της ασθενέστερης οικονομικής δραστηριότητας, οι διεθνείς αναλυτές μειώνουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας το 2024 κάτω από τον επίσημο στόχο του 5% περίπου.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις