Δευτέρα, 9 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα 3 κριτήρια μείωσης του τεκμαρτού εισοδήματος – Τι θα κοστίσει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα 3 κριτήρια μείωσης του τεκμαρτού εισοδήματος – Τι θα κοστίσει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Τα τρία κριτήρια μέσα από τα οποία θα μειωθεί το τεκμαρτό εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο σε συνέντευξη Τύπου εξειδίκευσης των μέτρων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η μείωση κατά 50% του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, που ισχύει σήμερα για οικισμούς με έως 500 κατοίκους, πλέον διευρύνεται συμπεριλαμβάνοντας και οικισμούς που ανήκουν σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1500 κατοίκους.

Το δεύτερο κριτήριο που θα μειώσει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα είναι το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου το οποίο έως τώρα υπολογιζόταν στην αρχή ως βάση σύγκρισης ενώ τώρα μεταφέρεται στο τέλος, ως πεδίο σύγκρισης μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων.

Τέλος, αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο μέσος τζίρος ανά ΚΑΔ (και άρα μειώνεται το ποσό επιβολής επί του τζίρου), με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Τέλος επιτηδεύματος

Όπως επίσης επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα έχει ένα δημοσιονομικό κόστος 120 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το τέλος επιτηδεύματος μειώθηκε πέρυσι κατά 50 %, από 650 στα 325 ευρώ, και το 2025 καταργείται για τις παραπάνω κατηγορίες ενώ διατηρείται για νομικά πρόσωπα και υποκαταστήματα.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις