Κυριακή, 15 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες του μπάνιου

Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες του μπάνιου

Μετά από ένα δροσερό ντους, πιθανότατα τοποθετείτε την πετσέτα μπάνιου σας στην κρεμάστρα μπάνιου και την αφήνετε να στεγνώσει, για την χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά.

Ωστόσο, οι πετσέτες μπάνιου (σώματος, προσώπου, χεριών) αποτελούν εστίες μικροβίων. Επομένως, είναι σημαντικό να τις διατηρείτε καθαρές για την προσωπική σας υγιεινή. Κάθε πότε πρέπει τις πλένουμε;

«Η καλύτερη μέθοδος είναι να πλένετε τις πετσέτες μετά από κάθε χρήση», επισημαίνει η Kelly Reynolds, PhD, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Ωστόσο, «μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε δύο ή και τρεις φορές πριν τις πλύνετε, αρκεί να φροντίζετε να στεγνώνουν καλά» προσθέτει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το American Cleaning Institute, το οποίο συνιστά ότι είναι καλό να τις πλένουμε μετά από 3-4 κανονικές χρήσεις, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι είναι εντελώς στεγνές, πριν τις χρησιμοποιήσουμε εκ νέου.

Στις πετσέτες μπάνιου μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια, όπως σταφυλόκοκκος και Ε. Coli, βακτήρια που προκαλούν επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι), αλλά και εκείνα που προκαλούν δερματικές μυκητιάσεις (το πόδι του αθλητή).

Το καλό στέγνωμα των πετσετών παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς βοηθά στην εξόντωση πιθανών μικροβίων. Κάτι που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το κλίμα.

Όταν το κλίμα είναι ξηρό και θερμό, όπως το καλοκαίρι, οι πετσέτες στεγνώνουν πιο γρήγορα, όμως, όταν τα επίπεδα υγρασίας είναι αυξημένα, όπως συμβαίνει το χειμώνα, τότε, δεν στεγνώνουν γρήγορα.

Επιπλέον, το μπάνιο αποτελεί το μέρος με την μεγαλύτερη υγρασία μέσα στο σπίτι, επομένως, είναι προτιμότερο να κρεμάτε την πετσέτα σας έξω από αυτό, τονίζει η Δρ. Reynolds.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε τις πετσέτες

«Γενικά, θα πρέπει να αλλάζετε τις πετσέτες σας κάθε τρεις με τέσσερις χρήσεις», επισημαίνει η δερματολόγος Annie Chiu, MD, προσθέτοντας ότι «αυτό βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης βακτηρίων και οσμών».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αλλάζουμε τις πετσέτες συχνά, η Chiu επισημαίνει ότι οι βρεγμένες πετσέτες γεμίζουν από βακτήρια, νεκρά κύτταρα του δέρματος και από έλαια της επιδερμίδας. Έτσι, όταν αμελείτε να αλλάζετε τις πετσέτες, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο από δερματικές λοιμώξεις ή να επιδεινώσετε τις υφιστάμενες δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που παίζει ρόλο στο πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε τις πετσέτες μπάνιου αφορά στο υλικό τους, αλλά και στο εάν κάνετε μπάνιο κάθε ημέρα ή περισσότερες από μία φορές μέσα στην ημέρα.

Για παράδειγμα, οι πετσέτες ύφανσης βάφλας τείνουν να στεγνώνουν πιο γρήγορα σε σύγκριση με τις πετσέτες από βαμβάκι, οι οποίες, ωστόσο, είναι απορροφητικές και δεν προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα.

Επίσης, σε περίπτωση που έχετε ανοιχτές πληγές, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε καινούργια πετσέτα, μετά από κάθε ντουζ.

Τέλος, το τρίχωμα των κατοικίδιων και οι ρύποι μπορούν επίσης να επηρεάσουν την καθαριότητα των πετσετών, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τις αλλάζετε πιο συχνά.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις