Σάββατο, 14 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Πάπρικα: Από τι φτιάχνεται και ποιο είναι το μυστικό της

Πάπρικα: Από τι φτιάχνεται και ποιο είναι το μυστικό της

Η πάπρικα είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τις αποξηραμένες πιπεριές του φυτού Capsicum annuum.

Το συγκεκριμένο μπαχαρικό κυκλοφορεί στο εμπόριο σε γλυκές, καπνιστές και καυτερές ποικιλίες, καθώς και σε ποικιλία χρωμάτων, όπως κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο, ενώ είναι ιδανική για μαγειρευτά και σούπες.

Μπορείτε, επίσης, να ρίξετε πάπρικα σε καθημερινά γεύματα, πασπαλίζοντας λίγο πάνω σε βραστά αυγά, ψιλοκομμένα λαχανικά, μαγειρεμένο ρύζι, ψητές πατάτες, αλλά και σαλάτες.

Εκτός από την νοστιμιά που δίνει στα πιάτα, η πάπρικα παρέχει στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, δεδομένου ότι  είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που συνδέονται με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Τα κύρια αντιοξειδωτικά της πάπρικας ανήκουν στην οικογένεια των καροτενοειδών και περιλαμβάνουν βήτα καροτίνη, καψανθίνη, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη.

Μια κουταλιά της σούπας (6,8 γραμμάρια) πάπρικα, περιέχει:

Θερμίδες: 19

Πρωτεΐνη: λιγότερο από 1 γραμμάριο

Λιπαρά: λιγότερο από 1 γραμμάριο

Υδατάνθρακες: 4 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια

Βιταμίνη Α: 19% των Ημερήσιων Αναγκών Πρόσληψης

Βιταμίνη E: 13% των Η.Α.Π

Βιταμίνη B6: 9% των Η.Α.Π.

Σίδηρος: 8% των Η.Α.Π.

Επίσης, παρέχει σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών βιταμίνης Α.

Προάγει την υγιή όραση

Η πάπρικα περιέχει  θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία των ματιών, όπως βιταμίνη Ε, βήτα καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Συγκεκριμένα, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που δρουν ως αντιοξειδωτικά, μπορεί να αποτρέψουν παθήσεις στα μάτια. Επίσης, η βιταμίνη Β6 δρα προστατευτικά απέναντι στην εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. 

Μειώνει τη φλεγμονή

Ορισμένες ποικιλίες πάπρικας, ειδικά οι καυτερές, περιέχουν την ένωση καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη συνδέεται με τους υποδοχείς στα νευρικά μας κύτταρα, μετριάζοντας την φλεγμονή και τον πόνο. Επομένως, η πάπρικα προσφέρει προστασία από μια σειρά φλεγμονωδών και αυτοάνοσων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, της βλάβης των νεύρων και πεπτικών προβλημάτων.

Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Η καψανθίνη που περιέχει το μπαχαρικό, μπορεί να ενισχύσει την καλή HDL χοληστερόλη, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Αρκετά καροτενοειδή της πάπρικας, όπως η βήτα καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνων.

Βοηθά να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η καψαϊκίνη που βρίσκεται στην πάπρικα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη, δεδομένου ότι συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα

Η πάπρικα είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Ε, δύο μικροθρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για το κυκλοφορικό σύστημα. Ο σίδηρος είναι συστατικό στοιχείο της αιμοσφαιρίνης, βοηθώντας στην μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα σας, ενώ η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

 

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις