Τρίτη, 10 Σεπτ.
27oC Αθήνα

«Έτοιμος για όλα» ο Κασσελάκης, θέλει γρήγορα κάλπες, τι χαρτοφυλάκιο θα δώσει η Ούρσουλα στον Τζιτζικώστα, ζουν και βασιλεύουν οι μανδαρίνοι, τα τρία Σχέδια Μάρσαλ που θέλει η Ε.Ε., η πρόταση Ντράγκι για έκδοση κοινού χρέους για επενδύσεις, οι φέτες της United Group και ο δάκτυλος Σταθόπουλου στην εξυγίανση της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών

«Έτοιμος για όλα» ο Κασσελάκης, θέλει γρήγορα κάλπες, τι χαρτοφυλάκιο θα δώσει η Ούρσουλα στον Τζιτζικώστα, ζουν και βασιλεύουν οι μανδαρίνοι, τα τρία Σχέδια Μάρσαλ που θέλει η Ε.Ε., η πρόταση Ντράγκι για έκδοση κοινού χρέους για επενδύσεις, οι φέτες της United Group και ο δάκτυλος Σταθόπουλου στην εξυγίανση της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών

Φρένο στην αποστρατεία

Αποφασισμένος να μην κάνει πίσω, είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την πρόταση μομφής σε βάρος του και κηρύχθηκε έκπτωτος. Μετά το σοκ και την βαθειά στενοχώρια που πέρασε καθώς μπήκε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ και αποχώρησε ως απλό μέλος, άρχισε από χθες να ανασυντάσσει τις δυνάμεις του. Δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι σε συζήτηση που είχε το newsit.gr με προσωπικούς του φίλους και όχι πολιτικούς που ενίοτε έχουν και προσωπικές ατζέντες, διέψευσαν κατηγορηματικά σενάρια αποστρατείας του. «Ο Στέφανος είναι πιο έτοιμος από ποτέ να δώσει σκληρή μάχη είτε για να κατέβει στις εσωκομματικές εκλογές  και να κερδίσει ξανά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είτε για να κάνει δικό του κόμμα» τόνισαν. «Δεν αποστρατεύεται. Είναι προβοκάτσιες όσα σχετικά λέγονται». Ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση από το στενό περιβάλλον  του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα σενάρια που κυκλοφορούν  για τις επόμενες κινήσεις του. Έχει τη σημασία της γιατί ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά στις προθέσεις του.

«Πραξικόπημα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η πρώτη του προτεραιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Έχει την πεποίθηση ότι διοργανώθηκε ένα «πραξικόπημα» με στόχο να τον ρίξουν από πρόεδρο. Οργανωμένο σχέδιο με δάχτυλο Τσίπρα βλέπει ο Κασσελάκης πίσω από την αποπομπή του. Κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι τον υπονόμευε συνεχώς και είχε ρόλο και στην πτώση του. Αιχμές αφήνει και για τον Νίκο Παππά ότι τον πρόδωσε καθώς επέμενε ότι έχει την πλειοψηφία στην ΚΕ οπότε και να κατέθεταν πρόταση μομφής οι αντίπαλοι θα την κέρδιζε εκείνος, κάτι που διαψεύστηκε στην πράξη.

Στρατηγικό λάθος

Έκανε όμως και ο Κασσελάκης  στρατηγικό λάθος. Όταν άρχισε να παίρνει μηνύματα  ότι διαμορφώνεται ένα αρνητικό κλίμα στην ΚΕ και μπορεί το «πραξικόπημα» να πετύχει, δεν έκανε καμία κίνηση ώστε να αποφύγει την παγίδα. Θα μπορούσε να σταματήσει κάθε διαδικασία για πρόταση μομφής και να πάρει την πρωτοβουλία για εσωκομματικές κάλπες. Ας κρινόταν στη βάση.
Το κλίμα είναι πολύ φορτισμένο στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης θεωρεί ακόμη και τώρα ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μαζί του σε αντίθεση με τα κομματικά όργανα. Ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν θα αποφασίσει εάν ξανα θέσει υποψηφιότητα για να διεκδικήσει την ηγεσία. Δεν θα κατεβεί για να χάσει. Θα κατεβεί για να κερδίσει, όπως τονίζει το στενό του περιβάλλον.

Κάλπες γρήγορα!

Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν γρήγορα και όχι να εισακουστούν  εισηγήσεις να αναβληθούν ακόμη και για την άνοιξη του 2025 για να ηρεμήσουν τα πράγματα. Τον ίδιο τον πίεζαν να πάει σε εσωκομματικές εκλογές υποτίθεται για να υπάρξει εκτόνωση του πολεμικού κλίματος. Τώρα γιατί αλλάζουν την κασέτα; αναρωτιούνται οι φίλοι του. Όλα αυτά δείχνουν ότι ήταν προσχηματικοί οι λόγοι, ήθελαν απλώς να οδηγήσουν στην έξοδο τον πρόεδρο, όπως σχολιάζουν. Ήδη υπάρχει ένα κύμα στήριξης στον Στέφανο Κασσελάκη και με την αναβολή των εκλογών, πιθανόν ο στόχος είναι να τον «ξεχάσουν» οι ψηφοφόροι. Δεν μπορεί όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ακέφαλο για μεγάλο διάστημα. Σε δύο εβδομάδες η Κεντρική Επιτροπή πιθανόν να αποφασίσει το χρόνο. Υπάρχουν αρκετές φωνές για κάλπες τον Νοέμβριο.

5000 μηνύματα σε 30 ώρες!

Ο έκπτωτος Στέφανος έλαβε πάνω από 5000 μηνύματα πολιτικών φίλων και ψηφοφόρων του, μέσα σε 30 ώρες. Δήλωναν ότι είτε μείνει στον  ΣΥΡΙΖΑ είτε κάνει δικό του κόμμα, θα τον ακολουθήσουν. Αρκετοί τον παρότρυναν να μην ασχοληθεί ξανά με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει δικό του κόμμα. Δεν φαίνεται να το αποκλείει. Την κατάλληλη στιγμή θα πάρει τις αποφάσεις του όπως εκτιμούν πολιτικοί του φίλοι. Είναι και ένας αριθμός βουλευτών -σκληροί Κασσελίστες- οι οποίοι του έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα μπορούσαν, μετά από όσα έχουν συμβεί, να είναι κάτω από την ίδια διακομματική στέγη με τον Παύλο Πολάκη και τους «87».

Δεν θα παρέμβει

Διάφορα σενάρια κυκλοφόρησαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την πρόθεση να παρέμβει στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, είτε με γραπτή δήλωση είτε με τηλεοπτική συνέντευξη. Η διάψευση ήταν κατηγορηματική. Ούτε παρενέβη ούτε παρεμβαίνει, ούτε θα παρέμβει, τόνιζαν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του. Από την Κυριακή βρίσκεται στο Παρίσι για το Συμβούλιο της Ευρώπης με την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Τάσο Χατζηβασιλείου, και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Δεν ήταν ο συνήθης άνετος Τσίπρας, έδειχνε προβληματισμένος όπως σχολίαζαν οι άνθρωποι που τον είδαν.

Μια υποψηφιότητα

Μέχρι αυτήν την στιγμή -πέρα από το τι θα κάνει ο Κασσελάκης- δείχνουν να ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία ο Παύλος Πολάκης, ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος που το δήλωσαν ευθέως και οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου που φλερτάρουν με την ιδέα. Στελέχη τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη η οποία προς το παρόν δεν δείχνει να ανταποκρίνεται.
Όταν στο συνέδριο του Φεβρουαρίου ο Στέφανος Κασσελάκης πέταξε το γάντι λέγοντας «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» το άρπαξε η κ. Γεροβασίλη. Στη συνέχεια δεν έκανε πίσω όπως επισημαίνει, αλλά αποφάσισε το συνέδριο ότι δεν χρειάζονται εσωκομματικές εκλογές. Πολλές υποψηφιότητες ξεπετάγονται και άρχισαν συζητήσεις μεταξύ των «87» και όχι μόνο, για μια κοινή υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αν και είναι δύσκολο να τιθασευτούν  οι προσωπικές φιλοδοξίες.

Η τράπουλα

Η κόντρα του υποψήφιου Επιτρόπου της Σλοβενίας Βέσελ με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατέληξε σε …ασυμφωνία χαρακτήρων. Ο Βέσελ δήλωσε ότι δεν μοιράζονται το ίδιο όραμα. Η Σλοβενία  πρότεινε στη θέση του Βέσελ την Μάρτα Κος, ανεβάζοντας τις γυναίκες Επιτρόπους στις 10. Επειδή ικανοποιήθηκε το αίτημα της προέδρου της Κομισιόν να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών, ενδεχομένως να υπάρξουν καραμπόλες της τελευταίας στιγμής στα χαρτοφυλάκια και οι Σλοβένοι να πάρουν κάτι καλύτερο από αυτό για το οποίο τους σκεφτόταν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Δυο για Τζιτζικώστα

Αύριο 11 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Επιτροπής,  εκτός απροόπτου, θα ανακοινώσει τα χαρτοφυλάκια των Επιτρόπων της κάθε χώρας. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι υποψήφιος είτε για το Μεταφορών, είτε για το Περιφερειακής Συνοχής. «Εμάς μας ενδιαφέρει το χαρτοφυλάκιο να έχει διεύθυνση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με δημοσιογράφους. Δεν έχουν όλοι οι Επίτροποι Διευθύνσεις. Δεν είχε Διεύθυνση ούτε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Μια Διεύθυνση έχει προσωπικό και μπάτζετ. Παίρνει εντολές από τον Επίτροπο να ερευνήσει διάφορα θέματα. Διεύθυνση έχει και το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και της Συνοχής. Με την παρουσίαση των Χαρτοφυλακίων αρχίζουν τα εντατικά ώστε οι Επίτροποι -και ο Τζιτζικώστας- να περάσουν τα σκληρά τεστ των ακροάσεων από τους ευρωβουλευτές. Κατά τ ´ άλλα δεν υπήρχε μέρος που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τριήμερο που ήταν στην ΔΕΘ που να μην του εξέφραζαν την ικανοποίηση τους που επέλεξε για Επίτροπο τον δικό τους άνθρωπο, τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Τον ευχαρίστησε από μικροφώνου ενώπιον των ξένων αντιπροσωπειών και ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO Τάσος Τζήκας.

Καμαρίλα!

Η άνοδος του υπουργικού συμβουλίου με τον πρωθυπουργό στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συνοδεύτηκε για μια φορά ακόμη από πάσης φύσεως μανδαρίνους και παρατρεχάμενους που ζητούν από μια απλή φωτογραφία μέχρι κάποια θέση που έχουν εντοπίσει για να «τρυπώσουν»  ή οποιοδήποτε άλλο ρουσφέτι. Καμαρίλα και κομματίλα ζουν και βασιλεύουν εν έτει 2024, παρά τα μνημόνια και τις τρόικες. Το τραγούδι του Παπάζογλου «Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν» παραμένει πάντα επίκαιρο!

Ντράγκι: Μόνο με τρία σχέδια Μάρσαλ θα αντέξει η ΕΕ στον ανταγωνισμό!

Ένα είναι το μήνυμα από την έκθεση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα που παρουσίασε ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ψηφιοποιήσει και να πρασινίσει την οικονομία της και να ενισχύσει την αμυντική της δυνατότητα, οι συνολικές επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια κατά 5% ετησίως και να φτάσουν σε επίπεδα που τελευταία φορά είδαμε στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Για να πάρετε μια ιδέα, οι πρόσθετες επενδύσεις που έγιναν στις ευρωπαϊκές χώρες που στηρίχθηκαν από το Σχέδιο Μάρσαλ την περίοδο 1948 – 1951 κινήθηκαν μεταξύ 1% έως 2%. Άρα η Ευρώπη δε χρειάζεται ένα, αλλά τρία (τουλάχιστον), σχέδια Μάρσαλ για να προσεγγίσει και να αναχαιτίσει το διεθνή ανταγωνισμό! Μιλάμε για 800 δισ. ευρώ.

Η ώρα των κοινών επενδύσεων σε άμυνα, καινοτομία και διασυνδέσεις

Η έκθεση Ντράγκι δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών. Χωρίς την ουσιαστική ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών ώστε οι υψηλές αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων καταθετών να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις και χωρίς την έκδοση κοινού χρέους ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, η Ευρώπη θα αποτύχει. Ποιους θεωρεί κρίσιμους τομείς; Την άμυνα, τις διεθνείς / διευρωπαϊκές διασυνδέσεις και την καινοτομία. Για να ενισχυθούν οι επενδύσεις θα απαιτηθούν και τεράστια βήματα αναμόρφωσης του μοντέλου λειτουργίας της ΕΕ. με περιορισμό της γραφειοκρατίας, κεντρική πολιτική και τεχνική διαχείριση κρίσιμων έργων, αλλά ταυτόχρονα πλήρη εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας (δηλαδή χωρίς πρόσθετες τρικλοποδιές από την κοινοτική γραφειοκρατία) σε σημαντικές τοπικές επενδύσεις.

Ποσοστό παροχών vs ποσοστό οράματος

Υπό το πρίσμα της έκθεσης Ντράγκι, που δημοσιοποιήθηκε χθες, και αφού πέρασαν τα πρώτα 24ωρα, μπορούμε τώρα να κάνουμε έναν απολογισμό του μίγματος παροχών και οράματος που περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ και η προχθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Θα έλεγε κανείς που το ποσοστό παροχών ήταν κοντά στο 80% και το υπόλοιπο 20% περιείχε το όραμα μέχρι το 2027, με στοιχεία και νέες πρωτοβουλίες όπως τα θερμοκήπια (γράψαμε χθες) και το πλάνο για τις κοινωνικές κατοικίες. Ορισμένοι θα ήθελαν περισσότερο όραμα, αλλά οι αναλυτές τους υπενθυμίζουν πως οι παροχές έχουν συνδεθεί με τη ΔΕΘ, με την εξαίρεση των δύσκολων μνημονιακών χρόνων. Επιπλέον, φαίνεται πως αυτό που ήθελε να αναδείξει ο πρωθυπουργός είναι πως παίρνει πάνω του τα λάθη και τις αστοχίες και μέσω των παροχών π.χ. στους δημοσίους υπαλλήλους ζητάει να βάλουν και άλλοι πλάτη για την ανάπτυξη της χώρας, τη βελτίωση υποδομών, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σε φέτες έκοψε την United η BC Partners

Η στήλη έγραφε πρόσφατα για το …εφιαλτικό σενάριο επιστροφή της βρετανικής Apax Partners στη Nova (η Apax ήταν η εταιρεία που οδήγησε σε χρεοκοπία την Wind). Φαίνεται, όμως, πως οι Βρετανοί κτυπούν άλλες θυγατρικές της United Group και όχι τον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο. Η BC Partners που έχει την πλειοψηφία της United Group τρέχει παράλληλους διαγωνισμούς για ξεχωριστές θυγατρικές σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων όπως η Ελλάδα, η Κροατία, η Βουλγαρία, κ.ο.κ. Για την Nova στην Ελλάδα εδώ και καιρό διαβάζουμε πως ενδιαφέρονται δύο αραβικοί όμιλοι, η Etisalat από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Saudi Telecom από τη Σαουδική Αραβία. Στο κάδρο είναι και οι επενδυτικές εταιρείες Warburg Pincus και Searchlight Capital Partners. Η στήλη στοιχηματίζει στους Άραβες, αν δώσουν το οκ οι Βρυξέλλες. Για να λέμε και κανέναν καλό λόγο, ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners συνέβαλε στην εξυγίανση του τηλεπικοινωνιακού τοπίου στην Ελλάδα αποκτώντας την «προβληματική» Forthnet, μέσω της United, και συγχωνεύοντάς την με την Wind.

Οι επενδύσεις για τη λειψυδρία

Αύριο παρουσιάζει η κυβέρνηση το πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όχι μόνο στην Αθήνα που η κατάσταση βρίσκεται στο πορτοκαλί αλλά αρχίζει να κοκκινίζει, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Πολλά νησιά του Αιγαίου βρίσκονται στο κόκκινο και δεν προλαβαίνουμε, έπειτα από κωλυσιεργεία ετών, να φτιάξουμε τα φράγματα που θα συγκρατούσαν το βρόχινο νερό προς αξιοποίηση το καλοκαίρι. Αφήστε που δεν βρέχει και συχνά πλέον! Τι λένε, όμως, οι μηχανικοί που ασχολούνται με το θέμα; Πως αν δεν ξεπεραστούν οι τοπικές αντιδράσεις και τα μικροσυμφέροντα που αντιδρούν σε κάθε σοβαρή επένδυση, από φράγμα μέχρι μονάδα αφαλάτωσης, τα μέτρα θα αποδειχθούν ασπιρίνες. Ειδικά η Αττική, χρειάζεται σοβαρή μελέτη για το αν και που πρέπει να γίνει μια μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης. Και πολύ κουβέντα με τους δημάρχους στους παραλιακούς δήμους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «ανταρσία» και η σκανδάλη που τραβήχτηκε, η Ελλάδα του 2027, ο Σαμαράς και το Paladar, γιατί ήταν αξύριστος ο Άδωνις, oι επενδύσεις σε θερμοκήπια, οι νέες εξαρτήσεις της Ευρώπης στο φυσικό αέριο, ο μύθος του διευρυμένου Νοτίου Διαδρόμου, οι μπηχτές Πάιατ προς Λευκωσία και η έξοδος Διαματάρη από ΑΚΤΩΡ «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω», το τραγούδι του Στέφανου, έχει αγωνία μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ πάει τρίτο κόμμα, θα ξαναείναι υποψήφιος ο Τσίπρας; Oι αλλαγές στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το όνειρο του μισθού των 2.500 ευρώ, η αναγκαστική επέκταση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Gigabit Voucher και η ΔΕΗ Κόμμα «Κασσελάκης and friends», η ενόχληση των Κασσελίστας για τον Πολάκη, Σαμαράς και Καραμανλής δεν πάνε ΔΕΘ, η αναβάθμιση της ΔΕΘ, οι πρωτιές της ελληνικής βιομηχανίας, οι δυσάρεστες προβλέψεις Ρέτσου για τον τουρισμό και το σερνάμενο deal Φέσσα – Χαλικιά Τι σημαίνει ο κωδικός «delivery» της κυβέρνησης, γιατί φοβήθηκε την βόμβα Πολάκη ο Κασσελάκης, τι θα κάνουν οι «87», γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες τράπεζες, οι συνεχιζόμενες διαρροές για το καλώδιο με Κύπρο, πως βούλιαξε το πρώτο ΣΔΙΤ για δίκτυα άρδευσης και γιατί οι ξενοδόχοι σιγοντάρουν την κυβέρνηση για το Airbnb
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις