Τρίτη, 10 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν μπορεί να σχηματίσει τη νέα Κομισιόν – Το μεγάλο αγκάθι

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν μπορεί να σχηματίσει τη νέα Κομισιόν – Το μεγάλο αγκάθι

Το περιοδικό Politico καθημερινά ασχολείται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να σχηματίσει τη νέα Κομισιόν.

Όπως αναφέρει σε σημερινό (10/09/24) δημοσίευμα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς πλησιάζει η προθεσμία που έθεσε η ίδια για τον σχηματισμό της νέας Κομισιόν, και η πίεση για την ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών στον διορισμό των επιτρόπων έχει καταστεί ένα από τα κύρια εμπόδια.

«Παρά τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει μια ισορροπημένη εκπροσώπηση μεταξύ ανδρών και γυναικών, η διαδικασία έχει προκαλέσει εντάσεις και πολιτικά παζάρια με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αψήφησαν το αίτημά της για δύο υποψηφίους (έναν άνδρα και μία γυναίκα). Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε υποψηφιότητες, όπως η αντικατάσταση ανδρών με γυναίκες υποψηφίους από τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, έχουν δημιουργήσει επιπλέον πίεση στο χρονοδιάγραμμα. Παρότι τώρα υπάρχουν 10 γυναίκες ανάμεσα στους 26 υποψήφιους, το εγχείρημα της φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να κρέμεται από λεπτές ισορροπίες, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές και πολιτικές απαιτήσεις των χωρών-μελών».

Το Politico καταλήγει: «Η προθεσμία της Τετάρτης θεωρείται κρίσιμη, καθώς μια καθυστέρηση θα θεωρούνταν αποτυχία, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων για να αποφευχθεί μια ανδροκρατούμενη επιτροπή. Παρά τις δυσκολίες, η φον ντερ Λάιεν υπερασπίζεται τις προσπάθειές της για ισότητα των φύλων, τονίζοντας ότι οι γυναίκες πρέπει να διεκδικούν ενεργά θέσεις εξουσίας».

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της την 1η Δεκεμβρίου, με τους διορισμούς να υποβάλλονται σε έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις