Τρίτη, 10 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα

Άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα

Την «αμοιβαία» σχέση που έχει το άσθμα και ο διαβήτης τύπου 2, παρουσίασε η ανάλυση 14 ερευνών που έγιναν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

Η έρευνα έγινε σχεδόν σε 17 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 50 ως 70 χρονών και έδειξε πως άνθρωποι με άσθμα έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τα άτομα χωρίς άσθμα ενώ τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα από τα άτομα χωρίς διαβήτη.

Αυτό υποδηλώνει πως οι δύο παθήσεις μπορεί να έχουν κάποιες κοινές αιτίες ή κοινούς παράγοντες.

Η υπέρταση, δυσλιπιδαιμία (όπως αύξηση της ολικής χοληστερόλης, της LDL και των τριγλυκεριδίων και η μείωση της HDL), φαίνεται πως σχετίζεται τόσο με τον αυξημένο κίνδυνο για άσθμα όσο και για τον διαβήτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν επίσης πως ο κίνδυνος για διαβήτη αυξάνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα του άσθματος αλλά όχι και με τη διάρκειά του.

Οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με την έρευνα «χτύπησαν» συναγερμό σε ασθενείς και γιατρούς για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2 στην περίπτωση που υπάρχει διάγνωση για άσθμα αλλά και το αντίθετο.

 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις