Τρίτη, 10 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Γυναίκες 18 ως 26 χρονών κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο στο πάγκρεας και στο παχύ έντερο

Γυναίκες 18 ως 26 χρονών κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο στο πάγκρεας και στο παχύ έντερο
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν πολλαπλούν μυέλωμα και καρκίνο στο πάγκρεας, στο στομάχι και στο παχύ έντερο, έχουν οι γυναίκες ηλικίας 18 ως 34 χρονών, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία.

Τα συγκεκριμένα επιδημιολογικά δεδομένα έδειξαν πως η αύξηση του καρκίνου σε νεαρούς ανθρώπους και ειδικά σε νέες γυναίκες μπορεί να οφείλεται στην παχυσαρκία, στο κάπνισμα, στον σακχαρώδη διαβήτη και σε ορμονικούς – γενετικούς παράγοντες.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMC Cancer, διερεύνησε τη μεταβολή της επίπτωσης του καρκίνου παγκρέατος αλλά και άλλων νεοπλασιών σε ενήλικους κάτω των 35 χρονών από το 2000 ως και το 2020.

Η ανάλυση για τον καρκίνο του παγκρέατος έδειξε πως η μεγαλύτερη αύξηση στην επίπτωση του νεοπλάσματος παρατηρήθηκε σε γυναίκες ηλικίας 18-34 χρόνων, με μέση ετήσια αύξηση της επίπτωσης το 6,2%.

Στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, η αύξηση ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα των 35-55 χρόνων (1,5%) αλλά και στους ανθρώπους άνω των 55 χρόνων (0,6%).

Το ποσοστό αύξησης του καρκίνου παγκρέατος στις νεαρές γυναίκες ήταν σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τους νεαρούς άνδρες (4%) αναδεικνύοντας τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των φύλων.

Mεγαλύτερη αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου σε νεαρές γυναίκες διαπιστώθηκε και σε άλλα νεοπλάσματα όπως ο καρκίνος του στομάχου, του παχέος εντέρου και το πολλαπλούν μυέλωμα.

Οι ερευνητές προσπαθώντας να κατανοήσουν περισσότερο τις διαφορές ανάμεσα στα φύλα, εστίασαν στη μεταβολή των ηλικιακών υποομάδων.

Στον καρκίνο παγκρέατος και παχέος εντέρου, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις γυναίκες ηλικίας 18-26 ετών, ενώ στον καρκίνο στομάχου και στο πολλαπλούν μυέλωμα στην ηλικιακή ομάδα 27-34 ετών.

Σύμφωνα με τους γιατρούς της θεραπευτικής κλινικής του νοσοκομείου Αλεξάνδρα, η κατανόηση των ομάδων υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση αυτών των νεοπλασιών, μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των αιτιολογικών παραγόντων και την ανάπτυξη μεθόδων πρώιμης ανίχνευσης του καρκίνου.

«Επομένως, τα ανωτέρω δεδομένα ξεκάθαρα καταδεικνύουν φυλετική διαφοροποίηση στην εμφάνιση μιας σειράς νεοπλασιών σε νεαρούς ενήλικες. Τα δεδομένα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη να μελετηθούν μια σειρά από παράγοντες κινδύνου σε νεαρούς ενήλικες που εμφανίζουν καρκίνο και ιδίως η παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία.

Ορμονικοί και γενετικοί παράγοντες επίσης μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή τη διαφορά, αλλά το σημαντικότερο με βάση αυτή τη γνώση είναι να αναπτυχθούν προγράμματα πρώιμης διάγνωσης αυτών των καρκίνων σε νεαρούς ενήλικες που αποτελούν και ομάδα υψηλού κινδύνου», τόνισαν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις