Τρίτη, 10 Σεπτ.
29oC Αθήνα

ΔΕΘ 2024: «Αντιδρούν» τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την 20% αύξηση στα νυχτερινά

ΔΕΘ 2024: «Αντιδρούν» τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την 20% αύξηση στα νυχτερινά
Φωτογραφία αρχείου - Eurokinissi

Δεν ικανοποίησε καθόλου τις ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για αύξηση 20% στα «νυχτερινά» τους.

Η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού, ήταν και η μοναδική που έγινε στη ΔΕΘ για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για τους αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες, οι οποίοι ξεπερνούν τις 160.000 θέσεις στη χώρα μας.

Όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις κάνουν λόγο για «εμπαιγμό», καθώς η αύξηση κατά 20% στη νυχτερινή υπηρεσία μεταφράζεται σε επιπλέον 55 λεπτά την ώρα μικτά – σε 42 λεπτά καθαρά υπολογίζεται η αύξηση – καθώς από 2,77 ευρώ την ώρα το ποσό που θα λαμβάνουν αυξάνεται στα 3,32 ευρώ, σύμφωνα με τον Κώστα Σαρικά για το onalert.gr.

Στην πράξη για 64 ώρες «νυχτερινά», τον ανώτατο δηλαδή αριθμό σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία που μπορεί να κάνει ο στρατιωτικός, αλλά και γενικότερα τα Στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, η αύξηση υπολογίζεται στα 35,2 ευρώ μικτά, τα οποία έπειτα από τη φορολόγηση καταλήγουν να είναι 26,88 καθαρά.

Αυτό θα είναι το μέγιστο ποσό αύξησης το οποίο αναλογεί στο Στέλεχος με τον ανώτατο αριθμό νυχτερινών ωρών υπηρεσίας. Για τον μέσο στρατιωτικό με τρεις νυχτερινές υπηρεσίες το μήνα, τα επιπλέον καθαρά χρήματα έπειτα από την αύξηση κατά 20% δεν θα ξεπερνούν τα 7 ευρώ το μήνα.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε στο Onalert.gr o πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, Υπολοχαγός Βάιος Τσαπρούνης.

«Αν ο κύριος Πρωθυπουργός πέρυσι στην 87η ΔΕΘ κατάφερε να στεναχωρήσει τους στρατιωτικούς, φέτος έχει καταφέρει να τους εξοργίσει», ανέφερε μεταφέροντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Για τις 5 ώρες – γιατί από τις 8 ώρες νυχτερινά πληρωνόμαστε τις 5 – είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία, σημαίνει ότι ο στρατιωτικός καθαρά στην τσέπη του θα βάλει δύο ευρώ, όσο δηλαδή ένας καφές στο χέρι», πρόσθεσε τονίζοντας ότι είναι παραπλανητική εικόνα η αύξηση του 20%, αν αποτιμηθεί σε πραγματικά ποσά. Είναι ο συνδικαλιστής στρατιωτικός του οποίου η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό που απέστειλε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις προκάλεσε αίσθηση.

«Να γιατί οι νέες και οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας τη δική του απάντηση στο ερώτημα γιατί 450 θέσεις έμειναν φέτος κενές στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο των Αξιωματικών όσο και των Υπαξιωματικών.

Η κραυγή αγωνίας από τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου ακόμα και οι νέοι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί αλλά και ΕΠΟΠ, ακόμα και πριν δημιουργήσουν οικογένεια, δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Συχνά στηρίζονται στη βοήθεια γονιών και συγγενών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναγκάζονται να αναζητήσουν και δεύτερη εργασία προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημα τους.

Τα ενοίκια «καλπάζουν», ειδικά στα τουριστικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου συχνά ξεπερνούν ακόμα και τον μισό μισθό, ενώ και η ακρίβεια ακόμα και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά αποτελεί εφιάλτη. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά νέα Στελέχη αναζητούν μεταθέσεις ακόμα και σε μικρότερα νησιά της άγονης γραμμής ή στη Θράκη όπου τα ενοίκια καταγράφονται χαμηλότερα.

Πλέον φαίνεται να αλλάζει άρδην και η συνήθεια στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να παντρεύονται σε μικρή ηλικία. Έτσι, μόνο δελεαστικό δεν είναι πλέον το επάγγελμα του στρατιωτικού, γεγονός που προβληματίζει έντονα τόσο τη στρατιωτική όσο και την πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: Onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις