Τετάρτη, 11 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Δεύτερη στον κόσμο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα μέσω φωτοβολταϊκών

Δεύτερη στον κόσμο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα μέσω φωτοβολταϊκών

Τα φωτοβολταϊκά παράγουν το 19% του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία για το 2023, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη παγκοσμίως, πίσω μόνο από τη Χιλή.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του κλιματικού think tank Ember, η Ελλάδα βρίσκεται ταυτόχρονα στην τέταρτη θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά με 899 κιλοβατώρες ετησίως. Πρώτη είναι η Αυστραλία με 1.810, η Ολλανδία με 1.208 και η Ισπανία με 949 KWh.

Η Ember παρατηρεί επίσης ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις εκπομπών CO2 διεθνώς τα προηγούμενα χρόνια, καθώς έχουν υποχωρήσει κατά 57% από το 2007. Προφανώς αυτό οφείλεται και στις επιπτώσεις της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, αλλά οι ΑΠΕ έπαιξαν επίσης ένα κρίσιμο ρόλο, όπως και η μείωση χρήσης του λιγνίτη.

Τέλος, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο από την έκθεση είναι ότι αν εξαιρέσουμε τις χώρες εκείνες που διαθέτουν πλούσια ηλιοφάνεια, όπως η Αυστραλία και η Χιλή, τότε η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε εκείνες με πιο φυσιολογικές συνθήκες.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις