Τρίτη, 10 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Fitch: Πλήγμα 160 δισ. ευρώ στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης

Fitch: Πλήγμα 160 δισ. ευρώ στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης

Μεγάλες απώλειες για τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εξαιτίας των υψηλότερων δαπανών για τόκους στα αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών, βλέπει ο αμερικάνικος οίκος Fitch Ratings σε νέα του έκθεση.

Μάλιστα, η Fitch προβλέπει ότι οι συνολικές ζημίες θα ξεπεράσουν τα 160 δισ. ευρώ (με μέσο όρο 0,2% του ΑΕΠ ετησίως) την περίοδο 2024 – 2028 προ προβλέψεων, αποθεματικών και φόρων. Οι απώλειες θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου καθώς η ΕΚΤ μειώνει το επιτόκιο πολιτικής της και ο ισολογισμός συρρικνώνεται. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι απώλειες θα πλήξουν τα κεφάλαια των κεντρικών τραπεζών και θα αποκλείσουν μεταφορές προς τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους, ασκώντας πρόσθετη πίεση στα δημόσια οικονομικά. 

Ο οίκος δεν αναμένει επί του παρόντος άμεσες επιπτώσεις από τις απώλειες του Ευρωσυστήματος. Από τις τέσσερις μεγαλύτερες εθνικές κεντρικές τράπεζες, η Bundesbank (BBK) -η οποία εξάντλησε τις υπόλοιπες προβλέψεις της έναντι του κινδύνου το 2023- και η Banque de France (BdF) θα πληγούν περισσότερο.

Η Fitch δεν αναμένει ότι τα κέρδη και οι ζημίες θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική. Οι κίνδυνοι για την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής από τις επίμονες απώλειες μειώνονται από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις είναι απίθανο να χρειαστεί να τις ανακεφαλαιοποιήσουν. Εκτιμάται ότι οι τέσσερις εθνικές τράπεζες και το Ευρωσύστημα ως σύνολο θα πρέπει να διατηρήσουν θετικά τα καθαρά ίδια κεφάλαια και να μεταφέρουν ζημίες. 

Οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος έχουν υποστεί ζημίες αποτίμησης έως και 3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης από ομόλογα που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του QE, αλλά αυτές οι ζημίες θα αναγνωριστούν μόνο εάν οι τίτλοι χρέους πωληθούν πριν από τη λήξη.

Η ζημία για τις εθνικές τους κυβερνήσεις είναι πιθανό να περιοριστεί στη συνεισφορά του προϋπολογισμού των εθνικών τραπεζών, η οποία ενισχύθηκε στην εποχή της ποσοτικής χαλάρωσης. Η συνεισφορά ήταν κατά μέσο όρο 0,1% – 0,2% του ΑΕΠ ετησίως για τις τέσσερις μεγαλύτερες εθνικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος την περίοδο 2009 – 2023.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις