Τετάρτη, 11 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Μια σακούλα με γαριδάκια άλλαξε όλο το οικοσύστημα στο μεγαλύτερο σπήλαιο στο Νέο Μεξικό

Μια σακούλα με γαριδάκια άλλαξε όλο το οικοσύστημα στο μεγαλύτερο σπήλαιο στο Νέο Μεξικό
Facebook: Carlsbad Caverns National Park

Στο Εθνικό Πάρκο Carlsbad Caverns στο Νέο Μεξικό, οι επισκέπτες επιτρέπεται να καταναλώνουν μόνο νερό μέσα στη μεγάλη σπηλιά κι αυτό γιατί ένας επισκέπτης του πάρκου που έριξε κατά λάθος μια σακούλα γεμάτη γαριδάκια  προκάλεσε “τεράστιο αντίκτυπο” στο οικοσύστημα της σπηλιάς.

Παρά το ότι το σνακ μπορεί να φαίνεται ασήμαντο από ανθρώπινη άποψη, το πάρκο εξήγησε πως για τη ζωή της σπηλιάς μπορεί να είναι καταστροφικό. Η υγρασία της σπηλιάς μαλάκωσε τα επεξεργασμένα σνακ από καλαμπόκι, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και μύκητων.

Οι σπηλαιοκρίκοι, τα ακάρεα, οι αράχνες και οι μύγες σχημάτισαν γρήγορα ένα προσωρινό τροφικό δίκτυο, διασπείροντας θρεπτικά συστατικά στη σπηλιά και στις σχηματισμούς της.

Οι φύλακες του πάρκου χρειάστηκαν 20 λεπτά για να απομακρύνουν προσεκτικά τους μύκητες και τα ξένα σωματίδια, τονίζοντας πως πολλά από τα μικρόβια και τους μύκητες που αναπτύχθηκαν δεν ανήκουν φυσιολογικά στο οικοσύστημα της σπηλιάς, δημιουργώντας ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη επίδραση.

Η ανάρτηση του πάρκου χαρακτήρισε την επίπτωση που προκλήθηκε από τα γαριδάκια ως «εντελώς αποτρέψιμη», συγκρίνοντάς τη με τα δυσκολότερα να αποφευχθούν ίχνη από χνούδι που αφήνει κάθε επισκέπτης.

«Μικρή ή μεγάλη, η επίδραση που αφήνουμε όπου κι αν πηγαίνουμε είναι αναπόφευκτη. Ας προσπαθήσουμε όλοι να αφήσουμε τον κόσμο σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που τον βρήκαμε», ανέφερε στους επισκέπτες της σπηλιάς η ανάρτηση του πάρκου, επισημαίνοντας τη σημασία της υπεύθυνης συμπεριφοράς στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η ιστοσελίδα του Εθνικού Πάρκου Carlsbad Caverns αναφέρει ότι η κατανάλωση φαγητού ή ποτού πέρα από απλό νερό προσελκύει ζώα στη σπηλιά, κάτι που μπορεί να διαταράξει το οικοσύστημα. Μετά την ανάρτηση σχετικά με τη σακούλα των Cheetos, το πάρκο δημοσίευσε ένα μήνυμα που αφορά τη σωστή διάθεση των απορριμμάτων.

«Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, η σπηλιά δεν είναι ένας μεγάλος κάδος σκουπιδιών», ανέφερε η ανάρτηση, προσθέτοντας ότι οι φύλακες βρίσκουν καθημερινά απορρίμματα. Αυτά κυμαίνονται από περιτυλίγματα τσίχλας και χαρτομάντιλα μέχρι πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως ανθρώπινα απόβλητα, σάλιο ή καπνό μάσησης. Οι επισκέπτες καλούνται να μην αφήνουν σκουπίδια στη σπηλιά και να χρησιμοποιούν τους κατάλληλους χώρους απόρριψής τους.

Η ανάρτηση 

Η «Μεγάλη Αίθουσα» στο Εθνικό Πάρκο Carlsbad Caverns είναι η μεγαλύτερη σπηλαιοαίθουσα σε όγκο στη Βόρεια Αμερική και είναι προσβάσιμη μέσω ενός σχετικά επίπεδου μονοπατιού 2 χιλιομέτρων.

Η σπηλιά σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια όταν το θειικό οξύ διάλυσε τον ασβεστόλιθο, δημιουργώντας τις εντυπωσιακές σπηλαιοδιαδρομές.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις