Τρίτη, 10 Σεπτ.
25oC Αθήνα

ΣτΕ: Αντισυνταγματική διάταξη για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών

ΣτΕ: Αντισυνταγματική διάταξη για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών
ΦΩΤΟ αρχείου (Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας διάταξη για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, πρέπει να προσμετράται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση για την πρόσληψη στο δημόσιο.

Με σειρά αποφάσεών της, η Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη με την οποία δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά την διαδικασία μοριοδότησης για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις αποφάσεις της έκρινε ότι είναι «κατ’ αρχήν νόμιμο ο νομοθέτης να διαφοροποιεί την προϋπηρεσία που έχει παρασχεθεί στη δημόσια εκπαίδευση σε σχέση με εκείνην που έχει παρασχεθεί στην ιδιωτική, όμως, εφ’ όσον η προϋπηρεσία αποτελεί κριτήριο επιλογής σύμφωνο με τις αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας, η καθ’ ολοκληρίαν μη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας καθώς και τον σκοπό του νόμου για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση των πιο άξιων και έμπειρων».

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τονίζει στο σκεπτικό της απόφασης της, ότι «είναι μεν θεμιτό ο νομοθέτης να ενισχύει όσους έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στην δημόσια εκπαίδευση και να προβλέπει ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους έναντι της παρασχεθείσας στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοεί παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία».

Με αυτό το σκεπτικό, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις προσβληθείσες προκηρύξεις κατά το μέρος που αφορούσε την μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις