Τρίτη, 10 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Fed: Βάζει «ψαλίδι» στην αύξηση του κεφαλαιακού «μαξιλαριού» των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών

Fed: Βάζει «ψαλίδι» στην αύξηση του κεφαλαιακού «μαξιλαριού» των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα προβούν σε σαρωτικές αλλαγές στην πρότασή τους για τους κανόνες τραπεζικού κεφαλαίου, μειώνοντας την αναγκαία αύξηση κεφαλαίου για τις μεγαλύτερες τράπεζες κατά το ήμισυ και εξαιρώντας τις μικρότερες από μεγάλα τμήματα του μέτρου, όπως ανέφερε κορυφαίος αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι προτεινόμενες αναθεωρήσεις, τις οποίες θα παρουσιάσει ο αντιπρόεδρος της Fed αρμόδιος για την τραπεζική εποπτεία Μάικλ Μπαρ σε ομιλία του σήμερα (10.9.2024), θα μειώσουν περίπου στο μισό την αύξηση του κεφαλαίου κατά 19% που είχαν σχεδιάσει οι ρυθμιστικές αρχές για οκτώ από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες.

Αυτές οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Citigroup, Bank of America και JPMorgan, θα αντιμετώπιζαν τώρα αύξηση 9% στα κεφάλαια που πρέπει να διατηρούν ως μαξιλάρι έναντι χρηματοπιστωτικών σοκ.

Η αναθεωρημένη πρόταση μπορεί να αμβλύνει βασικές ανησυχίες των τραπεζών της Wall Street, οι οποίες εξαπέλυσαν μία από τις πιο έντονες εκστρατείες άσκησης πίεσης μετά την πρώτη δημοσιοποίηση του κεφαλαιακού σχεδίου τον Ιούλιο του 2023 από τη Fed και δύο άλλες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές.

Οι αναθεωρήσεις θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή μιας μακράς νομικής διαμάχης με τον κλάδο, ο οποίος υποστήριξε ότι η αρχική πρόταση θα έβλαπτε την οικονομία και θα έθετε τις αμερικανικές τράπεζες σε ασθενέστερη θέση έναντι των διεθνών ανταγωνιστών καθώς και των μη τραπεζικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις