Τετάρτη, 11 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Στην Κρήτη ανακατασκεύασαν πρόσωπο πτώματος σε αποσύνθεση – Μυστήριο με την ταυτότητά του

Στην Κρήτη ανακατασκεύασαν πρόσωπο  πτώματος σε αποσύνθεση – Μυστήριο με την ταυτότητά του

Σχεδόν πέντε μήνες έχουν περάσει από την ημέρα όπου εντοπίστηκε να επιπλέει στη θαλάσσια περιοχή του Καρτερού, στο Ηράκλειο στην Κρήτη, η σορός ενός άγνωστου άνδρα.

Η σορός του άνδρα που βρέθηκε σε παραλία στην Κρήτη, μεταφέρθηκε σε προχωρημένη σήψη στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αναγνώριση.

Μέχρι και σήμερα, παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει, η ταυτότητα του πτώματος παραμένει άγνωστη, παρατείνοντας το θρίλερ σχετικά με την ταυτοποίηση του.

Ωστόσο, και ενώ οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ελήφθη μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης προκειμένου να υποβοηθήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης.

Τι ακριβώς έγινε; Ανακατασκευή προσώπου του άτυχου άνδρα σε συνεργασία με το Face Lab του John Moores University of Liverpool.

Τι έδειξε η μεταθανάτια αξονική τομογραφία

Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό καθώς με βάση τους ειδικούς, η τελική εικόνα εκτιμάται ότι προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό το πώς έμοιαζε εν ζωή ο νεαρός άνδρας.

Όπως γράφει το Cretalive.gr, ζητούμενο είναι να υπάρξουν απαντήσεις για το ποιος είναι ο νεκρός και να δοθεί ένα τέλος στο συνεχιζόμενο θρίλερ. Ελπίδα όλων είναι, με τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας, κάποιος να κινητοποιηθεί, αναγνωρίζοντας το πρόσωπο ή έστω κάποια χαρακτηριστικά σε αυτό.

Η φωτογραφία αυτή έχει σταλεί και στο αρμόδιο τμήμα της ΓΑΔΑ.

Η σορός εξετάστηκε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από την Αν. Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Έλενα Κρανιώτη και την ειδικευόμενη Ιατροδικαστικής Δέσποινα Φλουρή.

Διενεργήθηκε ολόσωμη μεταθανάτια αξονική τομογραφία και πλήρης ανθρωπολογική εξέταση με σκοπό τον προσδιορισμό του βιολογικού προφίλ (φύλο – ηλικία – ανάστημα) του ατόμου.

Προέκυψε, όπως προαναφέρθηκε, ότι πρόκειται για νεαρό ενήλικο άνδρα, πιθανώς μεταξύ 25 – 35 ετών, αναστήματος 1,74 – 1,76 μ.Εκτιμάται ότι το σώμα παρέμεινε στο νερό για ελάχιστο χρονικό διάστημα 3-4 μηνών, χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές μεταθανάτιο διάστημα.

Εξαιτίας της προχωρημένης αποσύνθεσης δεν ήταν δυνατή η οπτική αναγνώριση του ατόμου, ούτε και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ελήφθη δείγμα οστού για εξαγωγή γενετικού υλικού (DNA) και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για σύγκριση του γενετικού τύπου με αυτόν πιθανών αγνοουμένων ατόμων.

Στην Κρήτη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργή δήλωση εξαφάνισης με χαρακτηριστικά βιολογικού προφίλ που να ταιριάζουν στο αταυτοποίητο ως τώρα σώμα.

Είχε αναφερθεί από τότε ως πιθανή εκδοχή η σορός να ταξίδεψε εντός της θάλασσας και ως εκ τούτου να βρέθηκε στο νερό από κάποια περιοχή εκτός Κρήτης ή ακόμα και από πλωτό μέσο.

Υπήρξε μάλιστα περίπτωση με νεαρό άνδρα αγνοούμενο από περιοχή της Αττικής που είχε εξεταστεί ως πιθανή λόγω κάποιων χαρακτηριστικών που ταίριαζαν. Στην περίπτωση αυτή δεν υπήρξε ταυτοποίηση του DNA, δεν αποκλείεται ωστόσο να ζητηθεί επανεξέταση της διαδικασίας.

Σας θυμίζει κάποιον το πρόσωπο αυτό;

Για την ανακατασκευή χρησιμοποιούνται μετρικά και μορφολογικά δεδομένα του κρανίου (στην περίπτωση αυτή ελήφθησαν στοιχεία από την τρισδιάστατη ανακατασκευή του κρανίου μέσω αξονικής τομογραφίας) και αναπλάθεται το πρόσωπο του ατόμου.

Πληροφορίες σχετικά με το χρώμα και το μήκος των μαλλιών καθώς και τα ρούχα που έφερε η σορός κατά την ανεύρεση τοποθετούνται στην εικόνα της ανακατασκευής.

Στην πράξη, όπως επισημαίνεται, η μέθοδος προσφέρει μία κατά προσέγγιση εκτίμηση του πώς έμοιαζε ο άνθρωπος εν ζωή. Η ανακατασκευή προσώπου (craniofacial approximation) είναι μεγάλο κεφάλαιο της Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας και παρότι όχι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δύναται να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες, τόσο στις Προανακριτικές Αρχές όσο και στους πολίτες που αναζητούν κάποιον δικό τους άνθρωπο και πιθανώς να τον αναγνωρίσουν μέσω της κοινοποιημένης εικόνας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις