Τετάρτη, 11 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Μετωπική Κασσελάκη για το «πραξικόπημα», Debate ΠΑΣΟΚ αλά Ούρσουλα, τρέχει τους υπουργούς ο Μητσοτάκης, oι Άραβες που μένουν στο παιχνίδι για Hellenic Healthcare, η Εθνική Ασφαλιστική και η CVC, η κινητικότητα στον ΟΛΘ και το χρυσοφόρο Smart Park για τη Φουρλής

Μετωπική Κασσελάκη για το «πραξικόπημα», Debate ΠΑΣΟΚ αλά Ούρσουλα, τρέχει τους υπουργούς ο Μητσοτάκης, oι Άραβες που μένουν στο παιχνίδι για Hellenic Healthcare, η Εθνική Ασφαλιστική και η CVC, η κινητικότητα στον ΟΛΘ και το χρυσοφόρο Smart Park για τη Φουρλής

Ανασύνταξη

Στις Σπέτσες όπου βρίσκεται με τον σύζυγο του Τάιλερ, ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει τον απολογισμό των 40 ωρών που οδήγησαν στην έκπτωση του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά, αν θα κατεβεί στην κούρσα του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα κάνει δικό του κόμμα. Οι περισσότερες εισηγήσεις που ακούει είναι να μην εγκαταλείψει το κόμμα. «Έφαγε τις σόλες του επί ένα χρόνο, όταν πολλά στελέχη της φρουράς Τσίπρα είτε τον υπονόμευαν προσωπικά είτε έκαναν λευκή απεργία, στην προεκλογική περίοδο» δήλωσαν στο newsIT βουλευτές που τον στηρίζουν. « Πρέπει να κατεβεί υποψήφιος να αποδείξει στην πράξη ότι πραγματικά η βάση είναι δική του» τόνισαν. « Το οφείλει στους ψηφοφόρους του, το οφείλει στον ΣΥΡΙΖΑ, το οφείλει σε εμάς που τον στηρίξαμε και τον στηρίζουμε ακόμη και τώρα με τον κίνδυνο να μπούμε σε κατάλογο προγραφών!»

Στη σέντρα για το «πραξικόπημα»

Ο Στέφανος Κασελάκης είναι πεπεισμένος ότι τον έριξε ένα οργανωμένο σχέδιο. Δέχεται εισηγήσεις εφόσον κατεβεί να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να ακολουθήσει σκληρή γραμμή. Να βγάλει στη σέντρα τους συντρόφους του για το «πραξικόπημα» όπως το χαρακτηρίζει. Να χρησιμοποιήσει υπέρ του, το ότι είναι έκπτωτος για να καταγγείλει τα συστήματα που τον έριξαν, την «κομματική γραφειοκρατία που δεν αποδέχτηκε την ψήφο των πολιτών», την «νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ και τις συμπεριφορές που δεν ανήκουν στο χώρο της αριστεράς» κλπ. Τα εκλογικά ακροατήρια στα οποία θα απευθυνθεί κυρίως είναι οι νέοι, οι αντισυστημικοί, ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να τα αλλάξει όλα κλπ. Αυτοί αποτελούσαν την πλειοψηφία και στις εσωκομματικές εκλογές του 2023.

Μένω!

Αυτή τη φορά βέβαια δεν μπορεί να μπει ψηλά ο πήχης διότι η πρόταση μομφής δημιούργησε αρνητική εικόνα θολώνοντας την δική του πολιτική κυριαρχία και τραυματίζοντας  τον ΣΥΡΙΖΑ.  Κανεις δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η συμμετοχή του κόσμου. Αν κατεβεί και κερδίσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, για δεύτερη φορά, τότε  δεν θα μπορεί κανείς να του αμφισβητεί το δικαίωμα να κάνει το κόμμα που θέλει, προκαλώντας πιθανόν μια νέα διάσπαση. Σε κάθε περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα τα βροντήξει. Όπως δήλωσε ο πατέρας του Θόδωρος Κασσελάκης στον Κυριάκο Μαντούβαλο, στο LIVENEWS του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA, «είναι ανερχόμενος και όχι εξερχόμενος». Ο πατέρας του ήταν παρών  και στην δραματική Κεντρική Επιτροπή και παρακινούσε τα μέλη να χειροκροτούν τον Στέφανο.

Money, money

Το εγχείρημα ενός νέου κόμματος απαιτεί και επιτελείο και κονδύλια τα οποία αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ο Κασσελάκης. Για να προχωρήσει θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση  με τον εαυτό του, όταν δήλωνε ότι επί των δικών του ημερών δεν θα υπάρχουν μαύρα και δάνεια. Το κόμμα είναι ένα ακριβό σπορ. Δεν μπορεί να στηριχθεί σε συνδρομές μελών 1 και 2 και 20 €.

Χρυσή τομή

Την χρυσή τομή ανάμεσα στο σενάρια για fast track διαδικασίες που προέβλεπαν συνέδριο και κάλπες σε 4-5 βδομάδες ή την διεξαγωγή τους την Άνοιξη του 2025, επέλεξε η Πολιτική Γραμματεία. Η εισήγηση της στην Κεντρική Επιτροπή είναι συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου και εκλογές για νέο πρόεδρο στις 24 Νοεμβρίου με τον β γύρο την 1η Δεκεμβρίου. Τα επόμενα βήματα θα είναι η κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025 που είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία του χρόνου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εκλέξει τον πρόεδρο του είτε είναι μέσα είτε είναι έξω από την Βουλή.

Τρέχουν

Ποτέ άλλοτε οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη στα έξι χρόνια που είναι στην εξουσία, δεν έδειξαν τόσο ενδιαφέρον να βγαίνουν στα ΜΜΕ για να παρουσιάσουν το έργο τους. Οι περισσότεροι ήταν «εξαφανισμένοι» και «κρύβονταν» ειδικά σε κάποιες κακές στιγμές για να μην «καούν». Το 28% των ευρωεκλογών έδειξε ότι υπόθεση όλων είναι και η νίκη και η ήττα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά για να επιχειρήσει επαναπροσέγγιση με τα εκλογικά κοινά που γύρισαν την πλάτη είτε ψηφίζοντας μικρά δεξιά κόμματα είτε επιλέγοντας την αποχή. Έδωσε εντολή στους υπουργούς του να εξειδικεύσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε στην 88η ΔΕΘ. Δεν θα τους επιτρέψει να ξανακρύψουν το κεφάλι στην άμμο, λένε οι συνεργάτες του. Άλλωστε γι αυτό είναι οι ανασχηματισμοί. Για να στέλνει στο σπίτι τους τους καλαμοκαβαλάρηδες…

Ιστορικά Στελέχη

Δυο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Πέτρος Λάμπρου, στηρίζουν με την υπογραφή τους τον Νίκο Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος. Είναι παπανδρεϊκά στελέχη. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν φαίνεται να παίρνει θέση υπέρ συγκεκριμένου υποψήφιου. Υποστηρικτές του μοιράστηκαν στον Παύλο Γερουλάνο – εξέφρασε δημόσια την στήριξη του ο Νίκος Παπανδρέου – στον Χάρη Δούκα και στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Το debate

Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, με πιθανή ημερομηνία την Τρίτη 24 του μηνός, θα γίνει το debate των υποψήφιων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Την ημερομηνία πρότεινε το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, με στόχο την μεγαλύτερη τηλεθέαση γιατί τις άλλες ημέρες έχει ποδοσφαιρικούς αγώνες που προσελκύουν το ενδιαφέρον. Έγινε μια πρώτη θεσμική συζήτηση των συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον γενικό διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ Φώτη Καφαράκη. Η ΕΡΤ ήδη έχει έτοιμο σκηνικό από προηγούμενα debate. Το πιθανόν είναι να μην γίνει στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη αλλά στα νέα στούντιο της Αγίας Παρασκευής.

Οι όροι

Θα προηγηθεί η ανακήρυξη των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από την Επιτροπή Εκλογών (ΕΔΕΚΑΠ) στην οποία θα προστεθούν και εκπρόσωποι των υποψηφίων. Όλοι μαζί θα συμφωνήσουν την ημερομηνία και τους όρους του debate όπως και για όλα τα ζητήματα που άπτονται της εκλογικής διαδικασίας (εκλογικά τμήματα, τάμπλετ κλπ). Μία από τις προτάσεις που θα κατατεθούν από τον Ανδρουλάκη για το debate είναι για παράδειγμα να υπάρξει μια πιο ελεύθερη συζήτηση: δυνατότητα τριών σχολιασμών όπως στο debate των υποψηφίων για την Κομισιόν όπου κέρδισε τις εντυπώσεις η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, να μπορούν οι υποψήφιοι να κάνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον κλπ.

Οι Άραβες παραμένουν στο παιχνίδι για Hellenic Healthcare

Επειδή πρέπει να ευλογάμε και τα γένια μας, θυμίζουμε πως εδώ και εβδομάδες έχουμε ασχοληθεί με τις συζητήσεις μεταξύ της επενδυτικής εταιρείας CVC και αραβικού ομίλου, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την πώληση της Hellenic Healthcare, του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Η τελευταία ελέγχει τα θεραπευτήρια «Υγεία», «Μητέρα», «Metropolitan» και πλήθος άλλων κλινικών σε Ελλάδα και Κύπρο. Τις τελευταίες ημέρες λέγεται πως οι Άραβες πέταξαν λευκή πετσέτα, αλλά η στήλη πληροφορείται πως παραμένουν στο παιχνίδι. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Όπως έχουμε γράψει, το fund της CVC που είχε επενδύσει στην ελληνική αγορά ιδιωτικής υγείας έληξε και πρέπει να επιστραφούν οι αποδόσεις στους μετόχους. Οπότε η CVC ή θα μεταφέρει την Hellenic Healthcare σε άλλο fund (που θα πληρώσει τις αποδόσεις στους μετόχους του προηγούμενου) ή αν προλάβει θα την πωλήσει. Στην αγορά πάντως γίνονται κινήσεις και από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς που ελέγχει, μέσω Ιρλανδίας, το δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικής υγείας υπό την ομπρέλα του «Ερρίκος Ντυνάν».

Είναι στο πακέτο και η Εθνική Ασφαλιστική;

Η Εθνική Ασφαλιστική δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο της Hellenic Healthcare που βρίσκεται προς πώληση ή μετακόμιση σε άλλο fund της CVC. Οι άνθρωποι της CVC δεν είναι και τόσο ομιλητικοί όταν τους ρωτάει κάποιος για την ασφαλιστική εταιρεία που έχει αλλάξει δύο διευθύνοντες συμβούλους σε κάτι μήνες. Φαίνεται πως δικαιώθηκαν όσοι υποστήριζαν πως «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται» και στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής το έξυπνο πουλί είναι η CVC. Τι θα γίνει; Υπάρχουν συζητήσεις αλλά ας μείνουμε εδώ.

Κάτι συμβαίνει στον ΟΛΘ

Η κατάθεση στη Βουλή, προς κύρωση, της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΘ, που παρατείνει κατά πέντε χρόνια το περιθώριο υλοποίησης των υποχρεωτικών επενδύσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως είναι η κορυφή του παγόβουνου. Κάτι σοβαρότερο φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη στη συμπρωτεύουσα με τον Ιβάν Σαββίδη να κινείται έπειτα από πολύ καιρό προκειμένου να βγει ο ΟΛΘ από το αδιέξοδο. Περισσότερα σε λίγες ημέρες. Εσεις σημειώστε πως δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που τοποθετήθηκε νέος διευθύνων σύμβουλος. Διαβάστε το βιογραφικό του!

Δέκα χρόνια χωρίς ούτε ένα τούβλο στο Εμπορευματικό του Θριασίου

Με δισέλιδο δελτίο τύπου πανηγύρισε η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ την εκκίνηση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στην Θεσσαλονίκη με τη δημιούργία επιχειρηματικού πάρκου 670.000 τετραγωνικών μέτρων. Ευτυχώς, τον διαγωνισμό δεν τον κάνει η ΓΑΙΑΟΣΕ αλλά το ΤΑΙΠΕΔ και έτσι μπορούμε να ελπίζουμε πως δεν θα επαναληφθεί το …ανέκδοτο του Εμπορευματικού στο Θριάσο που δέκα χρόνια μετά την εκκίνηση του διαγωνισμού, από την ΓΑΙΑΟΣΕ, δεν έχει τοποθετηθεί ούτε τούβλο! Ο διαγωνισμός πέρασε δια πυρός και σιδήρου, παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απείλησε με επιστροφή κονδυλίων εκατοντάδων εκατομμυρίων, χρειάστηκε νέα σύμβαση παραχώρησης από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και είμαστε ακόμα στα σχέδια. Υπάρχει ελπίδα όμως! Η αμερικανική τράπεζα DFC συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την επένδυση για το Εμπορευματικό Κέντρο που σχεδιάζει η ΘΕΚ ΑΕ, μια εταιρεία που συμμετέχουν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και ο όμιλος Goldair. Υπάρχει ελπίδα να λειτουργήσει το έργο πριν αποφασίσει να βγει στη σύνταξη ο Καλλίνικος Καλλίνικος που διοικεί την Goldair.

Το χρυσοφόρο Smart Park και η Φουρλής

Στην Φουρλής δεν κρύβουν πως η θυγατρική (όχι για πολύ καιρό ακόμα αφού σχεδιάζει να περιορίσει το ποσοστό τής) Trade Estates έβαλε γερή πλάτη στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Κυρίως λόγω της νέας αύξησης επισκεψιμότητας στα εμπορικά κέντρα, βλέπε το Smart Park στα Σπάτα. Το Smart Park αποτελεί πραγματικά χρυσοφόρα επένδυση για τον όμιλο αφού είναι το μοναδικό ανοικτό εμπορικό κέντρο της Αττικής, μιας περιοχής πέντε εκατομμυρίων κατοίκων. Επίσης έχει νέα σχέδια επέκτασης με ενοποίηση με οικόπεδο που είχε αποκτήσει στο παρελθόν ο όμιλος Φουρλή και βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Έτοιμος για όλα» ο Κασσελάκης, θέλει γρήγορα κάλπες, τι χαρτοφυλάκιο θα δώσει η Ούρσουλα στον Τζιτζικώστα, ζουν και βασιλεύουν οι μανδαρίνοι, τα τρία Σχέδια Μάρσαλ που θέλει η Ε.Ε., η πρόταση Ντράγκι για έκδοση κοινού χρέους για επενδύσεις, οι φέτες της United Group και ο δάκτυλος Σταθόπουλου στην εξυγίανση της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών Η «ανταρσία» και η σκανδάλη που τραβήχτηκε, η Ελλάδα του 2027, ο Σαμαράς και το Paladar, γιατί ήταν αξύριστος ο Άδωνις, oι επενδύσεις σε θερμοκήπια, οι νέες εξαρτήσεις της Ευρώπης στο φυσικό αέριο, ο μύθος του διευρυμένου Νοτίου Διαδρόμου, οι μπηχτές Πάιατ προς Λευκωσία και η έξοδος Διαματάρη από ΑΚΤΩΡ «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω», το τραγούδι του Στέφανου, έχει αγωνία μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ πάει τρίτο κόμμα, θα ξαναείναι υποψήφιος ο Τσίπρας; Oι αλλαγές στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το όνειρο του μισθού των 2.500 ευρώ, η αναγκαστική επέκταση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Gigabit Voucher και η ΔΕΗ Κόμμα «Κασσελάκης and friends», η ενόχληση των Κασσελίστας για τον Πολάκη, Σαμαράς και Καραμανλής δεν πάνε ΔΕΘ, η αναβάθμιση της ΔΕΘ, οι πρωτιές της ελληνικής βιομηχανίας, οι δυσάρεστες προβλέψεις Ρέτσου για τον τουρισμό και το σερνάμενο deal Φέσσα – Χαλικιά
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις