Τετάρτη, 11 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Φορέας Ακινήτων: Τι θα ισχύσει για μηνιαίο μίσθωμα και τίμημα επαναγοράς των α΄ κατοικιών από τους οφειλέτες 

Φορέας Ακινήτων: Τι θα ισχύσει για μηνιαίο μίσθωμα και τίμημα επαναγοράς των α΄ κατοικιών από τους οφειλέτες 

Δημοσιεύθηκαν χθες στο ΦΕΚ και οι δύο ακόμη υπουργικές αποφάσεις που αναμένονταν για να συμπληρωθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων, προκειμένου να προχωρήσει ο διεθνής δημόσιος διαγωνισμός, με την υποβολή δεσμευτικών προτάσεων από τους υποψήφιους επενδυτές.

Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα σπίτια των ευάλωτων οφειλετών και θα τους τα εκμισθώνει για περίοδο 12 ετών, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν στην κατοικία τους και να αποτραπούν έτσι οι εξώσεις. Οι ευάλωτοι οφειλέτες θα μπορούν να επαναγοράσουν την κατοικία τους στο τέλος της 12ετίας ή και νωρίτερα, αν έχει αλλάξει η οικονομική τους κατάσταση.

Με τις χθεσινές υπουργικές αποφάσεις καθορίζονται: α) η λήψη του στεγαστικού επιδόματος (70 – 210 ευρώ μηνιαίως) από τον ευάλωτο οφειλέτη, προκειμένου να καλύπτει μέρος ή όλο το μηνιαίο μίσθωμα που θα καταβάλλει ο οφειλέτης στον Φορέα Ακινήτων, β) το ύψος του μηνιαίου μισθώματος, το οποίο θα αναθεωρείται ετησίως και γ) το τίμημα που θα καταβάλλει ο οφειλέτης για την επαναγορά του ακινήτου.

Βάσει των όσων προβλέπονται στις υπουργικές αποφάσεις:

α)  Ο οφειλέτης θα λαμβάνει το στεγαστικό επίδομα για όσο χρόνο μισθώνει το ακίνητο από τον Φορέα Ακινήτων, με ανώτατο όριο την 12ετία. Ο ευάλωτος οφειλέτης θα υποχρεούται να υποβάλει εκ νέου αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά για τη λήψη του στεγαστικού επιδόματος, μόνο σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του τα οποία επηρεάζουν την επιλεξιμότητά του για το στεγαστικό επίδομα ή το ύψος αυτού.

β) Το μηναίο μίσθωμα που θα καταβάλλει ο οφειλέτης – εκμισθωτής στον Φορέα Ακινήτων την πρώτη χρονιά της μίσθωσης, θα καθορίζεται βάσει ενός μαθηματικού τύπου – (ΜΕΣΔ+ Π) χ (ΕΑ) – όπου:

  • ΜΕΣΔ είναι το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος του τελευταίου διαθέσιμου μήνα για τον οποίο υφίσταται μέτρηση,
  • Π: Το επιπλέον περιθώριο (εκπεφρασμένο ως ποσοστό) το οποίο θα συμπεριληφθεί στη δεσμευτική προσφορά του προτιμητέου επενδυτή στο πλαίσιο του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού με αντικείμενο την παραχώρηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης
  • ΕΑ: Η αξία του ιδιοκτησιακού δικαιώματος του ευάλωτου οφειλέτη, το οποίο αποκτήθηκε από τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, όπως προκύπτει από την αποτίμηση που έχει γίνει στο ακίνητο κατά τα προβλεπόμενα στον ν. 4738/2020.

γ) Το τίμημα επαναγοράς του ακινήτου από τον ευάλωτο οφειλέτη θα υπολογίζεται σύμφωνα με τους ακόλουθους τύπους (κατά περίπτωση), με την αύξηση ή μείωση της μεταβλητής ΕΑΕ (εμπορική αξία ακινήτου κατά τον χρόνο της επαναγοράς από τον οφειλέτη) συγκριτικά με τη μεταβλητή ΤΑ, δηλ. την τιμή αγοράς του ακινήτου από τον Φορέα.

Στην περίπτωση που η εμπορική αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο της επαναγοράς από τον οφειλέτη (ΕΑΕ) είναι μεγαλύτερη από την τιμή αγοράς (ΤΑ) από τον Φορέα, τότε το τίμημα επαναγοράς υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο: [TA+(EAE-TA)×(1-πα )]+ΚΝ. Σε περίπτωση που η εμπορική αξία του ακινήτου κατά την επαναγορά (ΕΑΕ) είναι μικρότερη της τιμής αγοράς από τον Φορέα (ΤΑ) τότε το τίμημα επαναγοράς υπολογίζεται ως εξής: [EAE+(TA-EAE)×(1-πμ)]+ΚΝ όπου:

ΤΑ: Τίμημα μεταβίβασης ίσο με ποσοστό 70% της εμπορικής αξίας του ιδιοκτησιακού δικαιώματος του οφειλέτη επί της κύριας κατοικίας (σ.σ. το 70% προκύπτει από την έκπτωση 30% που θα δίνεται στον Φορέα Ακινήτων κατά την αγορά του ακινήτου από τον πλειστηριασμό).

ΕΑΕ: Η εμπορική αξία του ιδιοκτησιακού δικαιώματος του ευάλωτου οφειλέτη επί της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος επαναγοράς.

πα: το ποσοστό συμμετοχής του ευάλωτου οφειλέτη στην αύξηση της μεταβλητής ΕΑΕ συγκριτικά με τη μεταβλητή ΤΑ, όπως αυτό το ποσοστό θα συμπεριληφθεί στη Δεσμευτική Προσφορά Προτιμητέου Επενδυτή.

πμ: το ποσοστό συμμετοχής του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης στη μείωση της μεταβλητής ΕΑΕ συγκριτικά με τη μεταβλητή ΤΑ, όπως αυτό το ποσοστό θα συμπεριληφθεί στη Δεσμευτική Προσφορά του Προτιμητέου Επενδυτή.

ΚΝ: Τα έξοδα τακτοποίησης για τυχόν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις, όπως αυτά έχουν αναγνωριστεί και συμπεριληφθεί στην έκθεση αυτοψίας του μηχανικού κατά το χρόνο άσκησης του δικαιώματος επαναγοράς.

Κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος επαναγοράς, ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης υποχρεούται να διενεργεί αποτίμηση της αξίας της κύριας κατοικίας από πιστοποιημένο εκτιμητή (διοριζόμενο με έξοδά του) και δικαιούται να διενεργεί αυτοψία της κύριας κατοικίας από μηχανικό (διοριζόμενο με έξοδά του).

Τα έξοδα συνήθους και βαριάς συντήρησης του μισθίου, καθώς και τα ποσά κοινοχρήστων δαπανών που αναλογούν στον ιδιοκτήτη, θα επιβαρύνουν τον ευάλωτο οφειλέτη ο οποίος συνάπτει σύμβαση μίσθωσης με τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις