Τετάρτη, 11 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Τουρκία: Προς παραίτηση ο υπουργός Άμυνας – Αντιδράσεις για την «εκκαθάριση» του στρατού από τον Ερντογάν

Τουρκία: Προς παραίτηση ο υπουργός Άμυνας – Αντιδράσεις για την «εκκαθάριση» του στρατού από τον Ερντογάν
REUTERS

Στην παραίτηση «οδεύει» ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «εκκαθαρίσεις» από τον στρατό έχουν δημιουργήσει κύμα αντιδράσεων.

Έντονη συζήτηση γίνεται γύρω από τις φήμες που θέλουν τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας να παραιτείται, την ίδια στιγμή που έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτει ότι υπάρχουν αξιωματικοί που λειτουργούν εναντίον του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι μυστικές υπηρεσίες παρέδωσαν στον Ερντογάν την έκθεση κατά την οποία αξιωματικοί του στρατού δεν είναι υποστηρικτές του και τον υπονομεύουν. Στη διαδικασία μάλιστα συμμετείχαν και 300 από τους 650 μαθητές της στρατιωτικής σχολής.

Πρόκειται για την τάξη των αξιωματικών που κατά την αποφοίτηση τους πριν από λίγες ημέρες ύψωσαν τα ξίφη τους και φώναξαν «είμαστε οι στρατιώτες του Κεμάλ».

Ο Τολγκά Σαρντάν, αρθρογράφος στο T24, γράφει: «O μόνος που δεν έχει μιλήσει για το θέμα των αποφοίτων είναι ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και η σιωπή δείχνει κάτι. Ο υπουργός Άμυνας έχει ακυρώσει όλα του τα ραντεβού και δεν μιλάει σχεδόν με κανέναν. Μάλιστα ακούγεται έντονα ο ισχυρισμός πως θα ζητήσει την αποχώρηση του από τα καθήκοντα του και αυτό ακούγεται από το Σαββατοκύριακο».

Από την άλλη, ο καθηγητής, Ναΐμ Μπαμπούργολου δήλωσε: «Από τη στιγμή που ξεκίνησαν έρευνες και παραβιάζεται ο εσωτερικός κανονισμός του στρατεύματος. Φαίνεται πως η προεδρία δεν εμπιστεύεται τον υπουργό Άμυνας ο οποίος μάλλον θα παραιτηθεί. Το αναφέρω αυτό σύμφωνα και με τους ισχυρισμούς και μάλλον ο υπουργός Άμυνας έβγαλε αυτό το συμπέρασμα».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις