Τετάρτη, 11 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Εκλογές ΗΠΑ – Ανάλυση NYT: Τα ψέματα του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις στο debate για την προεδρία των ΗΠΑ

(AP Photo/Alex Brandon)
AP Photo/Alex Brandon

Η Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο πρώτο προεδρικό debate για τις εκλογές του 2024, το οποίο διοργάνωσε το ABC News.

Πολύ μελάνι χύθηκε μετά την ολοκλήρωση τoυ debate Τραμπ και Χάρις στα όσα είπαν οι δύο υποψήφιοι για το Λευκό Οίκο, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα… ψέματα που είπαν ώστε να εδραιώσουν το προβάδισμά τους ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι ισχυρισμοί αυτοί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη διαχείριση της πανδημίας και τα οικονομικά επιτεύγματα, μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξωτερική πολιτική.

Μέσα ενημέρωσης, πολιτικοί αναλυτές, ειδικοί αλλά και το ευρύ κοινό περνούν από κόσκινο τα επιχειρήματα και τις δηλώσεις τους και φαίνεται πως κάποια από αυτά ήταν ψευδή ή παραπλανητικά.

Ακολουθεί η ανάλυση από τους New York Times:

«Δεν είχα καμία ανάμειξη με την 6η Ιανουαρίου και την εισβολή στο Καπιτώλιο» – Ντόναλντ Τραμπ

Λάθος

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του διέδωσαν ψέματα για μήνες σχετικά με το ότι του «έκλεψαν» τη νίκη το 2020. Οι υποστηρικτές του οργάνωσαν μια μεγάλη συγκέντρωση κοντά στον Λευκό Οίκο με σκοπό να πιέσουν το Κογκρέσο να ανατρέψει την ήττα του. Ο Τραμπ ενθάρρυνε το πλήθος να παραστεί, υποσχόμενος ότι αυτό που θα γίνει με την συγκέντρωση θα είναι «άγριο».

Παρότρυνε τους υποστηρικτές του να κατευθυνθούν προς το Καπιτώλιο, όπου η συγκέντρωση μετατράπηκε σε βίαιη ταραχή που τραυμάτισε περίπου 150 αστυνομικούς. Αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές κατηγορίες κακουργήματος για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή των εκλογών του 2020, καθώς και παρόμοιες κατηγορίες στη Τζόρτζια.

«Τώρα θέλει να κάνει εγχειρήσεις αλλαγής φύλου σε παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στη φυλακή» – Ντόναλντ Τραμπ

Λάθος

Ο Τραμπ αναφέρεται στην απάντηση της Χάρις σε ένα ερωτηματολόγιο της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) το 2019, στο οποίο δήλωσε ότι υποστήριζε τη χρήση δημόσιων πόρων για την παροχή πρόσβασης σε φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου σε τρανς και μη δυαδικά άτομα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης μεταναστών και φυλακές.

Η έρευνα ρωτούσε: «Ως πρόεδρος, θα χρησιμοποιήσετε την εξουσία σας για να εξασφαλίσετε ότι τα τρανς και non-binary άτομα που βασίζονται στο κράτος για ιατρική φροντίδ – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στη φυλακή ή κρατούνται – θα έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένη θεραπεία που σχετίζεται με την αλλαγή φύλου, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης χειρουργικής φροντίδας; Αν ναι, πώς θα το κάνετε αυτό;»

Η Χάρις απάντησε θετικά, γράφοντας: «Είναι σημαντικό τα τρανς άτομα που βασίζονται στο κράτος για φροντίδα να λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται, η οποία περιλαμβάνει πρόσβαση και στη θεραπεία για την αλλαγή φύλου. Γι’ αυτό, ως Γενική Εισαγγελέας, πίεσα το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών της Καλιφόρνια να παρέχει τη δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης αλλαγής φύλου σε κρατούμενους.

Υποστηρίζω πολιτικές που διασφαλίζουν ότι οι ομοσπονδιακοί κρατούμενοι και οι κρατούμενοι μπορούν να λαμβάνουν απαραίτητη ιατρική φροντίδα αλλαγής φύλου, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής φροντίδας, ενώ είναι φυλακισμένοι ή κρατούμενοι. Η θεραπεία για την αλλαγή φύλου είναι ιατρική ανάγκη, και θα καθοδηγήσω όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την παροχή απαραίτητης ιατρικής φροντίδας να παρέχουν θεραπεία μετάβασης φύλου».

«Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε τα σκυλιά. Οι άνθρωποι που ήρθαν, τρώνε τις γάτες. Τρώνε — τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων που ζουν εκεί» – Ντόναλντ Τραμπ

Λάθος.

Μια εκπρόσωπος της πόλης του Σπρίνγκφιλντ, στο Οχάιο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι, παρά τις αναρτήσεις που έγιναν viral στα social media και προωθήθηκαν από τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του, «δεν έχουν υπάρξει αξιόπιστες αναφορές ή συγκεκριμένοι ισχυρισμοί ότι κατοικίδια ζώα έχουν τραυματιστεί ή κακοποιηθεί από άτομα μέσα στην κοινότητα των μεταναστών».

Ένας αξιωματούχος της κομητείας Κλαρκ, στο Οχάιο, δήλωσε ότι «δεν έχουμε απολύτως καμία απόδειξη ότι αυτό έχει συμβεί».

«Πολλούς από αυτούς τους παράνομους μετανάστες που έρχονται… οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να τους κάνουν να ψηφίσουν» – Ντόναλντ Τραμπ

Αυτό στερείται αποδείξεων.

Τους τελευταίους μήνες, ο Τραμπ και άλλοι Ρεπουμπλικανοί συχνά ισχυρίζονται ψευδώς ότι άτομα που δεν είναι αμερικανοί πολίτες ψηφίζουν παράνομα στις ομοσπονδιακές εκλογές. Συχνά ισχυρίζονται, χωρίς αποδείξεις, ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να βάλουν παράνομους μετανάστες να ψηφίσουν για να κλέψουν τις εκλογές.

Στην πραγματικότητα, όσοι δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ήδη πρόστιμα ή φυλάκιση αν ψηφίσουν σε ομοσπονδιακές εκλογές, σύμφωνα με νόμο του 1996. Οι περιπτώσεις παράνομων μεταναστών που ψηφίζουν είναι ακόμα πιο σπάνιες. Όσοι εγγράφονται για να ψηφίσουν οφείλουν να ορκιστούν ότι είναι πολίτες, και μερικές πολιτείες ελέγχουν την υπηκοότητα μέσω ομοσπονδιακών βάσεων δεδομένων.

Οργανισμοί όπως το κέντρο Brennan (αριστερών τάσεων), το Heritage Foundation (συντηρητικό) και το Cato Institute (φιλελεύθερο) που έχουν εξετάσει το νομικό σύστημα, τα αρχεία εγγραφής ή τα εκλογικά γραφεία για περιπτώσεις απάτης υπηκοότητας έχουν βρει ελάχιστα περιστατικά.

«Έχουμε πληθωρισμό που πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν δει ποτέ πριν. Πιθανώς ο χειρότερος στην ιστορία του έθνους μας: Ήμασταν στο 21%»- Ντόναλντ Τραμπ

Λάθος

Ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος με βάση τα πρότυπα κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έφτασε στο 9,1% το 2022, λιγότερο από την προηγούμενη αυτή περίοδο. Οι αναλυτές μερικές φορές υποστηρίζουν ότι, αν προσαρμοστεί ο τρόπος μέτρησης των τιμών των κατοικιών, ο πρόσφατος πληθωρισμός είναι αντίστοιχος με εκείνη την περίοδο, το οποίο μπορεί να είναι αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αλήθεια ότι κατά την πρόσφατη κρίση πληθωρισμού στην Αμερική ο τιμάριθμος ήταν ο χειρότερος στον κόσμο, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από διεθνή δεδομένα.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι διάβασα κάπου ότι δεν ήταν μαύρη και μετά ότι είναι. Και το ένα και το άλλο ήταν εντάξει για μένα» – Ντόναλντ Τραμπ

Λάθος

Δεν είναι ξεκάθαρο τι διάβασε ο Τραμπ, αλλά η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις πάντα ταυτιζόταν ως Μαύρη και Νότια Ασιάτισσα κατά τη διάρκεια της θητείας της. Στα απομνημονεύματά της το 2019, η Χάρις έγραψε ότι «η μητέρα μου καταλάβαινε πολύ καλά ότι μεγάλωνε δύο Μαύρες κόρες».

Η Χάρις συμμετείχε στην Alpha Kappa Alpha, μια αδελφότητα για μαύρες γυναίκες, στο Πανεπιστήμιο Howard. Ήταν επίσης πρόεδρος της Ένωσης Μαύρων Φοιτητών Νομικής στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια Χέιστινγκς.

Ένα άρθρο των Los Angeles Times το 1999 που αναφέρεται στη Χάρις, τότε βοηθό εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο, την περιέγραφε ως «φιλελεύθερη Αφροαμερικανίδα» εισαγγελέα, και ένα άρθρο του San Francisco Examiner το 2000 την αποκαλούσε ηγέτη της μαύρης κοινότητας της πόλης.

Πρώτη έθεσε υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα το 2002 για εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο και, όταν κέρδισε, έγινε η πρώτη μαύρη εισαγγελέας της πολιτείας.

«Από σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος των Ηνωμένων Πολιτειών εν ενεργεία σε ζώνη μάχης, σε οποιαδήποτε πολεμική ζώνη ανά τον κόσμο, για πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα» – Κάμαλα Χάρις

Αυτό χρειάζεται διευκρίνιση

Κανένα μέλος των αμερικανικών στρατευμάτων δεν πολεμά σε έναν γενικευμένο πόλεμο όπως αυτοί που σημειώνονταν πριν λίγα χρόνια στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν εμπλακεί σε εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

REUTERS/Brian Snyder

REUTERS/Brian Snyder

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει αναπτύξει πολλά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στις ακτές του Ισραήλ, και οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναχαιτίσει ιρανικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ. Έχουν επίσης πραγματοποιήσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές κατά των μαχητών Χούτι στην Υεμένη. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν επίσης υποστεί απώλειες:

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες που εδρεύουν στην Ιορδανία σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο από επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, και δύο Navy Seals πνίγηκαν νωρίτερα τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατά των Χούθι.

Παραστρατιωτικοί που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν επίσης επανειλημμένα επιτεθεί σε αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία, προκαλώντας πολλαπλούς τραυματισμούς.

«Η εγκληματικότητα εδώ έχει εκτοξευθεί στα ύψη» – Ντόναλντ Τραμπ

Λάθος

Ο ισχυρισμός είναι λανθασμένος. Ενώ υπήρξε αύξηση της εγκληματικότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η βίαιη εγκληματικότητα έχει πλέον μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Παρά την κοινή αντίληψη περί ανομίας, η βίαιη εγκληματικότητα ήταν υψηλότερη το 2020 υπό τον Τραμπ σε σύγκριση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν μέχρι στιγμής.

Το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας ήταν 380,7 ανά 100.000 άτομα το 2022, σύμφωνα με δεδομένα των αστυνομικών αρχών που συνέλεξε το FBI. Αυτό ήταν χαμηλότερο από όλα εκτός από τρία χρόνια – 2013, 2014 και 2015 – από το 1985.

Η προκαταρκτική ανάλυση από το FBI υπέδειξε ότι η βίαιη εγκληματικότητα μειώθηκε κατά 15,2% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, με ακόμα μεγαλύτερη μείωση 18% σε πόλεις με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Παρόλα αυτά, ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι η κλοπή καταστημάτων και η κλοπή αυτοκινήτων αυξήθηκαν το 2023.

«Η αντιπρόεδρος λέει ότι η άμβλωση στον 9ο μήνα είναι απολύτως εντάξει. Λέει επίσης ότι η “εκτέλεση μετά τη γέννα” είναι εντάξει. Δεν είναι πλέον άμβλωση, γιατί το μωρό έχει γεννηθεί, και αυτό δεν είναι εντάξει για μένα» – Ντόναλντ Τραμπ

Λάθος.

Η άμβλωση τερματίζει μια εγκυμοσύνη, οπότε η «άμβλωση μετά τη γέννα» είναι αντίφαση. Η δολοφονία ενός παιδιού μετά τη γέννησή του είναι παιδοκτονία, η οποία είναι παράνομη σε όλες τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχει δηλώσει ότι θέλει να αποκαταστήσει τα δικαιώματα άμβλωσης που είχαν θεσπιστεί στην απόφαση Roe v. Wade. Η απόφαση Roe, του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1973, που καταργήθηκε το 2022, επέτρεπε στις πολιτείες να απαγορεύσουν την άμβλωση στο τρίτο τρίμηνο αλλά και στο τελευταίο τρίμηνο με μόνη εξαίρεση αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή του παιδιού. 

Ως «προχωρημένο τρίμηνο» ορίζεται η 41η εβδομάδα ή λίγο μετά τους εννέα μήνες. Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά στοιχεία, λιγότερο από το 1% όλων των αμβλώσεων πραγματοποιούνται μετά την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης. 93% πραγματοποιούνται κατά ή πριν από την 13η εβδομάδα. Η Μινεσότα, όπου ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, Τιμ Γουόλς, είναι κυβερνήτης, είναι μία από τις λίγες πολιτείες που επιτρέπουν τις αμβλώσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης.

Αλλά το να επιτρέπονται οι αμβλώσεις σε αυτό το στάδιο δεν σημαίνει ότι οι γιατροί τις πραγματοποιούν. Τα πολιτειακά στοιχεία για το 2022, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα, δείχνουν ότι από τις 12.175 αμβλώσεις στην πολιτεία εκείνη τη χρονιά, μόνο δύο έγιναν μεταξύ της 25ης και της 30ής εβδομάδας της εγκυμοσύνης και καμία μετά την 30ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης, που είναι περίπου η αρχή του τρίτου τριμήνου.

«Κάθε μία από τις ποινικές επιθέσεις εναντίον μου ξεκίνησε από αυτούς» – Ντόναλντ Τραμπ

Λάθος

Οι ισχυρισμοί του Τραμπ ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται πίσω από τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις εναντίον του, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο Μανχάταν που οδήγησε στην καταδίκη του τον Μάιο για κατηγορίες πλαστογραφίας για την κάλυψη ενός σεξουαλικού σκανδάλου, δεν έχουν καμία βάση με την πραγματικότητα.

Η έρευνα στο Μανχάταν ξεκίνησε ενώ ο Τραμπ, και όχι ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ήταν στην εξουσία. Η υπόθεση ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Άλβιν Λ. Μπραγκ.

Το ίδιο ισχύει και για την ποινική υπόθεση του Τραμπ στη Τζόρτζια, όπου ένας εισαγγελέας τον κατηγόρησε ότι προσπάθησε να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 σε εκείνη την πολιτεία.

«Όλες οι νομικές προκλήσεις του Τραμπ για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 απορρίφθηκαν λόγω «τεχνικοτήτων» ή «δικαιοδοσίας» – Ντόναλντ Τραμπ

Λάθος

Ενώ κάποιες από τις προσφυγές για τις τελευταίες εκλογές απορρίφθηκαν λόγω δικαιοδοσίας – δηλαδή για το ζήτημα του αν οι ενάγοντες είχαν το νομικό δικαίωμα να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα και να δηλώσουν ότι έχουν υποστεί βλάβη – υπήρξαν κάποιες υποθέσεις που κρίθηκαν βάσει της ουσίας του αν υπήρχαν παρατυπίες στις εκλογές. Και καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν αποφασίστηκε υπέρ του Τραμπ.

Μία από τις υποθέσεις κρίθηκε στο Ουισκόνσιν από τον Μπρετ Χ. Λούντβιγκ, έναν ομοσπονδιακό δικαστή που διορίστηκε από τον ίδιο τον Τραμπ.

«Ο Πούτιν την υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα, είπε, “Ελπίζω να κερδίσει”»- Ντόναλντ Τραμπ

Παραπλανητικό.

Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι τα σχόλια του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 5 Σεπτεμβρίου, ότι υποστήριζε την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ήταν χιουμοριστικά αν όχι ειρωνικά. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν εκτιμήσει ότι ο Πούτιν υποστηρίζει την εκλογή του Τραμπ.

Έγγραφα που αποκαλύφθηκαν ως μέρος κατηγορητηρίου κατά δύο υπαλλήλων του ρωσικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού δείχνουν ότι το Κρεμλίνο ανέπτυξε σχέδιο για να επηρεάσει ψηφοφόρους σε πολιτείες-κλειδιά υπέρ του Τραμπ.

Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι ο Τραμπ θα μειώσει ή θα τερματίσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Αν και ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί αν ήταν πρόεδρος, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να δείχνουν ότι θα είχε λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη Ρωσία.

«Την έστειλαν να διαπραγματευτεί με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν, και το έκανε, και ο πόλεμος ξεκίνησε τρεις ημέρες αργότερα» – Ντόναλντ Τραμπ

Λάθος.

Η αντιπρόεδρος ταξίδεψε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου τον Φεβρουάριο του 2022, τις ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκείνον τον μήνα. Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας ήταν εκεί, και η Χάρις συναντήθηκε μαζί του. Ο Πούτιν δεν ήταν παρών.

«Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος, 60 φορές προσπάθησε να καταργήσει τον Νόμο για την Προσιτή Περίθαλψη – 60 φορές» – Κάμαλα Χάρις

Λάθος.

Ως πρόεδρος, ο Τραμπ προσπάθησε να καταργήσει τον Νόμο για την Προσιτή Περίθαλψη (Affordable Care Act) ζητώντας από τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο το 2017 να περάσουν διάφορα νομοσχέδια για την κατάργηση και αντικατάσταση βασικών τμημάτων του. Αυτές οι προσπάθειες τελικά απέτυχαν.

Οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο είχαν ψηφίσει πολλές φορές από τότε που θεσπίστηκε ο νόμος το 2010 για την πλήρη κατάργηση ή την ουσιαστική τροποποίηση του Obamacare. Οι περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες προηγήθηκαν της προεδρίας Τραμπ.

Διάφοροι αναλυτές έχουν υπολογίσει αυτές τις προσπάθειες σε 70 ή ακόμη και 100. Αλλά αυτοί οι πολύ υψηλοί αριθμοί περιλαμβάνουν ακόμη και προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία που ήταν σχετικά μικρές και μερικές που είχαν διακομματική υποστήριξη. Οι περισσότερες απέτυχαν να γίνουν νόμος.

«Είχα να κάνω μια επιλογή για το Obamacare. Να το σώσω και να το κάνω όσο καλύτερο μπορώ; Ή να το αφήσω να καταστραφεί; Και το έσωσα. Έκανα το σωστό» – Ντόναλντ Τραμπ

Λάθος

Ο Τραμπ δεν «έσωσε» τον νόμο περί υγειονομικής περίθαλψης, γνωστό ως Obamacare. Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών το έκανε, αψηφώντας τον. Κατά το πρώτο του έτος στην εξουσία, ο Τραμπ ζήτησε από το Κογκρέσο να περάσει νομοθεσία για την κατάργηση του νόμου για την Προσιτή Περίθαλψη, του 2010.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς, ενέκρινε το νομοσχέδιο.

Αλλά σε μια δραματική στιγμή στο Καπιτώλιο, ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, Ρεπουμπλικανός της Αριζόνα και αντίπαλος του Τραμπ, έριξε την καθοριστική ψήφο για να απορρίψει την πρόταση, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του στη Γερουσία μετά από διάγνωση καρκίνου του εγκεφάλου.

Η ψήφος ήταν μια έκπληξη για τον Τραμπ, ο οποίος είχε επαινέσει την επιστροφή του Μακέιν στην Ουάσινγκτον με μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, αποκαλώντας τον γερουσιαστή της Αριζόνα «γενναίο» και «ήρωα», πιστεύοντας προφανώς ότι είχε επιστρέψει στο Κογκρέσο για να βοηθήσει στην κατάργηση – και όχι στη διάσωση – του Obamacare.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε επενδύσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας» – Κάμαλα Χάρις

Αυτό είναι παραπλανητικό.

Η τρέχουσα διοίκηση έχει διευκολύνει μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων λόγω φορολογικών ελαφρύνσεων και άλλων κινήτρων που περιλαμβάνονται στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού που ψηφίστηκε το 2022.

Σύμφωνα με τον «Καθαρό Επενδυτικό Δείκτη», ο οποίος παρακολουθεί τις επενδύσεις, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια από το 2021 ανέρχονται σε περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Ορισμένοι ειδικοί αναμένουν ότι τα κίνητρα για καθαρή ενέργεια θα βοηθήσουν τελικά να κινητοποιηθούν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ιδιωτικές επενδύσεις.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος, έχει δηλώσει σε αυτές τις εκλογές ότι θα υπάρξει λουτρό αίματος αν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν του αρέσει» – Κάμαλα Χάρις

Αυτό χρειάζεται διευκρίνιση.

Η Χάρις έχει δίκιο ότι ο Τραμπ προειδοποίησε για «λουτρό αίματος» αν δεν κερδίσει τις εκλογές του 2024, αλλά ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι αναφερόταν σε οικονομικό λουτρό αίματος και επικεντρώθηκε στον ανταγωνισμό από τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Εδώ είναι ολόκληρο το απόσπασμα από αυτά που είπε ο Τραμπ σε μια συγκέντρωση τον Μάρτιο, ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους.

«Αν ακούς, Πρόεδρε Σι, και εσύ κι εγώ είμαστε φίλοι, αλλά καταλαβαίνει τον τρόπο που διαπραγματεύομαι, αυτά τα μεγάλα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων που χτίζετε στο Μεξικό αυτή τη στιγμή, και νομίζεις ότι θα το κάνεις, δεν θα προσλάβεις Αμερικανούς και θα πουλήσεις τα αυτοκίνητα σε εμάς, θα επιβάλουμε δασμό 100% σε κάθε αυτοκίνητο που θα περάσει τη γραμμή, και δεν θα μπορέσεις να πουλήσεις αυτά τα αυτοκίνητα αν εκλεγώ,» είπε.

«Τώρα, αν δεν εκλεγώ, θα είναι λουτρό αίματος. Αυτό θα είναι το λιγότερο από όλα. Θα είναι λουτρό αίματος για τη χώρα. Αυτό θα είναι το λιγότερο από όλα. Αλλά δεν θα πουλήσουν αυτά τα αυτοκίνητα,» συνέχισε.

«Έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα μας από φυλακές και ψυχιατρικά ιδρύματα» – Ντόναλντ Τραμπ

Δεν υπάρχουν αποδείξεις

Οι ειδικοί μετανάστευσης έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του Τραμπ. Η εκστρατεία του Τραμπ έχει αναφερθεί σε άρθρο του Σεπτεμβρίου 2022 στο Breitbart, έναν συντηρητικό ιστότοπο.

Μια ανώνυμη πηγή είπε στο Breitbart ότι οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός κρατουμένων από τη Βενεζουέλα κατευθυνόταν προς τα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό. (Καμία άλλη ειδησεογραφική οργάνωση ή κυβερνητική πηγή δεν έχει επαληθεύσει αυτή την αναφορά)

Η εκστρατεία αναφέρθηκε επίσης σε αναφορές που προειδοποιούσαν ότι το Tren de Aragua, μια διακρατική εγκληματική συμμορία που ιδρύθηκε στη Βενεζουέλα, αναπτυσσόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν αποτελεί απόδειξη ότι «εκατομμύρια» εγκληματίες διεισδύουν στα νότια σύνορα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις