Πέμπτη, 12 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Λειψυδρία: Έρχεται κατασκευαστικό έργο 700 εκατ. ευρώ στη Λίμνη Κρεμαστών

Λειψυδρία: Έρχεται κατασκευαστικό έργο 700 εκατ. ευρώ στη Λίμνη Κρεμαστών

Ένα μεγάλο κατασκευαστικό έργο για την αντιμετώπιση των φαινομένων λειψυδρίας προωθεί το υπουργείο Ενέργειας.

Το έργο αποτελεί βασική προτεραιότητα σε ένα πλέγμα μέτρων ενάντια στη λειψυδρία, τα οποία παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε συνέντευξη τύπου χθες (11.9.2024).

Πρόκειται για την ένωση της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών με τον Εύηνο ποταμό, έργο για το οποίο είχε προϊδεάσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ημέρες νωρίτερα, μιλώντας στη ΔΕΘ.

Η λίμνη των Κρεμαστών κατασκευάστηκε σε Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία το 1965 με τη συσσώρευση όγκων ύδατος από τους ποταμούς Αχελώο, Αγραφιώτη, Ταυρωπό και Τρικεριώτη και είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας.

Σκοπός του έργου είναι η συνένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και έτσι και του Μόρνου με τον οποίο είναι συνδεδεμένος από τη δεκαετία του 1990 με την λίμνη των Κρεμαστών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υδροδότησης της Αττικής, καθώς η τεχνητή λίμνη έχει πολύ μεγαλύτερο δυναμικό σε σχέση με τους υπάρχοντας ταμιευτήρες. Παράλληλα, η λίμνη θα συνδεθεί και με τους ποταμούς Κρικελοπόταμος και Καρπενησιώτης.

Η επόμενη φάση προς την υλοποίηση του έργου είναι η προμελέτη του, ενώ το κόστος σε ένα πρώτο στάδιο το κόστος θα είναι 450-500 εκατ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν άλλα 250 εκατ. ευρώ σε επόμενο στάδιο, αν και εν μέρει θα αντισταθμιστεί από τα αντλησιοταμιευτικά έσοδα.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να διαρκέσει 3-4 χρόνια.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις